Η ΕΠΙΦΑΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΜΗ

0
81

 

Του Νίκου Σίμου 

Πολλές φορές έχω γράψει για την επιφατική Ελληνική Δημοκρατία, της οποίας τα αποτελέσματα σαν λειτουργία Πολιτείας, τα «απολαμβάνουμε» όλοι ,σε μια Χώρα που από τα σκάνδαλα και τις πολιτικές αμετροέπειες – γνήσια «προϊόντα» μιας κατ’ επίφαση Δημοκρατικής δομής- σήμερα βρισκόμαστε σε καθεστώς χρεοστασίου με υποθηκευμένες τις επόμενες γενιές Ελλήνων.

Έχω ακόμα υποστηρίξει ότι η Χώρα δεν έχει ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος –τα αποτελέσματα των αναθεωρήσεων είναι γνωστά και τα βιώνουμε -αλλά της δημιουργίας Νέου Συνταγματικού Χάρτη , που θα θεμελιώνει στην πράξη ,για πρώτη φορά μετά την «απελευθέρωση», την Ουσιαστική Σύγχρονη Δημοκρατία με τον κάθετο Κοινωνικό Έλεγχο όλων των Εξουσιών που διαμορφώνουν την Οργανωμένη Πολιτεία.

Είναι δημοκρατικά άτοπο, για παράδειγμα – άποψη εκφράζω – να ανοίγονται ζητήματα ή να υποθηκεύεται το μέλλον της Κοινωνίας, πολύ περισσότερο για δεκαετία ή δεκαετίες ,από αποφάσεις Κυβερνήσεων που προκύπτουν μέσα από εκλογικές διαδικασίες με εκλογικά συστήματα και επινοήσεις σε παραλλαγές «ενισχυμένης» αναλογικής, όπως αποκαλείται για λόγους «πολιτικής» εξυπηρέτησης.

Εκεί, δηλαδή, όπου η Κοινωνική μειοψηφία μεταφράζεται σε Κυβερνητική πλειοψηφία με τελευταία εμφάνιση και του εκπληκτικά απαράδεκτου «μπόνους» στο πρώτο προκύπτον κόμμα !

Σε μια ουσιαστική Δημοκρατική δομή Πολιτείας και Κοινωνίας ένα θα πρέπει να είναι το σύστημα έκφρασης της βούλησης των Πολιτών:

Η απλή αναλογική χωρίς καμία παρέμβαση !

Οι πολιτικοί φορείς μετά έχουν τον λόγο με βάση τις πολιτικές και προγραμματικές συγκλίσεις για την δημιουργία Κυβέρνησης.

Το παγιωμένο εκλογικό σύστημα δεν θα επιτρέπει εκβιασμούς ή πολιτικές «κουτοπονηριές» !

Επανερχόμενος στο ζήτημα ουσίας σημειώνω ότι στην μορφή της Ουσιαστικής Δημοκρατίας  οι αποφάσεις μακροπολιτικής φύσης οφείλουν να βρίσκονται κάτω από τον Κοινωνικό έλεγχο με την μορφή του Δημοψηφίσματος ,όπου η Κοινωνία δεν θα εκφράζει απλά γνώμη, αλλά θα αναλαμβάνει την ευθύνη της πορείας της Χώρας !

Οι Δημοψηφιστικές λειτουργίες, θα είναι απλές και δεν θα παραβιάζουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Εννοείται βεβαίως ότι, πριν την έκφραση της Κοινωνικής γνώμης, ο πολίτης θα έχει όλες τις πληροφορίες και γνώσεις που είναι απαραίτητες για την έκφραση της γνώμης του σε απόλυτο Δημοκρατικό πλαίσιο , όπου θα ακούγονται όλα τα επιχειρήματα και από όλες τις πλευρές έκφρασης.

Σε όλα, επομένως, τα ζητήματα είτε οικονομικής είτε κοινωνικής πολιτικής που αλλάζουν την πορεία της Χώρας ή επηρεάζουν την κοινωνία, τον λόγο έχει η Κοινωνία των Πολιτών.

Η κοινωνία των πολιτών οφείλει να έχει και τους θεσμοθετημένους ελέγχους των Εξουσιών της Οργανωμένης Πολιτείας μέσα από συγκεκριμένες και απλές διαδικασίες.

Έτσι, το Σύνταγμα και η τήρηση του δεν θα επαφίεται στον Πατριωτισμό των Ελλήνων ,αλλά θα αποτελεί τον οδηγό της πορείας Χώρας και Κοινωνίας, με την τελευταία πρωταγωνιστή και όχι ακόλουθο ή θεατή – ακόμα χειρότερα.

Το επιχείρημα των Πολιτικών Μεταπρατών για την νόθευση της Κοινωνικής βούλησης με εκλογικά συστήματα «σταθερών» ή «ισχυρών» κυβερνήσεων απλά δίνει στην επίφαση τον ουσιαστικό ή επιθετικό προσδιορισμό της Δημοκρατίας και των Θεσμών της ανοίγοντάς τους δρόμους, που όλοι γνωρίζουμε, της πολιτικής και ηθικής αυθαιρεσίας.

Έχουμε λοιπόν μπροστά μας εκτός από την ανατροπή της λαίλαπας των Μνημονίων και των Πολιτικών Μεταπρατών, που έφεραν την Χώρα εδώ που είμαστε τώρα, και μια άλλη πρόκληση σαν Κοινωνία.

Θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την Νέα Ελληνική Δημοκρατία, όπου η ουσία θα υπερκερά του τύπου ή θα συνεχίσουμε να βουλιάζουμε στις διαχειριστικές λογικές μιας Επιφατικής Δημοκρατίας με όλα τα γνωστά σ’εμάς αποτελέσματα ;

Η πρόκληση για ένα Νέο Δημοκρατικό κεφάλαιο στην Χώρα οφείλει, επιτέλους, να μας απασχολήσει !

Τα σέβη μου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ