Γι’αυτό ήρθε στην Αθήνα :Τα 5 μέτρα που φέρνει ο Μοσκοβισί στις αποσκευές του

0
22

Επέκταση του φόρου πολυτελείας 10% σε όλα τα δερμάτινα είδη εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ως ένα από τα παραμετρικά μέτρα με τα οποία θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018.

Εταίροι και ΔΝΤ, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, έχουν υπολογίσει στα 700 εκατ. ευρώ αυτή την τρύπα και περιμένουν τις ελληνικές προτάσεις για το πως θα καλυφθεί, διαφορετικά η Αθήνα δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έδωσε μάχη στις τηλεδιασκέψεις που είχε με τους δανειστές προκειμένου η μείωση στο αφορολόγητο να μην τρέξει νωρίτερα από το 2018, αλλά το μέτρο να μπει σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι το «πακέτο» μέτρων του 2018 θα είναι ελαφρύτερο. Ακόμη και αν το αφορολόγητο απουσιάζει από την πρώτη «συνταγή» των μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, η τελευταία θα παραμείνει επιβαρυντική εξαιτίας:

  1. Της επιβολής του φόρου πολυτελείας 10%, που όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», εξετάζει το οικονομικό επιτελείο σε όλα ανεξαιρέτως τα δερμάτινα είδη και τεχνουργήματα (παπούτσια, τσάντες, σακίδια κ.α.) και όχι σε περιορισμένα όπως ισχύει σήμερα.
  1. Του σεναρίου για αύξηση του φόρου πολυτελείας για αυτοκίνητα κ.λπ., πλην όμως ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί λόγω του περιορισμένου δημοσιονομικού αποτελέσματος.
  1. Της κατάργησης των τελευταία φοροαπαλλαγών που επέζησαν από τα δύο προηγούμενα μνημόνια, όπως κατάργηση της εναπομείνασας έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες.
  1. Της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων.
  1. Των νέων περικοπών που προτείνεται να γίνουν στις αμυντικές δαπάνες ή στα κονδύλια των υπουργείων μέσω της διαδικασίας επανεξέτασης των δαπανών που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αγγίξει ακόμη και τις επιχορηγήσεις προς τον ΕΟΠΥΥ.

Πηγη : Η Εφημεριδα των Συντακτων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ