Διακήρυξη Της Ρώμης: Πώς Η Ευρώπη Πολλών Ταχυτήτων Έγινε Επίσημη, Κάτω Απ΄ Τη Μύτη Μας

0
23

Η Διακήρυξη της Ρώμης την οποία υπέγραψαν οι 27 αρχηγοί κρατών-μελών στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής για τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης, επισημοποίησε την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων. Και μπορεί αυτή η ιστορική αλλαγή πορείας για την Ευρώπη να έγινε με τη μέγιστη λαμπρότητα και δημοσιότητα, έγινε, όμως και κάτω από τη μύτη όλων μας.

Το κείμενο της Διακήρυξης της Ρώμης και οι 7 λέξεις που αλλάζουν την πορεία της Ευρώπης

«Θα προχωρήσουμε ενωμένοι, με διαφορετικούς ρυθμούς και ένταση όπου χρειάζεται, αλλά πάντα προς την ίδια κατεύθυνση, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, τηρώντας τις Συνθήκες και διατηρώντας πάντα ανοικτή την πόρτα σε εκείνους που θα θελήσουν να συμμετάσχουν αργότερα» αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο της Διακήρυξης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπέγραψε τη Διακήρυξη της Ρώμης, με την πρωτότυπη πένα, την «ίδια πένα», όπως είπε, που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου πριν από 60 χρόνια. «Υπάρχουν υπογραφές που διαρκούν», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ. Όμως η ίδια αυτή πένα υπέγραψε δύο διαφορετικά οράματα. Το πρώτο ήταν η προσπάθεια σύγκλησης μέσω της συνεργασίας και της αλληλεγγύης και το δεύτερο είναι η αποδοχή της απόκλισης μέσω της αποποίησης ευθυνών των δυνατότερων για τα προβλήματα των ασθενέστερων. 

Για την ιστορία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν, μεταξύ άλλων για μία Ευρώπη:

  • ασφαλή και προστατευμένη
  • ευημερούσα και βιώσιμη
  • κοινωνική
  • ισχυρότερη

Στο σημείο της κοινωνικής Ευρώπης γίνεται λόγος για μια Ένωση που θα λαμβάνει υπόψη της την ποικιλομορφία των εθνικών συστημάτων και τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εταίροι, για μια Ένωση που θα μάχεται την ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και θα προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, ενώ παράλληλα θα προστατεύει την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς.

Πηγή:Analitis.g

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ