Η ΠΓΔΜ μπροστά στην αβεβαιότητα .

0
15

«Ποιος είναι ο μεγαλύτερος πατριώτης;». Αυτό είναι ένα από τα πολλά ερωτήματα που πλανώνται πάνω από τη γειτονική ΠΓΔΜ τη στιγμή που Σλαβομακεδόνες και Αλβανοί βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με φόντο το μεγάλο πολιτικό αδιέξοδο που επικρατεί στη χώρα.

Ο φωτορεπόρτερ Αλέξανδρος Σταματίου βρίσκεται σε αποστολή στα Σκόπια και το efsyn.gr φιλοξενεί ένα βιωματικό κείμενο από την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, που γίνεται θέατρο διαδηλώσεων, διαμαρτυριών, αλλά και μιας αιματηρής σύγκρουσης.

Η κατάσταση στα Σκόπια είναι ομιχλώδης. Ουδείς γνωρίζει εάν η χώρα οδεύει προς εμφύλιο, ενώ οι παλαιότεροι, που γνωρίζουν την ιστορία της χώρας, αλλά και την Ελλάδα, επισημαίνουν ότι η γειτονική Ελλάδα είναι η μόνη τους ελπίδα για σωτηρία σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης.

«Χθες ένας δάσκαλος ρώτησε ένα παιδί στο σχολείο αν είναι με τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση και όταν εκείνο απάντησε “ναι”, τότε ο δάσκαλος τον χτύπησε» αναφέρει ο Αλ. Σταματίου.

Το ερώτημα που τίθεται από όλους είναι «ποιος είναι τελικά μεγαλύτερος πατριώτης». Από τη μια μεριά οι Αλβανοί καταφέρνουν να έχουν περισσότερα δικαιώματα και η λογική λέει ότι θα έπρεπε οι Σλαβομακεδόνες να διεκδικούν τα δικά τους δικαιώματα, αλλά τελικά ο διχασμός βρίσκεται μεταξύ τους.

Η «ματωμένη Πέμπτη», όπως την αποκαλούν, είναι ένα παράδειγμα που δείχνει ότι ο στόχος δεν ήταν να χτυπηθούν οι «εχθροί» Αλβανοί, αλλά εκείνοι οι «προδότες» που τους στήριζαν.

Μετά προέκυψε η Πρωτομαγιά που σημαίνει τριήμερο. Οι Σκοπιανοί ξέχασαν προς στιγμήν τα εθνικά τους προβλήματα και προτίμησαν να περάσουν τις σύντομες διακοπές τους στην Ελλάδα.

Μήπως αυτό είναι ένα μήνυμα από τον λαό, ότι η εμπιστοσύνη τους μεταφέρεται στους μέχρι τώρα «εχθρούς» που δεν αναγνωρίζουν την ονομασία του κράτους τους; Μήπως είναι ένα μήνυμα προς τον ισχυρό εθνικιστή πρωθυπουργό πως αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά;

Πηγη: efsyn.gr

Νίκος Σίμος

Ρήξη και ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ