Γαλλία: Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο!…

0
14

Ο ρυθμός ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους καθώς περισσότερα νοικοκυριά ξόδεψαν λιγότερα για θέρμανση λόγω του ασυνήθιστα ήπιου χειμώνα, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα αισθητός ο αντίκτυπος από τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Το καταναλωτικό κλίμα έχει διατηρηθεί σταθερό κοντά σε υψηλό 10 ετών, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη κινείται κοντά σε υψηλό εξαετίας, παρότι οι προεδρικές εκλογές στη χώρα, η έκβαση των οποίων θα καθοριστεί στις 7 Μαΐου, είναι από τις πλέον απρόβλεπτες εδώ και δεκαετίες.

Παρά την αβεβαιότητα για την εκλογική μάχη, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,3%, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας INSEE για το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Η επίδοση αυτή αποτελεί επιβράδυνση από τους τρεις τελευταίους μήνες του 2016 όταν η οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,5%, ενώ ήταν οριακά χαμηλότερη από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για ανάπτυξη 0,4%.

Παρόλο που η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών επιβραδύνθηκε σημαντικά, αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες δαπάνες για θέρμανση και ένδυση λόγω των ασυνήθιστα υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών.

«Φαίνεται σαν το πολιτικό ρίσκο να μην επηρέασε ιδιαίτερα τη γαλλική οικονομία», ανέφερε η Ντανιέλε Αντονούτσι, οικονομολόγος της Morgan Stanley σε σημείωμά της.

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι και ο δεύτερος γύρος θα έχει ένα αποτέλεσμα φιλικό προς τις αγορές, όπως το να κερδίσει ο Εμανουέλ Μακρόν την προεδρία», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ