Jamie Dimon_JPMorgan> Tα όρια του χρέους και γιατί η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει με πλήρη καταστροφή Το ανώτατο όριο του χρέους είναι ένα διοικητικό μέτρο που επιβάλλεται από το Κογκρέσο, που πρωτοεγκρίθηκε το 1917

0
25
Jamie Dimon, chief executive officer of JPMorgan Chase & Co., speaks during a Bloomberg Television interview on the sidelines of the JP Morgan Global China Summit in Beijing, China, on Wednesday, May 8, 2019. Dimon??put the odds of the U.S. and China reaching a trade deal at 80 percent, sounding a note of optimism even after the rising specter of tariffs roiled global markets. Photographer: Giulia Marchi/Bloomberg

Σε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Joe Biden και άλλους διευθύνοντες οικονομικούς συμβούλους την Τετάρτη, ο επικεφαλής της JPMorgan Chase & Co (JPM) Jamie Dimon προειδοποίησε ότι η αποτυχία του Κογκρέσου να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους θα απελευθερώσει καταστροφικές συνέπειες για την αμερικανική οικονομία και άσκησε πίεση για κατάργηση του ορίου του νόμιμου ελλείμματος. Παραθέτοντας πέντε σημεία, σε ερώτηση του προέδρου, ο Dimon δήλωσε ξεκάθαρα: «Πρέπει να απαλλαγούμε από αυτό το ανώτατο όριο χρέους».

«Νούμερο ένα, είναι πραγματικά ένα σημείο ηθικής: Όλοι διδάσκουμε στα παιδιά μας ότι υποτίθεται ότι εκπληρώνουμε υποχρεώσεις και δεν νομίζω ότι το έθνος πρέπει να είναι διαφορετικό. Νούμερο δύο, δεν πρέπει ποτέ να το πλησιάσουμε (το όριο χρέους), υπάρχει τεράστιο οικονομικό κόστος που ήδη επιβαρύνεται… [και] επηρεάζει τη χρηματιστηριακή αγορά», είπε ο Dimon, και «νούμερο τρία, πρέπει να απαλλαγούμε από αυτό το ανώτατο όριο χρέους. Δεν χρειάζεται να έχουμε τέτοιου είδους επιδεξιότητα κάθε δύο χρόνια».

Το ανώτατο όριο του χρέους είναι ένα διοικητικό μέτρο που επιβάλλεται από το Κογκρέσο, που πρωτοεγκρίθηκε το 1917, και προοριζόταν να προσφέρει ευελιξία στη διαδικασία δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το όριο έχει οριστεί στα 28,4 τρισεκατομμύρια δολάρια από την 1η Αυγούστου 2021.

Όταν οι ΗΠΑ φτάσουν το όριο χρέους, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να αυξήσει το επίπεδο του εκκρεμούς χρέους αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο μετρητά, δηλαδή από τα άμεσα έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να αναστείλει τις επενδύσεις, μειώνοντας το ποσό των ανεξόφλητων τίτλων του Δημοσίου, μεταξύ των άλλων μέτρων ανάκλησης.

«Μία τέτοιου είδους επιλογή… θα ήταν άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Dimon την Τετάρτη. «Τα πράγματα που γνωρίζουμε ότι θα δημιουργήσει είναι πολύ άσχημα… Τα αποτελέσματα θα είναι κατακλυσμιαία. Σίγουρα η πρώτη ημέρα θα είναι κακή, ωστόσο οι εβδομάδες που θα ακολουθήσουν θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν από μια ύφεση σε μια πλήρη καταστροφή για την παγκόσμια οικονομία. Και δεν ξέρω γιατί κάποιος θα έπαιρνε μια τέτοια απόφαση».

Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen, η οποία συμμετείχε επίσης στη συνεδρίαση της Τετάρτης, χρησιμοποίησε πρόσφατα παρόμοια γλώσσα για να περιγράψει τον επείγοντα χαρακτήρα του Κογκρέσου να λάβει μέτρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «άγγιξαν» το όριο χρέους τους την 1η Αυγούστου και το Υπουργείο Οικονομικών σύντομα θα χρησιμοποιήσει μετρητά και άλλους πόρους για να παραμείνει κάτω από αυτό, κινδυνεύοντας να αθετήσει τις υποχρεώσεις του. Πολλοί δεν κατανοούν πλήρως τι είναι το όριο χρέους και τον πλήρη αντίκτυπο μιας τέτοιας παραβίασης. Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ εξηγεί τα βασικά του ορίου χρέους, την τρέχουσα κατάσταση και τις διαφορές μεταξύ της αθέτησης του ορίου χρέους και του κλεισίματος της κυβέρνησης.

Τι είναι το εθνικό χρέος;

Το εθνικό χρέος είναι το συνολικό ποσό των εκκρεμών δανείων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, συσσωρευμένο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να δανειστεί χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της, όταν οι τρέχουσες δραστηριότητες της δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνο από τα ομοσπονδιακά έσοδα. Όταν συμβεί αυτό, το αμερικάνικο Υπουργείο Οικονομικών δημιουργεί και πωλεί τίτλους. Αυτοί οι τίτλοι είναι το χρέος που οφείλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι δημόσιου χρέους. Τα χαρτονομίσματα και τα ομόλογα είναι τα πιο κοινά. Οι διάφοροι τύποι χρεών διαφέρουν κυρίως κατά την ωρίμανσή τους, που κυμαίνονται από λίγες ημέρες έως 30 έτη και στο ποσό των τόκων που πληρώνουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ετήσιο πλεόνασμα από το 2001 και ως εκ τούτου έχουν δανειστεί για να χρηματοδοτούν κυβερνητικές δραστηριότητες κάθε χρόνο από τότε.

Ποιο είναι το όριο χρέους;

Το όριο χρέους είναι ένα ανώτατο όριο που επιβάλλει το Κογκρέσο για το ύψος του χρέους που μπορεί να έχει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αυτό το όριο έχει οριστεί στα 28,4 τρισεκατομμύρια δολάρια από την 1η Αυγούστου 2021.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το όριο χρέους δεν είναι ένα μελλοντικό εργαλείο προϋπολογισμού που αποκαλύπτει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ποια θεωρούν τα ιδανικά επίπεδα δαπανών και εσόδων. Αντιθέτως, αντικατοπτρίζει τις αποφάσεις δαπανών και εσόδων που συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από προηγούμενες διοικήσεις.

Στην πραγματικότητα, το 97% του τρέχοντος εθνικού χρέους προέρχεται από πολιτικές επιλογές που έγιναν πριν από την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση Biden τον Ιανουάριο του 2021, επιλογές που έγιναν και από τα δύο μέρη μόνα τους και με διμερή τρόπο. Το όριο χρέους είναι το ποσό που μπορεί να δανειστεί το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για να εξοφλήσει τους λογαριασμούς που έχουν καθυστερήσει με βάση αυτές τις προηγούμενες πολιτικές αποφάσεις.

Τι συμβαίνει όταν η αμερικανική κυβέρνηση ξεπεράσει το όριο χρέους;

Μόλις «χτυπήσει» το όριο του χρέους, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να αυξήσει το ποσό του οφειλόμενου χρέους. Επομένως, μπορεί μόνο να αντλήσει από οποιαδήποτε μετρητά και να ξοδέψει τα εισερχόμενα έσοδά της. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μπορεί επίσης να λάβει ορισμένα «έκτακτα μέτρα» για να παρατείνει το χρονικό διάστημα που μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει όλες τις κυβερνητικές υποχρεώσεις, παραμένοντας κάτω από το όριο.

Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν λογιστικές τεχνικές σε διάφορους κρατικούς λογαριασμούς που μειώνουν προσωρινά το ποσό των τίτλων του αμερικανικού Δημοσίου που εκδίδονται σε αυτούς τους λογαριασμούς. Αυτές οι ενέργειες περιλαμβάνουν την αναστολή νέων επενδύσεων ή την έγκαιρη εξαργύρωση υφιστάμενων επενδύσεων. Μειώνοντας το ποσό των ανεξόφλητων χρεογράφων του Δημοσίου, το επίπεδο του εκκρεμού χρέους μειώνεται προσωρινά, παρατείνοντας ελαφρώς το χρονικό διάστημα που η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Όταν το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξαντλεί τα μετρητά και τα έκτακτα μέτρα του, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χάνει κάθε μέσο για να πληρώσει τους λογαριασμούς της και να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της πέρα ​​από τα εισερχόμενα έσοδά της, τα οποία καλύπτουν μόνο μέρος των απαιτούμενων (περίπου 80% το 2019).

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεπεράσει το όριο χρέους στο παρελθόν, δεν έχουν εξαντλήσει ποτέ τους πόρους τους και δεν έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Πάρτε για παράδειγμα τις κρίσεις ορίου χρέους του 2011 και του 2013. Το ανώτατο όριο του χρέους αυξήθηκε το 2011 (το Κογκρέσο αύξησε το ανώτατο όριο κατά ένα ρητό ποσό σε δολάρια) και αναστάλθηκε το 2013 (το Κογκρέσο εξάλειψε το όριο χρέους εξ ολοκλήρου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) εγκαίρως, πριν εξαντληθούν τα ταμεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και εξάντλησε όλα τα έκτακτα μέτρα.

Πιο πρόσφατα, το 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες «χτύπησαν» για άλλη μια φορά το όριο χρέους, αλλά το Κογκρέσο ανέστειλε το ανώτατο όριο, καταργώντας το έως την 1η Αυγούστου 2021.

Πότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξαντλήσουν όλους τους πόρους τους;

Οι ταμειακές ροές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι δύσκολο να προβλεφθούν, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία κατά την οποία θα εξαντληθούν όλα τα έκτακτα μέτρα που πάρθηκαν και τα μετρητά. Τούτου λεχθέντος, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen δήλωσε ότι η κυβέρνηση πιθανότατα θα εξαντλήσει τη δύνατότητα λήψης όλων των έκακτων μέτρων εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει ή αναστείλει το όριο χρέους έως τις 18 Οκτωβρίου.

Γιατί το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί απλώς να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από τα εισερχόμενα έσοδα;

Εάν το Υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιεί όλα τα έκτακτα μέτρα και μετρητά, η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της χρησιμοποιώντας μόνο τα εισερχόμενα έσοδά της. Εάν τα έσοδα αυτά καλύψουν τις υποσχεθείσες πληρωμές, τότε η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά ζητήματα που περιπλέκουν αυτή την υπόθεση εργασίας.

Πρώτον, οι αποφάσεις για τις δαπάνες και τα έσοδα ελήφθησαν σε προηγούμενη νομοθετική παρέμβαση που είχε θεσπιστεί από το Κογκρέσο και τους Προέδρους και των δύο κομμάτων. Η προηγούμενη νομοθεσία καθορίζει τα σχετικά μεγέθη των εσόδων και των δαπανών σήμερα. Για παράδειγμα, εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να πληρώσει 10$, αλλά έχει μόνο 6$ από έσοδα, 4$ των υποσχεθεισών πληρωμών δεν μπορούν να γίνουν, εκτός εάν εκδοθεί επιπλέον χρέος για την πληρωμή του. Αυτές οι υποσχεθείσες πληρωμές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν προγράμματα όπως η Κοινωνική Ασφάλιση και οι εθνικές αμυντικές δαπάνες.

Επιπλέον, οι χρονικές αναντιστοιχίες μεταξύ δαπανών και εσόδων σημαίνουν ότι, γενικότερα, τα έσοδα δεν θα καλύπτουν τις δαπάνες. Σε ορισμένες εβδομάδες και μήνες, θα ήταν πιο δύσκολο για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από ό,τι σε άλλες. Οι ομοσπονδιακές δαπάνες και τα έσοδα είναι και τα δύο εποχιακά, κάτι που σημαίνει ότι ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την εποχή του χρόνου και συχνά δεν ευθυγραμμίζονται.

Τον Οκτώβριο (όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να εξαντλήσουν τους πόρους τους), τα έσοδα είναι γενικά χαμηλότερα από ό,τι τους άλλους μήνες, ενώ οι ομοσπονδιακές δαπάνες τείνουν να είναι μεταβλητές.

Αυτό σημαίνει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έχει σχετικά λίγα χρήματα για να πραγματοποιήσει πληρωμές στις οποίες βασίζεται ο κόσμος. Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο του 2019, οι ακαθάριστες εισπράξεις της ήταν 261 δισεκατομμύρια δολάρια και οι δαπάνες ήταν 380 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι αν η κυβέρνηση είχε εξαντλήσει τους πόρους της τον Οκτώβριο του 2019, μεγάλο μέρος των υποσχόμενων κρατικών δαπανών δεν θα είχε πληρωθεί.

Ποιες πληρωμές θα επηρεαστούν από την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων;

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξαντλήσει τους διαθέσιμους πόρους, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα έχει αρκετά χρήματα για να πραγματοποιήσει όλες τις πληρωμές της. Αυτές οι πληρωμές προορίζονται για κοινωνικά προγράμματα που υποστηρίζουν νοικοκυριά, όπως η Κοινωνική Ασφάλιση, το Medicare και η ασφάλιση ανεργίας, και προς σημαντικές κυβερνητικές λειτουργίες, όπως η εθνική άμυνα και οι μεταφορές. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια ανάλυση αυτών των πληρωμών.

Σε τι διαφέρει η εξάντληση των διαθέσιμων πόρων από το κλείσιμο λειτουργίας της κυβέρνησης;

Το κλείσιμο λειτουργίας της κυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα από τα αδιέξοδα ορίων χρέους. Τα κυβερνητικά κλείσματα συμβαίνουν όταν λήξει η ετήσια χρηματοδότηση για τις τρέχουσες δραστηριότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και το Κογκρέσο δεν την ανανεώσει εγκαίρως. Δεδομένου ότι το ομοσπονδιακό οικονομικό έτος ξεκινά την 1η Οκτωβρίου, οι διακοπές λειτουργίας συμβαίνουν συχνά εκείνη την περίοδο, αλλά μπορούν να συμβούν και σε άλλες περιόδους εάν το Κογκρέσο εγκρίνει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση χωρίς να την ανανεώσει εγκαίρως, αργότερα μέσα στο έτος.

Οι διακοπές λειτουργίας εξακολουθούν να βλάπτουν την οικονομία. Για παράδειγμα, μελέτη για το κλείσιμο της κυβέρνησης 2018-2019 υποδηλώνει ότι το τριμηνιαίο επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ μειώθηκε περίπου 0,1% σε σχέση με το κλείσιμο πέντε εβδομάδων.

Το κλείσιμο της κυβέρνησης το 2013 εκτιμάται ότι μείωσε την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ εκείνου του τριμήνου κατά 0,25%. Παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος αυτής της απώλειας στο ΑΕΠ θα ανακτιόταν σε μελλοντικά τρίμηνα, καθώς πραγματοποιούνται καθυστερημένες δαπάνες, οι διακοπές λειτουργίας εξακολουθούν να μειώνουν τη συνολική οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα λόγω της έλλειψης κατανάλωσης από τους κρατικούς υπαλλήλους και των καθυστερήσεων στις κρατικές υπηρεσίες. Ωστόσο, ο οικονομικός αντίκτυπος ενός τερματισμού λειτουργίας είναι μια χλωμή σκιά εκτός από τον αντίκτυπο της αθέτησης υποχρεώσεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης λόγω του ορίου χρέους.

Ποιες είναι οι αναμενόμενες επιπτώσεις εάν αθετήσουμε τις υποχρεώσεις μας λόγω του ορίου χρέους;

Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αθέτησαν ποτέ τις υποχρεώσεις τους, το πεδίο των αρνητικών επιπτώσεων της μη εκπλήρωσης όλων των ομοσπονδιακών υποχρεώσεων λόγω του ορίου χρέους είναι άγνωστο. Ωστόσο, αναμένεται να είναι καταστροφικό για την αμερικανική (και την παγκόσμια) οικονομία. Δεδομένου ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είναι το παγκόσμιο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο αναφοράς, μία τέτιου είδους αθέτηση πιθανότατα θα προκαλέσει οικονομική κρίση και ύφεση.

Το ΑΕΠ θα μειωθεί, η ανεργία θα αυξηθεί και τα νοικοκυριά θα επηρεαστούν με διάφορους τρόπους, από τη μη λήψη σημαντικών πληρωμών κοινωνικού προγράμματος, όπως η Κοινωνική Ασφάλιση ή η στέγαση, έως την αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και των χρεών πιστωτικών καρτών.

 

kourdistoportocali.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ