ΟΙ ΗΠΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΜΙΑ “ΜΕΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ” ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ

0
25

Γράφει ο Νικόλας Λάος

Δεν με ενδιαφέρει πρωτίστως επί του παρόντος ποιος έριξε τα χημικά στη Συρία, αλλά, σε αυτήν τη φάση, θεωρώ ότι το μείζον ζήτημα είναι να μη ακολουθηθεί αναθεωρητική πολιτική στη Συρία, δηλαδή, να μη ανατραπεί η πολιτική σταθεροποίησης της Συρίας και να μη ανατραπεί η καταπολέμηση της Αλ Κάιντα Συρίας και του ISIS/Daesh.
– Τα ψέματα των Νεοσυντηρητικών του προέδρου Μπους Τζούνιορ περί χημικών όπλων στο Ιράκ οδήγησαν τις ΗΠΑ σε καταστροφικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να χάσουν τα ηθικά, πολιτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα που είχαν κερδίσει μετά από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου και μάλιστα να οδηγηθούν οι ΗΠΑ σε μια τεράστια, συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2007.
– Τα ψέματα του προέδρου Ομπάμα περί καθεστώτος Άσαντ και χημικών οδήγησαν τις ΗΠΑ σε νέες άκρως επικίνδυνες εμπλοκές στη Μέση Ανατολή και τείνουν να προκαλέσουν ένα νέο, μοιραίο μεσανατολικό “Βιετνάμ” για τις ΗΠΑ. Ας μη λησμονούμε ότι, επί Ομπάμα, η οικονομική κρίση που άρχισε επί Μπους συνεχίστηκε και έφερε τις ΗΠΑ στα πρόθυρα της επίσημης πτώχευσης, ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή επιδείνωσαν το χάος στην περιοχή.
– Η Συρία καθεαυτή δεν είναι στρατηγικώς σημαντική ούτε για τις ΗΠΑ ούτε για τη Ρωσία.
– Η επίδειξη ισχύος της Ρωσίας στη Συρία γίνεται για να έχει η Ρωσία ένα διαπραγματευτικό εργαλείο, προκειμένου να επιτύχει άρση των κυρώσεων που επέβαλε η κυβέρνηση Ομπάμα σε βάρος της Ρωσίας με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, καθώς και για να διαπραγματευθεί η Ρωσία τον περιορισμό της αντιπυραυλικής ασπίδας που εγκατέστησε η κυβέρνηση Μπους στην Ανατολική Ευρώπη. Η πολιτική κυρώσεων Ομπάμα σε βάρος της Ρωσίας και η αντιπυραυλική ασπίδα Μπους στην Ανατολική Ευρώπη ήταν μαξιμαλιστικές ενέργειες νεοσυντηρητικών και πολιτικών και επιχειρηματικών λόμπις της Ουάσινγκτον που έβλαψαν τα αμερικανικά συμφέροντα, και οι ΗΠΑ πρέπει να τα ανακαλέσουν αυτές τις ενέργειες, αξιοποιώντας την πρόθεση του Πούτιν να αποχωρήσει “αξιοπρεπώς” από τη Συρία με τα προαναφερθέντα ανταλλάγματα. Οι ΗΠΑ χρειάζονται χρόνο και χώρο για ανασυγκρότηση και ανάκτηση ηθικών, ιδεολογικών, πολιτικών και οικονομικών δυνάμεων και για ανάπτυξη των σχέσεών τους με το Ιράν και με την πραγματική Ευρώπη.
– Οι μαξιμαλιστές των αμερικανικών λόμπις που επιδιώκουν εμπλοκή των ΗΠΑ σε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή σε βάρος της Συρίας και σε βάρος του Ιράν ενεργούν σε βάρος των ΗΠΑ και σε βάρος της ανθρωπότητας γενικώς. Ρωσικοί, ισραηλινοί και επιχειρηματικοί παράγοντες τείνουν να παρασύρουν τις ΗΠΑ σε νέο “Βιετνάμ” για να πάθουν οι ΗΠΑ ό,τι έπαθαν οι Ρώσοι στο Αφγανιστάν και για να επιβληθεί στις ΗΠΑ ολοκληρωτικά μια νέα, πολύ επικίνδυνη “μετα-αμερικανική” ολιγαρχία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ