H εμπειρία μου από τη Κούβα εν καιρώ πανδημίας – Amara Goodspeed

0
162

Το όνομά μου είναι Amara Goodspeed. Είμαι Καναδή πολίτης, ωστόσο έχω άδεια μόνιμης παραμονής στην Κούβα και μένω στην Αβάνα τα τελευταία 20 χρόνια.

Στον Καναδά, έχουμε ένα σύστημα κοινωνικής υγειονομικής περίθαλψης όπως κάνουμε εδώ στην Κούβα.

Δυστυχώς, για να γίνει κάποιος γιατρός στον Καναδά, οι φοιτητές ιατρικής πρέπει να χρεωθούν αρκετά και να πληρώσουν χιλιάδες δολάρια για την εκπαίδευσή τους και στη συνέχεια χρειάζεται να εργάζονται για χρόνια για να απαλλαγούν από αυτό το οικονομικό βάρος. Αυτό οδηγεί στην έλλειψη ιατρών για καναδούς ασθενείς και σε ένα υπερφορτωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Δεν είναι ασυνήθιστο να περιμένει κανείς πολλούς μήνες για να πραγματοποιήσει ένα ραντεβού με έναν ιατρό και να βρίσκεται προς αναζήτηση χρόνια ενός οικογενειακού γιατρού. Το ραντεβού με έναν γιατρό συνήθως περιορίζεται σε 15 λεπτά και πρέπει να συζητήσετε μόνο 1 ιατρικό ζήτημα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι αυτό είναι λιγότερο από ιδανικό τόσο για τον ασθενή όσο και για τον γιατρό.

Στην Κούβα, όλη η εκπαίδευση είναι δωρεάν, χάρη στον Fidel και την Επανάσταση, οπότε ένας φοιτητής Ιατρικής μπορεί να επικεντρωθεί στην εκπαίδευσή του χωρίς το άγχος και χωρίς να πρέπει να ανησυχεί για το πώς θα πληρώσει για την εκπαίδευσή του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πλεόνασμα γιατρών και άλλου ιατρικού προσωπικού υψηλής ποιότητας.

Η αντίθεση μεταξύ ενός ραντεβού με έναν γιατρό εδώ στην Κούβα σε σύγκριση με ένα στον Καναδά είναι τεράστια. Ένας κουβανός γιατρός ακούει τον ασθενή του και απαιτείται να υποβάλει τουλάχιστον 18 ερωτήσεις ο ίδιος σε αυτόν. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ στον Καναδά με τα 15 λεπτά που επιτρέπονται μόνο με τον γιατρό. Ένας κουβανός γιατρός έχει το χρόνο να εξηγήσει και να ακούσει.

Όλες οι γειτονιές στο νησί έχουν κλινικές και όλες οι επαρχίες διαθέτουν νοσοκομεία. Πολλά από αυτά τα νοσοκομεία διδάσκουν νοσοκομεία, έτσι οι μαθητές γίνονται γρήγορα καλά εκπαιδευμένοι.

Η δική μου εμπειρία της υγειονομικής περίθαλψης στην Κούβα είναι ιδανική. Είναι υπέροχο να έχουμε έναν γιατρό που να είναι συμπονετικός, να ενδιαφέρεται να ακούσει τον ασθενή και να επικεντρωθεί πλήρως στο να τον βοηθήσει να αισθανθεί καλύτερα.

Είμαι βέβαιη ότι η υγεία και η ευημερία μου είναι αποτέλεσμα της παρακολούθησης και θεραπείας μου από κουβανούς γιατρούς από το 2001 όταν άρχισα να είμαι αρκετά άρρωστη και ο γιατρός μου στον Καναδά δεν μπόρεσε να μου δώσει μια διάγνωση.

Στην Αβάνα, έλαβα μια διεξοδική εξέταση, αρκετές ιατρικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας μαγνητικής τομογραφίας, μου τέθηκαν πολλές ερωτήσεις, με δεδομένο ένα σχέδιο διάγνωσης και θεραπείας που περιλάμβανε αποκατάσταση και φαρμακευτική αγωγή εντός 48 ωρών.

Αποδείχθηκε πως έπασχα από ένα σοβαρό νευρολογικό σύνδρομο που στατιστικά μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο 3 στους 5 ασθενείς. Εάν είχα παραμείνει στον Καναδά, ίσως να μην ήμουν ζωντανή σήμερα καθώς ο χρόνος αναμονής για μια μαγνητική τομογραφία τότε ήταν 18 μήνες.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι ο νευρολόγος μου ήρθε ο ίδιος στο σπίτι μου για να μου δείξει τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας και να με διαβεβαιώσει ότι θα με βοηθήσει. Τόσο διαφορετικό από τον κρύο και κλινικό τρόπο που ένας γιατρός στον Καναδά θα αντιμετώπιζε τον ασθενή του. Στον Καναδά, ένας ασθενής συνήθως αισθάνεται ότι δεν είναι περισσότερο από έναν αριθμό στην κάρτα υγείας.

Τώρα θα σας περιγράψω πώς η Κούβα και οι γιατροί εδώ αντιμετωπίζουν και φροντίζουν τον πληθυσμό κατά τη διάρκεια αυτής της αγχωτικής περιόδου της πανδημίας Covid.

Τον Μάρτιο, όταν έγινε εμφανές ότι ζούμε πραγματικά σε αυτόν τον εφιάλτη μιας παγκόσμιας πανδημίας, η Κούβα ανέλαβε δράση για να περιορίσει τις περιπτώσεις του Covid και να αποτρέψει αμέσως το θάνατο. Ήταν ξεκάθαρο σε όλους από την αρχή ότι η κυβέρνηση και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Κούβας ήταν προετοιμασμένοι για αυτήν την πανδημία και ότι θα γινόταν κάθε δυνατή δράση για να σταματήσει η εξάπλωση.

Όλες οι κοινωνικές συγκεντρώσεις ακυρώθηκαν, όλα τα σχολεία, τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, τα πανεπιστήμια και οι αθλητικές δραστηριότητες έκλεισαν, η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική για όλους, όλοι έπρεπε να παραμείνουν στο σπίτι και να μην δέχονται επισκέπτες, η κοινωνική απόσταση επιβλήθηκε αυστηρά και απαγόρευση κυκλοφορίας ίσχυε από τις 7 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, δεν επιτρεπόταν οι δημόσιες συγκοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των ταξί και δεν επιτρεπόταν τα ταξίδια ακόμη και μεταξύ των δήμων της Αβάνας.

Φυσικά στην αρχή, η πλειονότητα των περιπτώσεων βρισκόταν στην πρωτεύουσα, την Αβάνα που έχει τον υψηλότερο αριθμό πληθυσμού και βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο.

Όλες οι επιχειρήσεις έκλεισαν και ενημερωνόμασταν συνεχώς από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο για την κατάσταση. Σαφής εξήγηση για το γιατί η χρήση μάσκας ήταν τόσο σημαντική και σαφής οδηγίες για το πώς να φτιάξουμε και οι ίδιοι μόνοι μας μία ήταν άμεσα διαθέσιμες σε όλους. Δεν υπήρχε πανικός στον πληθυσμό εδώ, επειδή ενημερωνόμασταν σε κάθε βήμα, ότι η υγεία των πολιτών της Κούβας ήταν η προτεραιότητα. Αυτή η διαβεβαίωση εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σημαντική για όλους μας και εκτιμούμε τη διαφάνεια.

Είναι εξαιρετικά αγχωτικό να ζεις σε πλήρη αποκλεισμό για τόσους μήνες, ωστόσο επειδή γνωρίζουμε ότι η Κούβα έχει εξαιρετικούς γιατρούς, επιστήμονες και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, αυτό μας βοηθά να νιώθουμε ασφαλείς.

Κάθε βράδυ στις 9, όλοι οι Κουβανοί πηγαίνουν στα μπαλκόνια τους για να χειροκροτούν τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Θέλουμε να δείξουμε το σεβασμό μας σε όσους εργάζονται τόσο σκληρά για να σώσουν ζωές και να μας κρατήσουν υγιείς.

Πριν από το τέλος Μαρτίου, είχαμε επισκέψεις από πόρτα σε πόρτα γιατρών που αναζητούσαν πιθανές περιπτώσεις Covid ελέγχοντας την υγεία όλων, ειδικά εκείνων που μπορεί να ήταν πιο ευάλωτοι. Οποιοσδήποτε άνω των 65 ετών, όσοι έπασχαν από ασθένειες και άτομα σαν εμένα που είχε επηρεαστεί το ανοσοποιητικό σύστημά τους, τους επισκέπτονταν τακτικά.

Επίσης πριν από τα τέλη Μαρτίου, μας δόθηκε σε όλους μια ομοιοπαθητική θεραπεία που ονομάζεται PrevengHo-Vir για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτή μας παραδόθηκε από φοιτητές γιατρούς που μας εξήγησαν γιατί αυτό το φάρμακο ήταν απαραίτητο καθώς και για τη σωστή χρήση του. Πρόσφατα, μας δόθηκαν περισσότερα που παραδόθηκαν από εθελοντές κάθε γειτονιάς.

Στις αρχές Απριλίου, όλοι εξετάστηκαν για Covid από γιατρούς που ήταν πλήρως προστατευμένοι με μάσκα, και ασπίδες προσώπου κ.λπ. Ήρθαν στα σπίτια μας, αλλά δεν μπαίναν μέσα καθώς είχαν εκτεθεί σε ασθενείς Covid και ανησυχούσαν για την πιθανότητα μόλυνσης. Στην είσοδο των σπιτιών μας, διενεργήθηκαν όλοι οι έλεγχοι για αντισώματα και είχα το αρνητικό αποτέλεσμα σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Αυτά τα τεστ κιτ δωρίστηκαν στην Κούβα από την Ιταλία ως εκτίμηση για τη βοήθεια της Ιατρικής Ταξιαρχίας Henry Reeve που ταξίδεψε εκεί και πέρασε μήνες βοηθώντας τους Ιταλούς γιατρούς να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν ασθενείς Covid.

Τους επόμενους μήνες, μας επισκέπτονταν τακτικά από πόρτα σε πόρτα γιατροί που έκαναν ερωτήσεις σχετικά με την υγεία μας. Αυτό ήταν εξαιρετικά καθησυχαστικό για όλους μας, επειδή ο Covid είχε εξαπλωθεί σε όλο το νησί. Οι προσπάθειες που έγιναν για να μας κρατήσουν ασφαλείς ήταν και εξακολουθούν να είναι ηρωικές κατά τη γνώμη μου.

Εντατικοποιήθηκε η εκστρατεία για την επιβολή πολύ αυστηρών υγειονομικών κανονισμών και σε ορισμένες περιοχές της Κούβας, συμπεριλαμβανομένης της δικής μου κοινότητας, ολόκληρες γειτονιές τέθηκαν σε καραντίνα χωρίς δυνατότητα για κανέναν να εισέλθει ή να φύγει. Αυτά τα κτίρια ήταν υπό φύλαξη 24 ώρες την ημέρα και μόνο στο ιατρικό προσωπικό και στους εθελοντές για να παραδώσουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης επιτρεπόταν η είσοδος.

Κάθε μέρα, λαμβάνουμε τα τελευταία στατιστικά στοιχεία σχετικά με το Covid στην Κούβα από τον αγαπημένο μας Dr. Duran, ο οποίος παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την εξάπλωση, τον αριθμό των περιπτώσεων, τους θανάτους, τις τοποθεσίες των περιπτώσεων, πόσοι άνθρωποι ελέγχθηκαν, πόσες κρίσιμες περιπτώσεις υπάρχουν και πόσοι ασθενείς έχουν αναρρώσει.

Και πάλι, η απόλυτη διαφάνεια σε όλες τις πληροφορίες προς το κοινό από το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση. Αυτό είναι τόσο σημαντικό για όλους τους πολίτες και τους κατοίκους της Κούβας επειδή μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς κι ότι μας φροντίζουν καλά και η υγεία και η ευημερία μας είναι υψίστης σημασίας για την κυβέρνηση.

Τώρα ζούμε πολλούς μήνες με αυτήν την πανδημία, ωστόσο υπάρχουν λιγότερες περιπτώσεις Covid σε όλα τα μέρη της Κούβας χάρη στην αφοσίωση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της κυβέρνησής μας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε τους έντονους κανονισμούς υγείας που απαιτούνται. Όλοι πρέπει να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μάσκα κάθε στιγμή, χωρίς επισκέψεις, χωρίς επαφές, κοινωνικές εκδηλώσεις, με διαμονή στο σπίτι κ.λπ.

Τα περισσότερα σχολεία είναι τώρα ανοιχτά αλλά όχι πλήρους απασχόλησης και κάθε μαθητής πρέπει να έχει 4 μάσκες για χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα σχολείο έκλεισε πρόσφατα όταν ανακαλύφθηκε ότι 3 εκπαιδευτικοί μολύνθηκαν, ωστόσο κανένας μαθητής δεν βρέθηκε θετικός. Κάθε δημόσιο κτίριο απολυμαίνεται συνεχώς και δεν μπορείτε να μπείτε χωρίς πρώτα να απολυμάνετε τα χέρια και τα παπούτσια σας.

Επωνομάσαμε αυτήν την επικίνδυνη στιγμή στην Κούβα, τη Νέα Κανονικότητα γιατί μέχρι να υπάρξει θεραπεία ή εμβόλιο, αυτή είναι η κανονικότητά μας.

Οι Κουβανοί επιστήμονες εργάζονται μέρα και νύχτα για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο και πιστεύω ότι εάν οποιαδήποτε χώρα σε αυτόν τον πλανήτη μπορεί να παράγει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, θα είναι η Κούβα, ωστόσο ο Αμερικανικός αποκλεισμός ενάντια της στραγγαλίζει αυτήν τη χώρα και είναι πολύ δύσκολο για τους γιατρούς και τους επιστήμονες μας να αποκτήσουν το κατάλληλο υλικό για την έρευνά τους.

Οι ποινικές κυρώσεις εναντίον της Κούβας από την κυβέρνηση Τραμπ προκαλούν ένα απίστευτο βάρος, πόνο και άγχος στον μέσο αθώο πολίτη της Κούβας, ειδικά λόγω αυτής της πανδημίας. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν εργαστεί από τον Μάρτιο και εάν έχουν οικογένεια εκτός της χώρας, είναι σχεδόν αδύνατο να λάβουν οικονομική βοήθεια από έξω. Είναι πολύ δύσκολο εδώ, τα καταστήματα και τα φαρμακεία είναι άδεια, οι τιμές είναι υψηλές και η Κούβα βιώνει μια σοβαρή οικονομική κρίση.

Ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία στην Κούβα και, φυσικά, λόγω της πανδημίας, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου τουρισμός τώρα, αν και αρχίζει σιγά και πάλι κυρίως επειδή η Κούβα έχει προσαρμοστεί ώστε οι τουρίστες να αισθάνονται ασφαλείς εδώ με τους κανονισμούς υγείας που έχει επιβάλλει.

Θα τελειώσω τώρα διαβεβαιώνοντάς σας ότι η Κούβα και η Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve σίγουρα αξίζουν να προταθούν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Βοήθησαν σε αυτή τη μάχη εναντίον του Covid σε περισσότερες από 40 χώρες. Έχουν διακινδυνεύσει τη ζωή τους για να σώσουν τη ζωή άλλων. Θαυμάζω την ιδέα του Fidel να στείλει γιατρούς στις πιο σκοτεινές γωνιές του κόσμου γιατί βλέπω το σχέδιό του ως τον καλύτερο τύπο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε αντίθεση, με πολλές που ονομάζονται πρώτες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της δικής μου του Καναδά, που δωρίζουν χρήματα ή υλικά που δεν είναι καν νόμιμα στη χώρα τους (το είδα αυτό το παρελθόν στη Γουατεμάλα ενώ έκανα εθελοντική εργασία για μια ΜΚΟ) αυτό και τέλος.

Το σχέδιο του Fidel είναι έξυπνο, διότι προσφέρει άμεση βοήθεια σε ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο και ταυτόχρονα, οι φοιτητές ιατρικής που είναι τώρα γιατροί και έλαβαν την εκπαίδευσή τους χωρίς οικονομικό κόστος, έχουν την ευκαιρία να ξεπληρώσουν απευθείας την ανθρωπότητα με τις δεξιότητες και τη συμπόνια τους.

Ζητώ από όλους εσάς να βοηθήσετε με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο για να ανακουφίσετε τα δεινά των Κουβανών λόγω του εμπάργκο, κάνοντας ό, τι είναι δυνατόν για να τερματίσετε αυτόν τον τιμωρητικό αποκλεισμό εναντίον αυτής της μικρής αλλά ισχυρής χώρας.

Viva Κούβα!!!

Amara Goodspeed
* H Amara Goodspeed είναι Καναδή πολίτης αλλά παρόλα αυτά ζει στην Κούβα τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι υπεύθυνη από το 1997 του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “Los Primos”, που σκοπό έχει να εμπνεύσει, να υποστηρίξει και να προωθήσει τη ζωντανή μουσική, τη μουσική εκπαίδευση και την κοινωνική ευαισθητοποίηση, στη Νέα Σκωτία του Καναδά και την Κούβα, μέσω πολιτιστικών ανταλλαγών, διαγενεακής μάθησης και δημιουργίας περιβάλλοντος όπου θα αναπτυχθούν αυτά τα στοιχεία.
SIERRA MAESTRA
barbudosdesierramaestra.blogspot.com

Νίκος Σίμος

Ρήξη και ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ