Φωτιά από τη Βουλγαρία: Το ΝΑΤΟ αναθεωρεί τη Συνθήκη του Μοντρέ-Ναυτική βάση στη Μαύρη Θάλασσα – Το Αιγαίο στο «πιάτο» του Ρ.Τ.Ερντογάν;

0
32

Ρωσία και ΝΑΤΟ κινούνται σταθερά πλέον σε τροχιά σύγκρουσης στην Μαύρη θάλασσα προκαλώντας πανικό σε ολόκληρη την ΝΑ Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος λόγω του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή διεθνών σχέσεων και ασφαλείας στο κρατικό πανεπιστήμιο MV Lomonosov Alexey Fenenko, το ΝΑΤΟ λόγω των περιορισμών που προβλέπει η συνθήκη του Μοντρέ ετοιμάζει εσπευσμένα νατοϊκή ναυτική βάση σε μία από τις τρεις χώρες (Γεωργία, Βουλγαρία, Ρουμανία), ενώ η συνθήκη θα επανεξεταστεί.

 

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής, πήραν την μοιραία απόφαση  για την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στην Μαύρη  Θάλασσα.

Τα Στενά τα ελέγχουν όμως οι Τούρκοι ενώ η παρουσία πολεμικών  πλοίων επιτρέπεται βάσει της συνθήκης μόνο για 21 ημέρες , γεγονός που απαιτεί την συνεχή μετακίνηση εναλλάξ πολεμικών πλοίων , κάτι που σημαίνει πολλά χρήματα και κυρίως  πολύτιμος χρόνος .

Οι Τούρκοι μετά τις αλλεπάλληλες επισκέψεις του διευθυντή της CIA και του Αμερικανού Α/ΓΕΕΔ , κλήθηκαν από την Ουάσιγκτον να λάβουν σαφή και κατηγορηματική θέση σε αυτά τα σχέδια του ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν ζήτησε ως συνήθως ανταλλάγματα στην Συρία , τα οποία προφανώς ελέω του μελλοντικού κράτους Κουρδιστάν δεν του δόθηκαν .

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για διευκολύνσεις στο Αιγαίο και σε ελληνικά νησιά στα οποία ενδεχόμενη τουρκική «αεραπόβαση»,  θα έχει την «ανοχή» του ΝΑΤΟ , σε μια οδυνηρή επανάληψη του δράματος της Κύπρου.

Η παρουσία άλλωστε του Κίσινγκερ στο πλευρό του νέου Αμερικανού προέδρου αποτελεί μια τρόπον τινά επιβεβαίωση αυτών των σχεδίων λόγω της σταθερής ανθελληνικής στάσης του τελευταίου έναντι του ελληνισμού.

« Η  στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ είναι  δυνατή πλέον». Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στη Μόσχα, από τον προεδρικό σύμβουλο και  καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Μόσχας Alexey Fenenko…ο οποίος δεν μασάει τα λόγια του .

«Έχουμε τώρα ένα αμφισβητούμενο έδαφος και, θεωρητικά, δεν αρνούμαι σε καμία περίπτωση την πιθανότητα μιας περιορισμένης ή εκτεταμένης στρατιωτικής αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ. Γεωργία και Ουκρανία … ήταν απλά πρόβες », είπε ο  Fenenko .

«Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, δεν θα ξεκινήσει μια εκστρατεία εναντίον της Υπερδνειστερίας, από το ρουμανικό έδαφος; Τι πρόκειται να απαντήσουμε; Είναι γνωστό ότι θα  υπερασπιστούμε την περιοχή αυτή με όλα τα μέσα  »,  δήλωσε ο Fenenko.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στα κράτη της Βαλτικής θα επεκταθεί ακόμα πιο πολύ.

«Η τοποθέτηση στρατιωτικών μονάδων είναι η αρχή . Το κύριο πράγμα δεν είναι πόσοι στρατιώτες θα εγκατασταθούν εκεί . Σήμερα είναι 1000 , αύριο  5000. Σήμερα, τέσσερις μονάδες , αύριο 5-6, το θέμα είναι ότι αναμένεται η τοποθέτηση νατοϊκών τακτικών πυρηνικών όπλων στις χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης», δηλώνει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Ρώσο εμπειρογνώμονα, υπάρχει  κίνδυνος  οι Ηνωμένες Πολιτείες να καταστούν ναυτική  δύναμη εντός της Μαύρης Θάλασσας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες  επίσημα δεν διαθέτουν ναυτική  δύναμη στην Μαύρη Θάλασσα, για αυτό ετοιμάζουν ναυτική βάση σε μία εκ  των ( Γεωργία, Βουλγαρία, Ρουμανία), ενώ η σύμβαση του Μοντρέ θα επανεξεταστεί. Έτσι, δεν θα ζητούν άδεια  για να εισέλθουν από την Τουρκία»,  δήλωσε ο Fenenko.

Ο Τούρκος εκπρόσωπος κατά τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να θέσει στο τραπέζι  τις ανησυχίες της Άγκυρας για το θέμα αυτό .

Την ίδια στιγμή , την οργή του για το ΝΑΤΟ  έχει εκφράσει εδώ και μέρες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αντέδρασε και σε προσωπικό επίπεδο μετά την ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ περί της ενίσχυσης του ΝΑΤΟϊκού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ρώσος πρόεδρος, σε ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, τόνισε πως «το ΝΑΤΟ προκαλεί ακούραστα τη Ρωσία να αντιδράσει εναντίον της Δύσης», κάνοντας επίσης αναφορά στις κατηγορίες περί εμπλοκής των μυστικών υπηρεσιών στις εκλογές των ΗΠΑ, αλλά και άλλων χωρών κυρίως στην Ευρώπη, το τελευταίο διάστημα».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Βαρσοβία, το 2016, κατά την οποία η Ρωσία ονοματίστηκε και επισήμως ως «η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Συμμαχίας».

Αυτός ο στρατηγικός εναγκαλισμός της Ρωσίας από την βορειοατλαντική συμμαχία στην Μαύρη θάλασσα,  θα έχει ως αρχικό βραχίονα του  την νατοϊκή δύναμη BLACKSEAFOR , η οποία έχει δημιουργηθεί  για να προστατεύει  την ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας , σύμφωνα με την δυτική λογική.

Σε αυτήν την δύναμη ενδεχομένως θα απαιτηθεί και η ελληνική ναυτική συμμετοχή σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του απερχόμενου Αμερικανού Πρεσβευτή .

Άλλωστε η Ελλάδα διαθέτει ικανή ναυτική δύναμη η οποία έχει δώσεις επιτυχημένες εξετάσεις πολλές φορές κατά την διάρκεια ασκήσεων της συμμαχίας, αποσπώντας λίαν κολακευτικά σχόλια.

Υπενθυμίζουμε επίσης τις δεκάδες συνεκπαιδεύσεις αμερικανικών εναέριων και χερσαίων δυνάμεων στην χώρα μας τους τελευταίους  μήνες, γεγονός που καταδεικνύει σαφώς  την σπουδαιότητα  του ελληνικού χώρου και των ενόπλων μας δυνάμεων για τις ΗΠΑ.

Το τι ακριβώς θα πράξει η Μόσχα έχει λεχθεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια τόσο από θρησκευτικής απόψεως όσο και από ιστορικής απόψεως , που είχαν πάντοτε ως διακύβευμα τους την Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο Πέλαγος, για αυτό και η Ελλάδα θα αποτελέσει και πάλι το «μήλο της έριδος», ανάμεσα σε δύο τεράστιες υπερδυνάμεις .

Πηγη :pentapostagma.gr

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ