JP Morgan: Οι επενδυτές θα πρέπει να παραβλέψουν το ράλι στις αρχές του 2023 – Έρχεται χείμαρος αδύναμων κερδών

0
15
Ο Kolanovic προβλέπει “αναβολή παρά εξασθένιση του κινδύνου ύφεσης”
Οι επενδυτές θα πρέπει να παραβλέψουν το ράλι στις αρχές του 2023, σύμφωνα με τον κορυφαίο στρατηγικό αναλυτή της JPMorgan, Marko Kolanovic.
Το πρώτο τρίμηνο θα σηματοδοτήσει πιθανότατα ένα σημείο καμπής για την αγορά – και η ανοδική της πορεία πιθανότατα δεν θα συνεχιστεί, είπε.
“Η θεμελιώδης επιβεβαίωση για το επόμενο κύμα προς τα πάνω μπορεί να μην έρθει”, δήλωσε ο Kolanovic.
“Και αντ’ αυτού οι αγορές θα μπορούσαν να συναντήσουν έναν χείμαρο ασθενέστερων κερδών και δραστηριοτήτων καθώς κινούνται μέσα στο β’ και γ’ τρίμηνο”.

Προβλέπει ότι το σκηνικό για τα εταιρικά κέρδη θα αρχίσει να στρέφεται προς τα κάτω, καθώς η ισχύς των τιμών αντιστρέφεται.
Ο Kolanovic προβλέπει επίσης “αναβολή παρά εξασθένιση του κινδύνου ύφεσης”.
“Η αδύναμη πορεία της αμερικανικής εγχώριας ζήτησης διατηρεί αυξημένο τον κίνδυνο ύφεσης, ακόμη και όταν η στενότητα στις αγορές εργασίας αναβάλλει αυτόν τον κίνδυνο ύφεσης”, έγραψε ο Kolanovic.
“Εν τω μεταξύ, τα περιοριστικά πραγματικά επιτόκια πολιτικής αντιπροσωπεύουν έναν συνεχιζόμενο αντίθετο άνεμο, διατηρώντας τον κίνδυνο ύφεσης αργότερα μέσα στο έτος υψηλό”.

Standard Chartered προς επενδυτές: Αν δεν ανησυχείτε για τις μετοχές, κάτι δεν πάει καλά…

Οποιοσδήποτε επενδυτής εκεί έξω δεν είναι νευρικός ίσως θα πρέπει να επανεξετάσει την ορθότητα των απόψεών του, λέει ο παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας της Standard Chartered, Eric Robertsen.
«Δεν περιμένουμε ακραία οικονομική σκληρή προσγείωση, αλλά πιστεύουμε ότι το σενάριο Goldilocks (ευφορία) είναι πολύ αισιόδοξο», είπε ο Robertsen στους πελάτες σε σημείωμα της Κυριακής, προσθέτοντας ότι «τώρα είμαστε προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο».
Ο Robertsen αναφέρεται στα μέρη μιας σημαντικής συζήτησης για την αγορά αυτήν τη στιγμή: οι οπαδοί των Goldilocks και οι «υφεσιακές» αρκούδες.
Οι πρώτοι έχουν αυτοπεποίθηση, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός και η νομισματική σύσφιξη των κεντρικών τραπεζών πλησιάζουν στο αποκορύφωμά τους και οποιαδήποτε ύφεση θα είναι «ρηχή και βραχύβια».
Η μείωση του κινδύνου που προέρχεται από την κεντρική τράπεζα» έχει μεγαλύτερη σημασία για τις αγορές από οποιαδήποτε επιβράδυνση.
«Μια επιβράδυνση του επιτοκιακού κύκλου της κεντρικής τράπεζας, ο μειούμενος πληθωρισμός και οι ελκυστικές αποδόσεις και αποτιμήσεις θα ωθήσουν τους επενδυτές να μειώσουν την underweight έκθεσή τους και θα αυξήσουν την κατανομή τους σε επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, υποστηρίζει το στρατόπεδο των Goldilocks», είπε.
Όπως λέει, οι ποικίλες επιδόσεις σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων αποκαλύπτουν ότι αυτοί που υστέρησαν το 2022 είχαν τις καλύτερες επιδόσεις το 2023 – μέχρι στιγμής.
«Αυτό υποδηλώνει ότι το short-covering μπορεί να συμβάλει σημαντικά στις επιδόσεις.
Οι κλάδοι με υπεραπόδοση είναι σαφώς προκυκλικοί – κάτι που προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η ύφεση επεκτείνεται», λέει η Standard Chartered, σημειώνοντας ότι «το μήνυμα για την υγεία της αγοράς εργασίας», λόγω των περικοπών θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας, είναι δυσοίωνο
1_15.jpg
Από την άλλη πλευρά, οι «αρκούδες» λένε ότι οι επενδυτές υπερεκτιμούν τις εξελίξεις και αναμένουν αστάθεια.
Ο λεγόμενος δείκτης φόβου, ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE ή VIX VIX, δεν κατέγραψε νέα υψηλά πέρυσι, όταν οι μετοχές υποχώρησαν, με αποτέλεσμα ορισμένοι να πουν ότι ήταν ένας… κατεστραμμένος δείκτης.
«Οι δείκτες σε πραγματικό χρόνο δείχνουν απώλεια οικονομικής δυναμικής, ενώ άλλοι –όπως η αγορά εργασίας των ΗΠΑ– δεν έχουν ακόμη αντικατοπτρίσει τους αυξανόμενους αντίθετους οικονομικούς ανέμους», αναφέρει η Standard Chartered.
«Σύμφωνα με το σενάριο των αρκούδων, δεν έχουμε ακόμη αισθανθεί τον πλήρη σωρευτικό αντίκτυπο του πιο επιθετικού κύκλου νομισματικής σύσφιξης των τελευταίων δεκαετιών».
Όπως λέει η βρετανική τράπεζα, «το ράλι των περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να σταματήσει».
Ο καταλύτης για αυτήν την παύση θα μπορούσε να είναι πολλά πράγματα: επιθετικές μειώσεις επιτοκίων με βάση την καμπύλη της αγοράς χρήματος των ΗΠΑ που θα ξεδιπλωθεί, μια πολύ αυστηρή κίνηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή ακόμη και μια πραγματική σύσφιξη από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.
2_21.jpg
Τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου μπορεί να υποχωρήσουν αν η ρητορική της Fed αυτήν την εβδομάδα αποδειχθεί ιδιαίτερα επιθετική, λέει ο Robertsen, ο οποίος αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα δεν χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, που προεξοφλεί η αγορά…

www.bankingnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ