Αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού από το φυσικό αέριο ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν

AP Photo/Jean-Francois Badias

Η αγορά ενέργειας έχει διαλυθεί και πλέον δεν μπορεί να λειτουργήσει, παραδέχθηκε -ομολογουμένως με μεγάλη καθυστέρηση- η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ετήσια ομιλία της για την «Κατάσταση της Ε.Ε.» στο Ευρωκοινοβούλιο. Προανήγγειλε «μεταρρύθμιση» του τρόπου λειτουργίας της, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών.

Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας «δεν είναι πλέον κατάλληλη για τον σκοπό της» και θα πρέπει να αποσυνδεθεί το φυσικό αέριο από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, πράγμα που είχαν ζητήσει πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. και το οποίο αναμένεται να έχει σαρωτικές επιπτώσεις στον ενεργειακό τομέα.

«Οι καταναλωτές θα πρέπει να αποκομίσουν τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαμηλότερου κόστους», είπε σημειώνοντας ότι η Κομισιόν θα χαλαρώσει τις ρήτρες διασφάλισης που απαιτούνται από τους παρόχους ενέργειας ως μέρος ενεργειακών μελλοντικών συμφωνιών (χρηματιστήριο ενέργειας).

Υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει συνεργασία «με τις ρυθμιστικές αρχές της αγοράς για να αμβλύνουν αυτά τα προβλήματα τροποποιώντας τους κανόνες για τις διασφαλίσεις, λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα για τον περιορισμό της αστάθειας των τιμών εντός της ημέρας».

Δημιουργία αγοράς υδρογόνου

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου για τη δημιουργία μιας αγοράς για το υδρογόνο.

«Το υδρογόνο μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι για την Ευρώπη: Πρέπει να περάσουμε από μια εξειδικευμένη αγορά σε μια μαζική αγορά υδρογόνου», δήλωσε, σημειώνοντας ότι με το πρόγραμμα RepowerEU, «έχουμε διπλασιάσει τον στόχο μας. Θέλουμε να παραγάγουμε 10 εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου μέχρι το 2030. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να δημιουργήσουμε έναν διευκολυντή της αγοράς υδρογόνου για να καλύψουμε το επενδυτικό χάσμα και να ταιριάξουμε την προσφορά με τη μελλοντική ζήτηση».

Όπως, είπε «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου θα εξασφαλίσει εγγυήσεις για την αγορά υδρογόνου, ιδίως με τη χρήση κεφαλαίων από το Ταμείο Καινοτομίας. Θα είναι σε θέση να επενδύσει 3 δισ. ευρώ για να βοηθήσει στην οικοδόμηση της μελλοντικής αγοράς υδρογόνου και έτσι θα οικοδομήσουμε την οικονομία του μέλλοντος. Αυτό είναι το πράσινο σύμφωνό μας για την Ευρώπη».

Φεύγει απόψε για Κίεβο

Η επικεφαλής της Επιτροπής, ανακοίνωσε επίσης ότι θα επισκεφθεί το Κίεβο αργότερα σήμερα, ενώ εκτός από τα πολλά δισεκατομμύρια βοήθειας που έχει ήδη δεσμεύσει η Ε.Ε. για Ουκρανία, είπε ότι θα παράσχει 100 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή σχολείων που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

efsyn.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ