Eastmed, Τουρκία, Κυπριακό, αλλά και Ιράν, στην Τριμερή

0
3

Ο αγωγός Eastmed, αλλά και η Τουρκία απασχόλησε τους ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην τριμερή τους συνάντηση σήμερα στη Λευκωσία. «Η Άγκυρα οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα των γειτόνων της στη βάση των διεθνών συνθηκών και αυτό εκφράζει και τους τρεις μας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο παλαιστινιακό μιλώντας για λύση δύο κρατών, ενώ εξέφρασε και την ελπίδα η αμερικανική πρωτοβουλία να αποτελέσει βάση για τη λύση.

«Εκφράσαμε την στήριξη μας στην προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μας εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις βαλλιστικές δοκιμές από το Ιράν, ωστόσο μια πιθανή κατάργηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν ίσως οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εμβληματικό τον αγωγό East Med, και ανέλυσε τα χαρακτηριστικά του έργου διασυνδεσιμότητας στην εξέλιξη του. «Αυτό το έργο δεν είναι μόνο ενεργειακό, αλλά υψίστης γεωστρατηγικής συνεργασίας», είπε αναφέροντας πως η σχετική συμφωνία θα υπογράφει εντός του 2018. «Φεύγω περισσότερο αισιόδοξος από όσο ήρθα. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στο Ισραήλ, σε ένα μέρος που όπως μας είπε ο Μπέντζαμιν είναι καινοτόμο- και θέλουμε να ακολουθήσουμε τα βήματα του Ισραήλ στην καινοτομία», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κυπριακό, αγωγός, Τουρκία

«Ο μηχανισμός που καθιερώσαμε μετουσιώνει το κοινό μας όραμα για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή μας» είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των τριών ηγετών, και πρόσθεσε πως η απόδειξη της πολύ θεματικής συνεργασίας αποτελεί το μνημόνιο συνεργασίας για τηλεπικοινωνίες και διαστημικών συνεργασιών.

Για την ενέργεια ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η συνεργασία των τριών χωρών για τον αγωγό Estmed δημιουργεί όφελος για σειρά χωρών και υπογράμμισε την οικονομική συνεισφορά της ΕΕ. «Όπως αντιλαμβάνεστε το Κυπριακό, όπως και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να λείπει από τις συνομιλίες», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας πως η χώρα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου τις συνομιλίες.

Ζήτησε να απέχει η Τουρκία από τις προκλητικές ενέργειες και θέλησε να ευχαριστήσει «τους δυο φίλους πρωθυπουργούς και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την αλληλεγγύη που επιδεικνύεται για τις τουρκικές ενέργειες». Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι είναι υπέρ της αμερικανικής προσπάθειας και της συμβολής της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου για την έναρξη των συνομιλιών.

Θετικός ο Νετανιάχου

«Πριν από λίγα χρόνια είχαμε μια πυρκαγιά στο Κάρμερ. Θα έκαιγε την Χάιφα. Δεν συνέβη αυτό, λόγω των Ελλήνων πυροσβεστών που ήταν εκεί», είπε ο Νετανιάχου τονίζοντας τις άριστες σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο. Μιλώντας για τον αγωγό Eastmed τον χαρακτήρισε σημαντικό εγχείρημα.

«Οι τρεις χώρες έχουν το ίδιο όραμα, είμαστε δεσμευμένοι κάτω από τον ίδιο ουρανό», είπε ο Νετανιάχου. Παράλληλα κατήγγειλε το καθεστώς της Τεχεράνης, λέγοντας πως επιθυμεί την καταστροφή του Ισραήλ και ήδη το Ιράν επιχειρεί να αναπτύξει οπλικά συστήματα στην Συρία.

ΠΗΓΗ:slpress.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη και ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ