ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

0
19

Γράφει η εκπαιδευτικός Μαρία Τσόγκα 

Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που στοχεύει στην αποστήθιση ,που δεν καλλιεργεί την κριτική σκέψη ,που εχει στηθεί με άπειρους ερασιτεχνικούς πειραματισμούς χωρίς να υπάρχει πρόγραμμα ή όραμα, που εξακολουθεί να έχει ως βασικό του στόχο τις πανελλήνιες εξετάσεις δε μπορεί να προσφέρει στην αναδιάταξη όχι της παραγωγικής βάσης , αλλά ούτε στην πνευματική ανάκαμψη του λαού ως όφειλε πρώτιστα!!!

Το σχολείο που διαμορφώνεται εδώ και χρόνια είναι ένα σχολείο που δεν βοηθά τα παιδιά να ανακαλύψουν ούτε τις κλίσεις ούτε τα ταλέντα τους.Αντίθετα αυτά «θάβονται» μπρος στην απεραντοσύνη μιας ύλης που απλά επιδερμικά καταναλώνεται στιγμιαία.

Η γνώση έχει υποβαθμιστεί και οι ελλείψεις τόσο σε εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και σε σύγχρονες υποδομές το μετατρέπουν σε ένα σχολείο της αμορφωσιάς ,που δεν βοηθά τα παιδιά να γίνουν αύριο σκεπτόμενοι και ενεργοί άνθρωποι. Η διασύνδεση του με την αγορά μέσω των διαφόρων προγραμμάτων και της επερχόμενης μαθητείας θα υποβαθμίσει περαιτέρω το επίπεδο σπουδών της δημόσιας εκπαίδευσης.

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα λίγοι αντιλαμβάνονται τη σημασία της παιδείας,πρώτοι και καλύτεροι που δε δειχνουν να το καταλαβαίνουν ειναι οι ιδιοι οι εκπαιδευτικοι που έχουν χρέος απέναντι στα παιδιά και την ιδια την κοινωνία. Χωρίς την ύπαρξη ενός συνειδητοποιημένου κινήματος που θα παλεύει για τη δημόσια παιδεία και θα αποτελείται όχι μόνο από εκπαιδευτικούς,αλλά και από μαθητές και από γονείς /πολίτες που νοιάζονται για ένα σχολείο ανθρώπινο με κέντρο τις κλίσεις και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης,ένα σχολείο με έμφαση στις επιστήμες και την επιστημονική αλήθεια όπως αυτή θα προκύπτει μέσα από πειράματα και ανάληψη ,ένα σχολείο που δε θα βάζει ταξικούς φραγμούς απαιτώντας φροντιστήρια και γερό πορτοφόλι για να ακολουθήσει κάθε παιδί το όνειρό του…χωρίς, λοιπόν, όλους εμάς να αγωνιζόμαστε για ένα πιο δημοκρατικό σχολείο ,που θα σέβεται ιδιαιτερότητες ,η αναδιάταξη και η ανάκαμψη του εκπαιδευτικού συστήματος και του δημοσίου σχολείου δεν πρόκειται να συμβούν!!!

Νίκος Σίμος

Ρήξη και ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ