Ιράν και Ιράκ ενώνονται απέναντι στις «αποσχιστικές δυνάμεις»-Υπάρχουν άλλες επιλογές

0
8

 Κωνσταντίνος Αρβανίτης

Λάθος του Ιράν και του Ιράκ να «παραδίδουν» τους Κούρδους στο έλεος της Τουρκίας αλλά και στον ιμπεριαλιστικό έλεγχο των ΗΠΑ.

Λάθος των Κούρδων ότι έχουν παραδοθεί στα προδοτικά νύχια των ΗΠΑ και δεν κάνουν ένα ουσιαστικό και ειλικρινείς άνοιγμα προς ανίχνευση εδάφους στη Συρία του Άσαντ και κυρίως στη Ρωσία και γιατί όχι σε Ιράν και Ιράκ.

Η νέα κυβερνητική ομάδα της Βαγδάτης ταξίδεψε χθες στο Ιράν και πραγματοποίησε συνομιλίες στις οποίες το ζήτημα των κουρδικών αυτονομιστικών ομάδων που εδρεύουν στο Ιρακινό Κουρδιστάν κυριάρχησε μεταξύ άλλων θεμάτων. Στην Τεχεράνη, ο Αλ-Σουντάνι, ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ πραγματοποίησε αρκετές συναντήσεις υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης μιας αξιοσημείωτης συνάντησης με τον Ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Σεϊέντ Αλί Χαμενεΐ, όπως γράφουν οι “Tehran Times”.

O Ιρακινός πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσε, τον πρώτο αντιπρόεδρο Μοχάμεντ Μέκμπερ, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Μοχάμεντ Μπάγκερ Καλίμπαφ και τον υπουργό Εξωτερικών Χουσεϊν Αμιρ Αμπντουλαγιάν. Διμερή θέματα, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής συνεργασίας, συζητήθηκαν διεξοδικά με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, ο οποίος πλέον αναμένεται να εφαρμόσει πολλές συμφωνίες που δεν τηρήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο που το Ιράν αντιμετωπίζει ιρανικές κουρδικές αυτονομιστικές ομάδες που εδρεύουν στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Τους τελευταίους δύο μήνες, το Ιράν εξαπέλυσε αρκετές διασυνοριακές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον αυτών των ομάδων, αφού προειδοποίησε τις κεντρικές και τοπικές κουρδικές αρχές του Ιράκ. Το Ιράν έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει την εκστρατεία του έως ότου αφοπλιστούν και εκδιωχθούν αυτές οι ομάδες από το Ιράκ.

Ωστόσο, αντιμετώπισε δυσκολίες στην επίτευξη αυτού του στόχου λόγω της ανεπαρκούς συνεργασίας από την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση (KRG). Το Ιράν ζήτησε από τους αξιωματούχους του Ιράκ και της KRG να διαλύσουν αυτές τις αυτονομιστικές ομάδες. Όμως, παρά τα μεγάλα λόγια υποσχέσεις, οι αρχές της KRG απέτυχαν να πραγματοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Η επίσκεψη του Αλ-Σουντάνι στην Τεχεράνη ήταν μια μοναδική ευκαιρία να συζητηθεί σοβαρά αυτό το θέμα. Στη συνάντησή του με τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο Ιρακινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι σύμφωνα με το σύνταγμα, κανένα κόμμα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί το ιρακινό έδαφος για να διαταράξει την ασφάλεια του Ιράν. Αναφερόμενος σε αυτό, ο Χαμενεΐ δήλωσε: «Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε ορισμένες περιοχές του Ιράκ. Η μόνη λύση είναι η ιρακινή κεντρική κυβέρνηση να επεκτείνει την εξουσία της και σε αυτές τις περιοχές».

Ο Ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης υπογράμμισε επίσης ότι «φυσικά, η άποψή μας για την ασφάλεια του Ιράκ είναι ότι εάν κάποια περιοχή σκοπεύει να διαταράξει την ασφάλεια της χώρας, θα σταθούμε σθεναρά μπροστά σε οποιοδήποτε κόμμα που παρέχοντας πολιτική στήριξη, επιδιώκει να υπονομεύσει την ασφάλεια του Ιράκ».

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός φάνηκε να είναι προσεκτικός όσον αφορά τις ανησυχίες του Ιράν για την ασφάλεια, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράκ δεν θα αποτελέσει σημείο εκκίνησης για να βλάψει ο οποιοσδήποτε το Ιράν. Στη συνάντηση με τον Χαμενεΐ, ο Αλ-Σουντάνι δήλωσε πως: «Η ασφάλεια του Ιράν και του Ιράκ είναι αλληλένδετη και σύμφωνα με το σύνταγμα, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χρησιμοποιήσει το ιρακινό έδαφος για να υπονομεύσει αυτή την ασφάλεια». Νωρίτερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Ραϊσε, ο Αλ-Σουντάνι είχε επαναλάβει αυτή τη θέση.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως «Ο Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράκ είναι παρών σε αυτό το ταξίδι και θα συζητήσει θέματα ασφάλειας με τον ομόλογό του προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τον μηχανισμό εργασίας και την επιτόπια συνεργασία σε αυτόν τον τομέα για να αποτραπεί η οποιαδήποτε ένταση». Την ίδια στιγμή το Ιράν επισημαίνει ότι οι κουρδικές αυτονομιστικές ομάδες εμπλέκονται στην υποκίνηση αναταραχών στο Ιράν και επιδιώκουν να δημιουργήσουν ανασφάλεια ακόμα και στις ακριτικές επαρχίες του Ιράν.

Σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν, Αχμέντ Βαχίντι, δήλωσε ότι η ηρεμία και η τάξη έχουν αποκατασταθεί σε αυτές τις βορειοδυτικές επαρχίες της χώρας, αλλά οι αυτονομιστικές ομάδες εξακολουθούν διαταράσσουν την ασφάλεια και την ειρήνη.

Υπογραμμίζοντας ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ιράν παρακολουθούν την κατάσταση στις συνοριακές περιοχές, ο Βαχίντι επισημαίνει πως: «Έχουν γίνει διαπραγματεύσεις σχετικά με αυτό κατά τη χθεσινή επίσκεψη του ιρακινού πρωθυπουργού στο Ιράν». Προκειμένου να αποτραπεί η ανασφάλεια στα σύνορα με το Ιράν, η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ αποφάσισε να αναπτύξει ομοσπονδιακά στρατεύματα κατά μήκος της συνοριακής γραμμής των δύο κρατών. Το Ιράν χαιρέτισε την κίνηση και προσβλέπει σε περαιτέρω συνεργασία με την κυβέρνηση του Αλ-Σουντάνι στο θέμα αυτό.

iskra.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ