«H ιστορία είναι δική μας. Γράφεται από τους λαούς. H πρόοδος της κοινωνίας δεν σταματά με εγκλήματα.» Σαλβαδόρ Αγιέντε, (Salvador Allende Gossens, 1908-1973)

0
13

Πριν από 49 χρόνια στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973 ενας Πρόεδρος……Ένας Σοσιαλιστής…….Ένας Πατριώτης ….. έπεφτε νεκρός από το Αμερικανοκίνητο πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στην Χώρα στην οποία ήταν Πρόεδρος

Ο Σαλβαδόρ ΑΓΙΕΝΤΕ δεν είναι απλώς ένας μύθος της Αριστεράς –είναι βασικό μάθημα της ” ιστορίας των κινημάτων των λαών.. -τι να κάνεις και τι να μην κάνεις, για να διώξεις την τυραννία του σημερινού συστήματος”…

Η Μονέδα, το προεδρικό μέγαρο στο Σαντιάγο της Χιλής, κάτω από τα πυρά των αεροπλάνων και των αρμάτων μάχης του στρατηγού Πινοσέτ, ενσάρκωσε το ναυάγιο των ελπίδων της Αριστεράς

49 χρόνια μετά την αυτοκτονία του Αγιέντε, ηγέτη της Λαϊκής Ενότητας στη Χιλή το ’70-’73, ένα μήνυμα είναι επίκαιρο όσο ποτέ –το ιστορικό μήνυμα: «λαός ενωμένος-ποτέ νικημένος!».

Το λαϊκό κίνημα στη Χιλή υπέστη ήττα – ο Λούι Κορβαλάν, ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής, σχολίαζε το 1974.. «…Η Χιλή, η Λατινική Αμερική, ο κόσμος των καταπιεσμένων και ξεπουλημένων, πήρε το δρόμο για μία καλύτερη ζωή. Δεν έχουν σημασία οι δυσκολίες και οι παροδικές ήττες του. Η πορεία του θα συνεχιστεί μπροστά, γιατί είναι η πορεία της Ιστορίας…»

Στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, το πραξικόπημα της χούντας στην Χιλή με επικεφαλής το στρατηγό Αουγούστο Πινοτσέτ, έθετε τέλος, μέσα σε λουτρό αίματος, σε μια τριετή Σοσιαλιστική διακυβέρνηση ΟΥΣΙΑΣ ,που έμεινε χαραγμένη στην συνείδηση των Χιλιανών αλλά και εκατομμυρίων Ελεύθερων ανθρώπων σε όλο τον Κόσμο

Το όνειρο του Presidente Salvador Allende Cossens. και της “Λαικης Ενοτητας” για την ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΟΙ ΒΟΜΒΕΣ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ !

Ο Σαλβαδόρ Αγιέντε ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

Ο Σαλβαδόρ Αγιέντε ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ !

ΕΝΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ…..ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ………ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΟ

Αναμφισβήτητα, το πολιτικό σχέδιο του Σαλβαντόρ Αγιέντε ήταν μια από τις πιο ευγενείς συλλογικές προσπάθειες που έλαβαν χώρα στον 20ο αιώνα.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟΥ

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

Ο Σαλβαδόρ Αγιέντε, (Salvador Allende Gossens, 1908-1973) ήταν πολιτικός και πρώτος μαρξιστής Πρόεδρος της Χιλής την περίοδο 1970-1973.

Γεννήθηκε στο Βαλπαραΐσο το 1908 και δολοφονήθηκε στο Σαντιάγο το 1973. Καταγόταν από μεγαλοαστική τάξη και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο απ΄ όπου και έλαβε το δίπλωμα το 1932. Ασχολήθηκε έντονα με την πολιτική αναπτύσσοντας μαρξιστική δράση. Ένα χρόνο μετά συνέβαλε στην ίδρυση του σοσιαλιστικού κόμματος της Χιλής. Το 1937 συμμετείχε στη κυβέρνηση του Πέδρο Αγκίρρε Σέντρα όπου και ανέλαβε για τέσσερα χρόνια υπουργός Υγιεινής. Το 1945 εκλέχθηκε για πρώτη φορά μέλος της Γερουσίας.

Το 1952 όταν έβαλε υποψηφιότητα για την Προεδρία επειδή είχε δεχθεί την υποστήριξη του παράνομου τότε κομουνιστικού κόμματος διαγράφτηκε από το σοσιαλιστικό κόμμα με συνέπεια να εκλεγεί τελευταίος των τεσσάρων υποψηφίων. Επανήλθε όμως στις εκλογές του 1958 με την υποστήριξη των σοσιαλιστών και των κομουνιστών όπου το κόμμα τους είχε πλέον νομιμοποιηθεί. Παρά ταύτα εκλέχθηκε δεύτερος των υποψηφίων.

Τελικά εκλέχθηκε πρόεδρος της Χιλής το 1970 με τη βοήθεια του κομμουνιστικού κόμματος και αριστερών δυνάμεων, με μικρή διαφορά από του δεύτερου υποψηφίου. Στην ομιλία του μετά την νίκη του, ο Αγιέντε είπε: «Αξιώνουμε να δημιουργήσουμε έναν διαφορετικό κόσμο, να αποδείξουμε ότι μπορούν να γίνουν βαθιές αλλαγές που αποτελούν επανάσταση. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση δημοκρατική, εθνική, επαναστατική και λαϊκή που θα οδηγήσει στον Σοσιαλισμό». Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, στις 3 Νοεμβρίου του 1970, άρχισε να εφαρμόζει ένα ευρύτατο πρόγραμμα σοσιαλιστικών μεταρρυθμίσεων κρατικοποιώντας μεγάλες εκτάσεις γης, τον ορυκτό πλούτο της χώρας και τις τράπεζες

Το πρόγραμμα της Λαϊκής Ένωσης πρότεινε επίσης την εθνικοποίηση των κύριων ορυχείων χαλκού της Χιλής που άνηκαν σε ξένα συμφέροντα (κυρίως των ΗΠΑ). Ορισμένες χαρακτηριστικές μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο διάστημα της προεδρίας του Αγιέντε περιλάμβαναν την ανακατανομή εκατομμυρίων στρεμμάτων γης σε ακτήμονες ως μέρος της αγροτικής μεταρρύθμισης, αύξηση μισθών στις ένοπλες δυνάμεις, και παροχή δωρεάν γάλατος στα παιδιά. Επίσης, ιδρύθηκαν ο Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Ιθαγενών Πληθυσμών και το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης των Μαπούτσε, για να καλύψουν τις ανάγκες των αυτοχθόνων κατοίκων της Χιλής.

Επειδή ο Αγιέντε είχε στο πρόγραμμα του να κρατικοποιήσει τα μεταλλεία χαλκού (τα οποία ανήκαν σε Αμερικάνους ιδιώτες) έπρεπε να ανατραπεί. Έτσι, ο Νίξον ορκίζεται να ανατρέψει τον Αγιέντε. Το έργο αυτό το αναθέτει στην C.I.A και οργανωτής του πραξικοπήματος επιλέγεται ο Χένρι Κίσινγκερ. Οι μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α προσπαθούν να δωροδοκήσουν τον στρατό της Χιλής αλλά ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Ρενέ Σνάιντερ ήταν πιστός στο σύνταγμα και η πρώτη απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε. Ο Σνάιντερ βρέθηκε δολοφονημένος λίγες μέρες μετά.

Έπειτα από αυτό, ο Λευκός Οίκος διέταξε τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας. Η δεύτερη απόπειρα δωροδοκίας στέφθηκε με επιτυχία. Οι φορτηγατζήδες που μετέφεραν τα τρόφιμα σταμάτησαν να κάνουν την δουλειά τους. Το κόστος αυτής της απεργίας ήταν 200 εκατομμύρια δολάρια για το κράτος της Χιλής, ενώ η C.I.A ξόδεψε τα διπλάσια. Παρ’ όλα τα δεινά που περνούσε η χώρα, η δημοτικότητα του Αγιέντε συνεχώς αυξανόταν. Κατόπιν αυτού, οι Αμερικανοί οργάνωσαν το σχέδιο Ζ. Τον Ιούνιο του 1973 οργανώνεται ένα δεύτερο πραξικόπημα που κατεστάλη από τη νόμιμη ηγεσία του στρατού και τον στρατηγό Πρατς. Μετά την καταστολή, ο στρατηγός Πρατς συμβούλεψε τον Αγιέντε να δώσει όπλα ανοίγοντας τα οπλοστάσια. Ο Αγιέντε όμως όντας πιστός στις αξίες του, του απάντησε: Όχι. Αυτή η επανάσταση θα γίνει χωρίς σταγόνα αίμα. Βασίζεται σε αξίες και όχι στην βία.

ΕΠΙΜΥΘΙΟ:

«….ο αγώνας για τη λευτεριά θέλει αξιοπρέπεια ,κάποτε θυσίες άλλοτε αίμα…τότε είναι αγώνας ……….τότε γράφεται η Ιστορία στη μνήμη των Λαών …τότε δεν ντρέπεσαι ….τότε μπορείς να θυμάσαι….»

Νίκος Σίμος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ