Επικαιρότητα, διεθνή πολιτική και ανησυχίες..

+30
°
C
Μεγ.:+28
Ελάχ.:+22
Κυρ
Τρι
Τετ
Πεμ

Επικαιρότητα, διεθνή πολιτική και ανησυχίες..

+30
°
C
Μεγ.:+28
Ελάχ.:+22
Κυρ
Τρι
Τετ
Πεμ

Επικαιρότητα, διεθνή πολιτική και ανησυχίες..

Επικαιρότητα, διεθνή πολιτική και ανησυχίες..

+30
°
C
Μεγ.:+28
Ελάχ.:+22
Κυρ
Τρι
Τετ
Πεμ

Η ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ BRICS ΣΤΈΛΝΕΙ ΣΑΦΉ ΜΗΝΎΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΗΚΜΑΣΜΕΝΗΣ ΔΎΣΗΣ

Η σύνοδος κορυφής των BRICS που  πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου αποτελεί έναν ιστορικό σταθμό στο εγχείρημα αυτό του κόσμου της Ευρασίας και του “παγκόσμιου Νότου”

Η 15η σύνοδος κορυφής της ομάδας BRICS  ολοκληρώθηκε με μια συγκεκριμένη προοπτική περαιτέρω επέκτασής της το 2024, η οποία θα καλύψει το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 38,2%, του παγκόσμιου ΑΕΠ»

Στο πλαίσιο αυτό  της Συνόδου, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη συνάντησή τους τα τελευταία χρόνια.

Προσκλήθηκαν ηγέτες από 54 αφρικανικές χώρες.

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο συμφώνησαν ότι η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα προσχωρήσουν στην ομάδα την 1η Ιανουαρίου 2024.

Για την επόμενη σύνοδο κορυφής πρόκειται να καταρτιστεί κατάλογος με άλλα πιθανά νέα μέλη.

Ο Anil Sooklal, υπεύθυνος των BRICS της Νότιας Αφρικής, δήλωσε νωρίτερα ότι περίπου 30 χώρες ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην ομάδα και ορισμένες από αυτές είχαν υποβάλει επίσημες αιτήσεις.

Οι χώρες BRICS ανασυντάσσουν την παγκόσμια ατζέντα  και δημιουργούν νέα δεδομένα στην παγκόσμια γεωπολιτική αφού έχουν ήδη δημιουργήσει  δεδομένα δύσκολα ανατρέψιμα στην παγκόσμια γεωοικονομία.

Τι λέει η Διακήρυξη του Γιοχάνεσμπουργκ της Συνόδου BRICS

Η τελική διακήρυξη είναι ένα κείμενο 26 σελίδων στο οποίο οι ηγέτες των 5 χωρών που αποτελούν τους BRICS επιβεβαιώνουν ότι επιδιώκουν την επανάσταση του αυτονόητου και όσων έμειναν λόγια στη Χάρτα του ΟΗΕ, όπως ένα πιο δίκαιο, διεθνές σύστημα.

Παραμερίζοντας τις επιμέρους διαφορές τους, κατέληξαν σε αυτήν την διακήρυξη υιοθετώντας την διεύρυνση των BRICS με 6 επιπλέον χώρες (Αργεντινή, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Σαουδική Αραβία, Ιράν, ΗΑΕ).

Τα βασικά σημεία της δεύτερης διακήρυξης του Γιοχάνεσμπουργκ, είναι τα ακόλουθα:

Υποστήριξη ενός «πολυμερούς συστήματος διεθνούς δικαίου υπό τις αρχές και σκοπούς της Χάρτας του ΟΗΕ» με τον τελευταίο «σε κεντρικό ρόλο ενός διεθνούς συστήματος όπου κυρίαρχες χώρες συνεργάζονται για ειρήνη και ασφάλεια, βιώσιμη ανάπτυξη, εξασφάλιση προώθησης και προστασίας της δημοκρατίας και μεταρρύθμιση του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας για να γίνει πιο αντιπροσωπευτικό.

(Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνθηκε στη Σύνοδο με μια εξαιρετική ομιλία, μίλησε για την ανάγκη ενός πολυπολικού κόσμου και όρισε ως τα σημαντικότερα ζητήματα του πλανήτη τη φτώχεια, την πείνα, τις ανισότητες και την κλιματική αλλαγή).

Επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους «σε ανοικτό, διαφανή, δίκαιο, προβλέψιμο, δίχως αποκλεισμούς, ισότιμο και δίχως διακρίσεις, πολυμερές εμπορικό σύστημα με πυρήνα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ζητούν πρόοδο σε ένα πιο δίκαιο αγροτικό εμπορικό σύστημα προσανατολισμένο στις αγορές, ώστε να επιτευχθεί επισιτιστική ασφάλεια, προώθηση βιώσιμης γεωργίας και ανθεκτικών αγροτικών πρακτικών.

Ενίσχυση των διεθνών συνθηκών για την απαγόρευση και αποτροπή ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής, όπως τα βιολογικά, σε έμμεση πλην σαφή αναφορά στις γνωστές καταγγελίες της Ρωσίας κατά των ΗΠΑ για τα παράνομα προγράμματα βιοχημικών όπλων σε δεκάδες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ουκρανία.

Αναφορά εκτενής γίνεται στο ρόλο της Ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομικά χωρών (G20) θεωρώντας πως θα πρέπει να συνεχίσει να παίζει ρόλο ως «βασικό, πολυμερές φόρουμ σε τομείς διεθνούς οικονομικής και χρηματοπιστωτικής συνεργασίας ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών.

Διαβεβαιώνουν πως θα αυξήσουν τις προσπάθειες για την «κατάργηση της παιδικής εργασίας» στη βάση της Έκκλησης του Ντέρμπαν  ώστε να επιτευχθεί πρόοδος και για μία «παγκόσμια κοινωνική προστασία για όλους ως το 2030».

Αναγνωρίζουν τα οφέλη από «γρήγορα, προσιτά, διαφανή, ασφαλή και δίχως αποκλεισμούς συστήματα πληρωμών» αναθέτοντας στους υπουργούς Οικονομικών της Ομάδας BRICS να υποβάλλουν έκθεση με τις προτάσεις τους το 2024 στην επόμενη σύνοδο γύρω από «θέμα τοπικών νομισμάτων, οργάνων πληρωμών και, πλατφορμών». Χαιρετίζουν παράλληλα το σημαντικό ρόλο της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS και τη διαχείρισή της από την πρόεδρο, Ντίλμα Ρούσεφ.

Εκφράζουν την αντίθεσή τους στους εμπορικούς φραγμούς «υπό το πρόσχημα κλιματικής αλλαγής που επιβάλλουν ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες» και ζητούν εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη βελτίωση συλλογικής δυνατότητας καταπολέμησης και αποτροπής παγκόσμιων επιδημιών, πανδημιών. Επαναλαμβάνουν τη σημασία  της συνεργασίας στη διαχείριση καταστροφών και προβλημάτων από την κλιματική αλλαγή.

Ανανεώνουν το ραντεβού τους για την Οκτώβριο του 2024 στο Καζάν της Ρωσίας, η οποία θα έχει την Προεδρία των BRICS για το 2024.

Έχουν παγκόσμιο  πολιτικό ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις του Ρώσου ηγέτη Βλαδίμηρου Πούτιν και του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγ

Η γεωπολιτική αξία μιας εμπνευσμένης ομιλίας του Κινέζου ηγέτη του ΚΚ Κίνας δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας  και αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα τόσο για συνεννόηση όσο και για αναμέτρηση με τον (άλλοτε) Δυτικό κόσμο, εάν οι παράμετροι της παγκόσμιας ισορροπίας που έθεσε έμμεσα αλλά σαφέστατα στην ομιλία του δεν τηρηθούν από την πλευρά της Δύσης

Από την ειδησεογραφία επιλέγω τμήματα της ομιλίας κατ’ αρχήν του Ρώσου ηγέτη Πούτιν και αμέσως μετά του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

Με δυνατά και αδρά πολιτικά χαρακτηριστικά και μηνύματα ο Ρώσος ηγέτης Βλαδίμηρος Πούτιν μεταξύ των άλλων είπε :

«Η ανάδυση μιας νέας παγκόσμιας τάξης βρίσκεται υπό την απειλή του εξτρεμιστικού νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος επιβάλλεται από ορισμένες χώρες και στοχεύει στην καταστροφή των παραδοσιακών αξιών που είναι αγαπητές σε όλους μας.

Αυτές περιλαμβάνουν τον θεσμό της οικογένειας και τον σεβασμό για τις εθνικές και θρησκευτικές παραδόσεις», είπε ο Ρώσος ηγέτης, μιλώντας σε μια συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο των BRICS στη Νότια Αφρική.

Ορισμένες πολιτικές προσωπικότητες, τόνισε ο Πούτιν έχουν φτάσει στο σημείο να δικαιολογούν ακόμη και τον νεοναζισμό, την ξενοφοβία και κάθε είδους εξτρεμισμό, συμπεριλαμβανομένης της ανοιχτής αποδοχής της τρομοκρατίας, στην υπηρεσία των οπορτουνιστικών τους στόχων….. “

Από την άλλη πλευρά ο Κινέζος ηγέτης αναφέρει στην ιστορική ομιλία του :

“Ας παίξουμε ανοιχτά χαρτιά. Ας είμαστε ειλικρινείς! Η συμμαχία BRICS, της οποίας είμαστε μέλη εμείς και η Ρωσία, τρομάζει την Αμερική και τη συμμαχία τους.

Το βλέπουν σαν απειλή, αλλά εμείς δεν απειλούμε τον κόσμο, ο κόσμος απειλείται μόνο από την Αμερική και την Συμμαχία της.

Η συμμαχία δημιουργήθηκε και έχει  σαν  σκοπό να καταστρέψει τη Ρωσία και να πάρει κάτι από άλλες χώρες.

Η Αμερική και η συμμαχία της είναι  καιρός να αλλάξουν πολιτικές και να μην μπαίνουν σε ξένες χώρες σαν ύαινες να κλέβουν και να ψάχνουν για λάφυρα.

Ο κόσμος έχει κουραστεί από την κυριαρχία τους, ο κόσμος έχει βαρεθεί να νομίζει ότι είναι κύριοι αυτού του κόσμου.

Φτάνει πια με την δημοκρατία σας που καταστρέφει την ανθρωπότητα.

Αν ο στόχος της Αμερικής και της συμμαχίας της είναι αυτός, τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη της  συμμαχίας να πολεμήσουν εναντίον της Ρωσίας και της Αμερικής ο στόχος είναι να πολεμήσει με τους συμμάχους της  εναντίον της Κίνας για να μην απειληθεί

 

 η οικονομία τους, θα έλεγα ότι βρίσκονται σε πολύ λάθος δρόμο.

Η Αμερική και η συμμαχία δεν μπορούν να κυβερνούν τον κόσμο για πάντα και να κάνουν ότι θέλουν, ήρθε η ώρα η Αμερική να μην μπαίνει πλέον σε ξένες χώρες και να αλλάξει πολιτική της, και ήρθε η ώρα η συμμαχία τους να μην υπάρχει πλέον στον κόσμο, γιατί αυτή η συμμαχία  δεν είναι τίποτα άλλο από καταστροφή .

Δεν απειλούμε τις οικονομίες σας , Η Αμερική αντί να κοιτά άλλες χώρες , να δουλέψουν  μόνες τους και να παράγουν για να πληρώσουν τα χρέη τους αντί να βγάζουν άστεγους από τον δρόμο που πεθαίνουν από την πείνα .

Οι ΗΠΑ είναι μια χρεοκοπημένη χώρα και ήρθε η ώρα η Αμερική να σκέφτεται μόνο την Αμερική και τους ανθρώπους της , ήρθε η ώρα η Αμερική να είναι μια χώρα με πραγματικούς πολιτικούς .

Ήρθε η ώρα η Αμερική να σταματήσει να απειλεί χώρες. Ας είμαστε ειλικρινείς! Ο τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα σας φέρει κανένα καλό, και μια αντιπαράθεση  με την Κίνα και τη Ρωσία στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο μπορεί να υπογράψει το τέλος σας

Η Ρωσία έχει πολλά όπλα κάτω από τα νερά σας που αν ενεργοποιηθούν μπορούν απλά να μετατρέψουν τα κράτη σε ωκεανό, εάν η Ρωσία δεχτεί επίθεση, τα όπλα κάτω από τους ωκεανούς σας θα ενεργοποιηθούν αυτόματα και θα βυθίσουν όλη την Αμερική.

Γιατί ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος στον οποίο όλες οι χώρες θα χάσουν και ανθρώπους, και οικονομία, θα χάσουν τα πάντα.

Μπορούμε να είμαστε ενωμένοι, να κατανοήσουμε όλες τις χώρες και να έχουμε παγκόσμια ειρήνη, η Αμερική μπορεί να συνταξιοδοτηθεί ήδη και να σταματήσει να έρχεται σε ξένες χώρες, απλά κοιτάξτε τη χώρα σας.

Βάλτε την Ουκρανία να διαπραγματευτεί και να σταματήσετε να δίνετε όπλα για να συνεχιστεί ο πόλεμος άνθρωποι πεθαίνουν και ο Ζελενσκι να σταματήσει να ζητάει όπλα από όλο τον κόσμο και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το καλό του κόσμου.

Η Κίνα και η Ρωσία δεν αποτελούν απειλή για τον κόσμο. Η οικονομία καμία χώρα δεν μας ενδιαφέρει σαν χώρα, η οικονομία μας φτάνει και αν ο κόσμος ξεκινήσει τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, το τελευταίο που θα με ενδιέφερε είναι η οικονομία.

Αμερική και Ευρώπη, όπως και η συμμαχία τους, αυτοκαταστρέφεστε, μην σκάβετε τάφο για μας, βγείτε από  αυτή την επικίνδυνη λογική και σκεφτείτε μόνο τις χώρες και τους λαούς σας. “

Τα λόγια του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής των BRICS αποτελούν απόλυτη αλήθεια που δεν μπορεί ούτε πολιτικά, ούτε ιστορικά  να αμφισβητηθεί:

“Μερικές χώρες, που έχουν εμμονή με τη διατήρηση της ηγεμονίας τους, έχουν κάνει τα πάντα για να παραλύσουν τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Όποιος αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς γίνεται στόχος τους- όποιος ανακάμπτει παρεμποδίζεται. Αλλά όλα αυτά είναι άσκοπα, γιατί έχω πει περισσότερες από μία φορές ότι σβήνοντας τη λάμπα των άλλων δεν θα φέρει φως στον εαυτό του”….

Η ομιλία του Κινέζου ηγέτη ήταν  μια πολιτική ομιλία – θέση κριτικής των πεπραγμένων του “αγγλοσαξονισμού ” σαν ιμπεριαλιστικού δόγματος και των δεινών που δημιούργησε η πολιτική της κατοχής και αρπαγής των πλουτοπαραγωγικών πηγών στον πλανήτη, προς όφελος ενός καπιταλιστικού ιμπέριουμ που ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για τήρηση ισορροπιών, λειτουργώντας αρπακτικά και κατά παράβαση κάθε κανόνα δικαίου, αφού το διεθνές δίκαιο ανασύρεται ή ανασύρονταν επιλεκτικά όποτε τα ιμπεριαλιστικά, καπιταλιστικά συμφέροντα ετοιμάζουν ή ετοίμαζαν  προσχήματα για  τις “νέες εκστρατείες βεβήλωσης εθνών και αρπαγής πλούτου ” με τις οποίες ταλαιπωρείται ο κόσμος ως τις μέρες μας

Ήταν μια σαφής πολιτική θέση που αφορά την παγκόσμια κατάσταση και ταυτόχρονα διάφανη, χωρίς ερμηνείες και φτιασιδώματα

Μία προειδοποίηση στην Δύση και στο ” στρατόπεδο των ηττημένων” αυτού του ιστορικού κύκλου  και ταυτόχρονα μια πρόταση παραίνεσης προς μια διαφορετική πορεία της  κατεύθυνσης των παγκόσμιων γεωπολιτικών εξελίξεων

Δεν ξέρω αν – και αμφιβάλλω εδραία – ο σε παρακμή μεταδημοκρατικός κόσμος της Δύσης, που παράφρασε την αστικοδημοκρατία σε φασισμό, εξυμνώντας στην ουσία  τα πεπραγμένα του ναζισμού στην πράξη , μπορεί να ακούσει, να κατανοήσει και να πολιτευθεί στην κατεύθυνση της αμοιβαίας κατανόησης, της εμπέδωσης της ειρήνης και των δικαιωμάτων του ανθρώπου με τον αναδυόμενο κόσμο που κρατά τα κλειδιά της παγκόσμιας οικονομίας στην ουσία και όχι στον τύπο

Πολύ φοβάμαι ότι η ιστορική ομιλία και του Ρώσου και του Κινέζου ηγέτη αποτελεί το προοίμιο ενός επιλόγου που θα διαγράψει την καταστροφική τελική αναμέτρηση, αφού η δυστοπία, από την πλευρά της παρηκμασμένης Δύσης, αποτελεί την ενεργό “απάντησή” της στον ήδη αλλαγμένο κόσμο μας

 

 

Νίκος Σίμος

Μοιραστείτε το άρθρο στα social media