Bantu Stephen Biko….Ο Επαναστάτης

0
52

 “Το μαύρο είναι όμορφο”

 “ο άνθρωπος, είναι εντάξει όπως είναι, αρχίστε να κοιτάζετε τον εαυτό σας ως ένα ανθρώπινο ον “

STEVE BIKO ….

Σαν σήμερα πριν 44 χρόνια δολοφονήθηκε ένας μάρτυρας ,ένας ήρωας του Νοτιοαφρικανικού αγώνα για τον τερματισμό των φυλετικών διακρίσεων

Ο θάνατός του συντόμευσε και κυρίως απονομιμοποίησε διεθνώς την φασίζουσα  κυβέρνηση του απαρτχάιντ και των διακρίσεων στην Νότια Αφρική

Ο Στιβ Μπίκο (Bantu Stephen Biko, 18 Δεκεμβρίου 1946 – 12 Σεπτεμβρίου 1977) ήταν Νοτιοαφρικανός αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνιστής, σοσιαλιστής και ακτιβιστής, μάρτυρας του κινήματος της «Μαύρης Συνείδησης» που κήρυττε την ισότητα της μαύρης με τη λευκή φυλή. Ο θάνατός του Η θυσία του αποτέλεσε παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές μαύρων.

Παιδί φτωχής οικογένειας της επαρχίας Ίστερν Κέιπ, ο Μπίκο ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 να αρθρογραφεί υπέρ της άρσης των φυλετικών διακρίσεων, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο “Frank Talk”. To 1966 άρχισε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Natal και παράλληλα ανάπτυξε την επιχειρηματολογία του περί χειραφέτησης των μαύρων φοιτητών, γεγονός που τον οδήγησε να ενταχθεί ενεργά στην «Εθνική Φοιτητική Ένωση Νότιας Αφρικής» (NUSAS) και ακολούθως (1968) να πρωτοστατήσει στην ίδρυση του «Φοιτητικού Οργανισμού Νότιας Αφρικής» (SASO), επηρεασμένος από το «Κίνημα της Μαύρης Δύναμης». Ο Μπίκο είχε ως σύνθημά του τη φράση «Black is Beauty» («Το Μαύρο είναι Ομορφιά»), επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να παροτρύνει τους μαύρους να παλεύουν για ισότητα και δικαιοσύνη, σε ένα περιβάλλον σκληρής καταπίεσης.

Ίδρυσε ενώσεις για τους μαύρους και προέδρευσε σε μεγάλα αντικαθεστωτικά κινήματα. Σύντομα, μπήκε για τα καλά «στο μάτι» των Νοτιοαφρικανικών αρχών.

Το 1973 του επιβλήθηκαν όροι «σιωπής», όπως: να μη μιλάει σε παραπάνω από ένα άτομο τη φορά, να μη συνομιλεί δημόσια, να μη δημοσιεύει κείμενα και να μην έχει επαφή με τα media.

Αυτός όμως οργάνωνε αδιάκοπα διαμαρτυρίες, που μερικές φορές είχαν τραγικά αποτελέσματα, εξαιτίας της ευρείας χρήσης πυρών από την αστυνομία.

Το 1977 συνελήφθη σε μπλόκο της αστυνομίας με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Στο Πορτ Ελίζαμπεθ ανακρίθηκε στην αίθουσα 619 του αστυνομικού σταθμού για 22 ώρες.

Η ανάκριση περιελάμβανε βασανιστήρια που τον οδήγησαν σε κώμα. Ειδικά ένα χτύπημα στο κεφάλι ήταν μοιραίο.

Για να τον «σώσουν», τον έβαλαν γυμνό μέσα στο πόρτ μπαγκάζ ενός Land Rover και τον μετέφεραν στην Πρετόρια που είχε νοσοκομείο στη φυλακή. Η απόσταση ήταν 1.100 χιλιόμετρα. Όταν έφτασε, ξεψύχησε.

Οι αρχές ανακοίνωσαν, ότι πέθανε μετά από απεργία πείνας.

Η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε  δολοφονία

Οι Νοτιοαφρικανοί τον κατατάσσουν στους μάρτυρες του κινήματος εναντίον του φυλετικού απαρτχάιντ.

Στην κηδεία του βρέθηκαν αξιωματούχοι ξένων κρατών και 10 χιλιάδες κόσμου.

Έπρεπε να τον σκοτώσουν για να λιγοστέψουν οι μέρες του απαρτχάιντ”

Νέλσον Μαντέλα

 

 O ΗΡΩΑΣ….Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ….Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΟΥ ΑΠΑΡΧΑΙΝΤ ΣΤΗΝ Ν ΑΦΡΙΚΗ …..ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

 

AN ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΜΠΙΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΜΑΝΤΕΛΑ

 

ΣΤΗΝ ΑΣΒΕΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ….ΕΝΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤH….ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ

… Ο Stephen Bantu BIKO ΘΑ ΖΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ  ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΟΠΟΥ ΓΗΣ !

Νίκος Σίμος 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ