Ηχηρή παρέμβαση Kissinger: Θα είναι τραγικό λάθος η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ – Κίνδυνος μεγάλου και ολέθριου πολέμου

0
78

Δεν είναι καλή ιδέα για την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σημειώνει ο Kissinger

Νέα παρέμβαση του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Herny Kissinger για την Ουκρανία που θα συζητηθεί.
Ο βετεράνος πολιτικός που έχει λάβει καίριες θέσεις για το ουκρανικό και τον περασμένο Μάιο πρότεινε στο Κίεβο να παραχωρήσει εδάφη, προκειμένου να επέλθει ειρήνη, συστήνει τώρα να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Με την περίφημη αίσθηση της realpolitik τονίζει ότι ο σωστός ρόλος για τη χώρα είναι να είναι ουδέτερη, ζήτησε να μείνει μακριά από τη στρατιωτική συμμαχία.

«Δεν είναι καλή ιδέα»

Δεν είναι καλή ιδέα για την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σημειώνει ο Kissinger υποδηλώνοντας ότι οι απρόσεκτες πολιτικές από την πλευρά των ΗΠΑ και του Βορειοατλαντικού Συμφώνου μπορεί να έχουν επηρεάσει την κρίση στην Ουκρανία.
Χαρακτήρισε λάθος το μήνυμα προς το Κίεβο για ένταξη στο ΝΑΤΟ και χαρακτήρισε την Ουκρανία ως μία συλλογή εδαφών, που κάποτε προσαρτήθηκαν στη Ρωσία, τα οποία οι Ρώσοι βλέπουν ως δικά τους, παρόλο που «μερικοί Ουκρανοί» δεν το ασπάζονται.
Η σταθερότητα θα εξυπηρετούνταν καλύτερα εάν ενεργούσε ως ρυθμιστικό σημείο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης:
«Ήμουν υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, αλλά πιστεύω πως ο καλύτερος ρόλος είναι κάτι σαν τη Φινλανδία».

Κίνδυνος μεγάλου πολέμου

Ο 99χρονος πολιτικός απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων τόνισε ότι οποιαδήποτε απόπειρα αφαίρεσης της ιστορικής «ζώνης ασφαλείας» της Ρωσίας δεν είναι σοφή.

«Από τη ρωσική σκοπιά, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να ενσωματώσουν όλη αυτή την περιοχή, χωρίς εξαίρεση, σε ένα στρατηγικό σύστημα υπό την αμερικανική ηγεσία», τονίζοντας έτσι ότι «δεν είναι σοφή αμερικανική πολιτική να επιχειρήσει να συμπεριλάβει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι αργά ή γρήγορα η Δύση και η Ρωσία πρέπει να ξεκινήσουν διάλογο.
«Κάποιος διάλογος, ίσως σε ανεπίσημο επίπεδο, ίσως με διερευνητικό τρόπο είναι πολύ σημαντικός», επανέλαβε, προσθέτοντας ότι «στο πυρηνικό περιβάλλον» ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι προτιμότερο από μια απόφαση «σε πεδίο μάχης».
Στις αρχές Αυγούστου 2022, ο Kissinger προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «στο χείλος του πολέμου με τη Ρωσία και την Κίνα για ζητήματα που εν μέρει δημιουργήσαμε», υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει απορρίψει την παραδοσιακή διπλωματία, καθώς «επιδιώκει να προσηλυτίσει ή να καταδικάσει τους συνομιλητές τους αντί να διεισδύσει στη σκέψη τους».
Ο έμπειρος πολιτικός και στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου Nixon προειδοποιεί για τους πολεμικούς κινδύνους και τον εξοπλιστικό παροξυσμό που παρατηρείται στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Kissinger, όταν γίνεται λόγος για σύγκρουση μεταξύ μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων, με πυρηνική υπεροπλία, το τελευταίο που πρέπει να συμβεί είναι ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη να ενεργεί παράλογα.
«Χρειαζόμαστε αποκλιμάκωση και εκτόνωση, και τη χρειαζόμαστε χθες» το βασικό μήνυμα του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ