Επικίνδυνη εξέλιξη: Δύο «αδέσποτοι» ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν μεθοριακό χωριό στην Πολωνία – Πληροφορίες για δύο νεκρούς

0
15

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δημιουργεί τον κίνδυνο να γίνει επίκληση του Άρθρου 5 για την υποχρέωση παροχής άμυνας σε μέλος που δέχεται επίθεση

Δύο ρώσικοι πύραυλοι που θα χτυπούσαν στόχους στην Ουκρανία έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, σε περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι.
To Visegrad24 αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Morawiecki και ο πρόεδρος της χώρας Andrei Dunda συγκάλεσαν εκτάκτως το Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας.

Επιπλέον αναφέρει ότι η πολωνική Πολεμική Αεροπορία σήκωσε μαχητικά αεροσκάφη από το αεροδρόμιο κοντά στο Tomaszów Lubelski.

Ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών επιβεβαίωσε στο Bloomberg και στο Associated Press ότι οι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν σε πολωνικό έδαφος, συγκεκριμένα στο χωριό Przewodów, που βρίσκεται κοντά στην ουκρανική πόλη Lviv, η οποία νωρίτερα σήμερα σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, έγινε στόχος ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.
Και στην Ουγγαρία, συνεκλήθη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη επειδή η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, κατά συνέπεια υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει επίκληση του Άρθρου 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για την υποχρέωση παροχής άμυνας σε μέλος που δέχεται επίθεση.

Και είναι αυτό ακριβώς που τόνισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε μία ώρα αργότερα η κυβέρνηση της Εσθονίας.
Συγκεκριμένα το Υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας ανακοίνωσε ότι η χώρα είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ, είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τη στενή μας σύμμαχο Πολωνία».

polandstrikes.png

Δεν επιβεβαιώνει η Ουάσιγκτον

Πάντως, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σχολιάζοντας δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την πτώση πυραύλων στην Πολωνία.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική εφαρμογής του πέμπτου άρθρου του καταστατικού του ΝΑΤΟ, προέτρεψε να μην κάνουμε εικασίες για αυτό το θέμα χωρίς να τεκμηριωθούν τα γεγονότα.
Το στρατιωτικό τμήμα τόνισε ότι σκοπεύουν να μάθουν την αλήθεια και θα προσπαθήσουν να παράσχουν πληροφορίες το συντομότερο δυνατό.

Μαζικοί βομβαρδισμοί…

Yπενθυμίζεται πως η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα μαζικούς βομβαρδισμούς κατά ουκρανικών πόλεων.«Η κατάσταση είναι κρίσιμη.
Οι περισσότερες εκρήξεις καταγράφηκαν στο κέντρο και στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Η κατάσταση στην πρωτεύουσα είναι εξαιρετικά δύσκολη, εισάγονται ειδικά προγράμματα διακοπής λειτουργίας του ρεύματος στο πλαίσιο έκτακτης ανάγκης», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ο Oυκρανός πρόεδρος Zelensky.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία Ukrenergo αναγκάζεται να λάβει τέτοια έκτακτα μέτρα προκειμένου να εξισορροπήσει το ενεργειακό σύστημα και να αποτρέψει ατυχήματα στον εξοπλισμό.
Η Ρωσία «δεν θα επιτύχει τον στόχο της» να καταστρέψει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος Zelensky σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του.
«Είναι προφανές τι θέλει ο εχθρός. Δεν θα επιτύχει τον στόχο του», είπε ο ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με τον Zelensky, «100 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σήμερα από τον ρωσικό στρατό κυρίως κατά ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας».

Διακοπές ρεύματος στη Μολβαδία

Στην Μολδαβία άρχισαν να σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση μετά τις μαζικές πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Ρωσία σε πόλεις της Ουκρανίας, όπως μεταδίδουν μολδαβικά μέσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες των εν λόγω μέσων ενημέρωσης (Agora , TCV Pridnestrovye και Sputnik Moldova), τέθηκε εκτός λειτουργίας η «εξαγωγική» γραμμή Βουκανέστι –Ισάτσκ, μέσω της οποίας η Μολδαβία εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Ρουμανία.
Σύμφωνα με τις αναφορές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκαν στις πόλεις Καχούλ, Σορόκα, Ουνγκένι, Γιέντινετ, Καντεμίρ, Αννένι Νόι, Ρεζίνα και σε μερικές περιοχές της πρωτεύουσας Κισινάου.
Οι δημοσιογράφοι επισημαίνουν ότι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και πτώση της τάσης ενδέχεται να υπάρξουν σε όλη την χώρα. Ταυτόχρονα οι κάτοικοι καλούνται να κλείσουν τις ηλεκτρικές συσκευές.

www.bankingnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ