Κλιμακώνει η Τουρκία – «Ακυρώνει» την ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου – «Ναι» από Ελλάδα σε συνάντηση Μητσοτάκη, Erdogan

0
37

To μισό υπουργικό συμβούλιο του Erdogan βρίσκεται στη Λιβύη για διμερείς συνομιλίες – Επιθετική ρητορική από Akar

Ακόμα ένα θέμα στο τραπέζι της ελληνοτουρκικής έντασης επιχειρεί να βάλει η Τουρκία σε μια προσπάθεια να διευρύνει την ατζέντα των διαπραγματεύσεων. Αυτή τη φορά, η Τουρκία επιχειρεί να ακυρώσει τη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ «ξαναζεσταίνοντας» το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μάλιστα, στην Τρίπολη της Λιβύης έχει μεταβεί το μισό υπουργικό συμβούλιο με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, να κάνει και σχετική ανάρτηση στο twitter.

Κι όλα αυτά λίγες μόλις ημέρες πριν την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα στις (6-7/10/2022), όπου το παρών θα δώσουν τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται «ανοιχτή» σε συνάντηση των δύο ηγετών σε περίπτωση που το επιδιώξει η Άγκυρα.

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από Akar

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, συνεχίζει την επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας επιμένοντας στα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.
Ο Akar υποστηρίζει επικαλούμενος την ανάγνωση που κάνει η Τουρκία στις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισιών ότι «το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης και το άρθρο 14 της Συνθήκης των Παρισιών προβλέπουν καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης για τα νησιά που περιλαμβάνονται σε αυτές. Δεν μπορεί να εξοπλίζεις αυτά τα νησιά. Αν το κάνεις, τότε σημαίνει ότι αποχωρείς από αυτές τις συμφωνίες».
Παράλληλα κατηγόρησε την Ελλάδα για λειτουργία «στρατοπέδου τρομοκρατών» στο Λαύριο, κατηγορία την οποία έχει επανειλλημένως διαψεύσει η Ελλάδα. «Ωστόσο γεγονότα, βίντεο, φωτογραφίες, δηλώσεις και έγγραφες δεν το κάνουν αυτό. Οι Έλληνες πολιτικοί λένε ψέματα με κάθε ευκαιρία. Προσπαθούν να δυσφημίσουν την Τουρκία. Αυτό είναι κάτι σαν αρρώστια τώρα. Το όνομά της στην ιατρική βιβλιογραφία είναι “μυθομανία”. Τους εύχομαι περαστικά».
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία κατηγόρησε -εκ νέου- την Ελλάδα για παρενοχλήσεις στο Αιγαίο. «Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις και τις παρενοχλήσεις στο Αιγαίο» προσθέτοντας ότι «καταγγείλλαμε τις συμπεριφορές αυτές στο ΝΑΤΟ και αυτοί (σ.σ. οι Έλληνες) είπαν “δεν γνωρίζαμε ότι επρόκειτο για τουρκικό αεροπλάνο”. Γελάει ο κόσμος με αυτά» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ