Χώρος προσέλκυσης ακροδεξιών τα στρατόπεδα;;;

0
11

Χώρος προσέλκυσης ακροδεξιών τα στρατόπεδα;
Οι συλλήψεις στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ξεσκέπασαν το φαινόμενο των ακροδεξιών τάσεων στο στρατό. Αλλά τί είναι εκείνο που κάνει τελικά τον στρατό ελκυστικό; Ή απλά αντανακλάται η ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας;

Ακροδεξιών φρονημάτων στρατιώτες που φέρεται να ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση, κράνη της Βέρμαχτ που εντοπίστηκαν και πολλά άλλα, αφήνουν τη γεύση ότι μετά το σκάνδαλο με το γερμανό υπολοχαγό Α. στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, υπάρχουν θύλακες στρατιωτών με εξστρεμιστική ιδεολογία. Και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η Μπούντεσβερ προσελκύει ακροδεξιούς στις τάξεις της.

«Η Μπούντεσβερ προσφέρει πολλά που αρέσουν σε ακροδεξιούς» υποστηρίζει ο λοχαγός Φλόριαν Κινγκ, εκπρόσωπος της ομάδας εργασίας στρατιωτών Darmstädter Signal, η οποία διαθέτει μια κριτική στάση απέναντι στις ένοπλες δυνάμεις.

«Όπλα, πόλεμος, ιεραρχία, οι άνθρωποι με ακροδεξιό υπόβαθρο αρέσκονται σε αυτά» τονίζει ο λογαχός.

Καθρέφτης τηςκοινωνίας;
Ναζιστικά όπλα, κράνη και σύμβολα υπάρχουν σε στρατόπεδα χωρίς αξιολογικές επισημάνεις
Ναζιστικά όπλα, κράνη και σύμβολα υπάρχουν σε στρατόπεδα χωρίς αξιολογικές επισημάνεις
Στην πραγματικότητα, εδώ και χρόνια υπάρχει μηδενικός βαθμός ανεκτικότητας απέναντι σε εξτρεμιστές, όπως διαβεβαιώνει.

Όμως πώς μπορεί να διαβάσει κανείς τι γίνεται στο κεφάλι των στρατιωτών; «Στην εποχή μας κανένας νεοναζιστής δεν ανοίγεται δημόσια, δεν χρησιμοποιεί τον ναζιστικό χαιρετισμό, δεν κρατά τη σβάστικα ούτε κάνει τατουάζ με τον αγκυλωτό σταυρό στο στήθος. Όποιος είναι ακροδεξιός κρύβεται». Ο στρατός δεν είναι εστία ακροδεξιών, χώρος κυοφορίας της ακροδεξιάς τρομοκρατίας, τονίζουν τελευταία πολλοί ειδικοί. Η πλειονότητα των στρατιωτών ασπάζεται δημοκρατικές αρχές αλλά υπάρχουν ωστόσο συνθήκες που ευνοούν την ακροδεξιά ιδεολογία.
Υπάρχει και ένας άλλος λόγος που συνηγορεί υπέρ της κατάργησης της υποχρεωτικής θητείας. Η ιδανική εικόνα είναι ότι στην Μπούντεσβερ καθρεφτίζεται η κοινωνία. Αλλά από τότε που δεν ισχύει η υποχρεωτική θητεία στα στρατόπεδα δεν εκπροσωπούνται όλα τα κοινωνικά στρώματα, υποστηρίζει ο Μίχαελ Βόλφζον, πρώην ιστορικός στη Στρατιωτική Ακαδημία του Μονάχου.

Και εκεί εστιάζεται το βασικό πρόβλημα. Με την κατάργηση της θητείας άνοιξε ο στρατός σε κύκλους πολύ πιο κοντά στις ένοπλες δυνάμεις και τη βία. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν το αντίθετο, ότι στις ακροδεξιές πεποιθήσεις των στρατιωτών καθρεφτίζεται η κοινωνική πραγματικότητα. «Εδώ και καιρό ανιχνεύονται στην κοινωνία πολύ ριζοσπαστικές τάσεις, δεξιές, αριστερές, και ισλαμιστικές» τονίζει ο Μάρκο Ζέλιγκερ, αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Loyal» που απευθύνεται σε εφέδρους. «Αυτές οι τάσεις ανιχνεύονται και στον στρατό».

Διαχείριση τη ναζιστικής μνήμης
Ορισμένοι προσελκύονται από τα όπλα, τον πόλεμο, την ιεραρχία
“Ορισμένοι προσελκύονται από τα όπλα, τον πόλεμο, την ιεραρχία”
Ο Μάρκο Ζέλινγκερ μιλά και για δομικά προβλήματα στο στρατό που ευνοούν την κατάσταση. «Οι ανώτατοι αξιωματικοί δεν έχουν τόσο χρόνο για να ασχοληθούν με τους στρατιώτες τους, να πάνε το βράδυ για μπίρα ώστε να διαπιστώσουν εγκαίρως τυχόν ακροδεξιές τάσεις. Η γραφειοκρατία τους πνίγει», υποστηρίζει.

«Σε κάθε περίπτωση οι κίνδυνοι από τα ναζιστικά κράνη και τα σύμβολα δεν φαίνεται να έχουν γίνει αντιληπτοί στις πραγματικές τους διαστάσεις. Σε πολλά στρατόπεδα διατηρείται ζωντανή η μνήμη από τη ζοφερή γερμανική ιστορία από το 1933 μέχρι το 1945. Υπάρχουν βέβαια κι άλλοι στρατιώτες με πιο μετριοπαθή φρονήματα που δεν αποπροσανατολίζονται. Αλλά η επιστροφή στο ναζιστικό παρελθόν ενισχύει την ακροδεξιά ιδεολογία στο στρατό».
Αυτή η διαχείριση της ναζιστικής μνήμης είναι άκρως προβληματική. Το διέγνωσε και το υπουργείο Άμυνας αποφασίζοντας να προχωρήσει σε ανάλογα βήματα.

Πηγή: Deutsche Welle(Βέρα Κερν / Ειρήνη Αναστασοπούλου)  

Νίκος Σίμος

Ρήξη και ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ