Λαβρόφ: Ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας

0
29

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε μια ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

Την περασμένη εβδομάδα η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει επισήμως μια πρόταση για την ανάπτυξη μιας διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής στην Ουκρανία κατά την επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

“Ελπίζω να αντιλαμβάνονται τι λένε”, είπε ο Λαβρόφ μιλώντας στο προσωπικό και στους φοιτητές του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

“Αυτή θα είναι η ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ των Ρώσων και των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, την οποία όλοι, όχι μόνο έχουν προσπαθήσει να αποφύγουν, αλλά έχουν πει ότι δεν θα πρέπει να συμβαίνει και στη θεωρία”, είπε ο Λαβρόφ.

Η Μόσχα έχει κατηγορήσει το Κίεβο ότι παρεμποδίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες κάνοντας προτάσεις που δεν μπορεί να δεχτεί η Ρωσία.

Η Ουκρανία έχει δηλώσει πρόθυμη να διαπραγματευτεί αλλά δεν θα παραδοθεί ούτε θα δεχτεί τα ρωσικά τελεσίγραφα. Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι ουκρανικές αρχές υπαναχωρούν από τις ίδιες τις προτάσεις τους στις συνομιλίες καθιστώντας δύσκολο να επιτευχθεί πρόοδος.

“Οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει, είναι δύσκολες επειδή η ουκρανική πλευρά… διαρκώς αλλάζει άποψη και υπαναχωρεί από τις ίδιες τις προτάσεις της”, είπε ο Λαβρόφ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε νωρίτερα σήμερα τις συνομιλίες με τη Ρωσία δύσκολες και κάποιες φορές συγκρουσιακές.

Η Ρωσία έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας “ειδικής επιχείρησης”, όπως την έχει χαρακτηρίσει, για την αποστρατιωτικοποίηση και “αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανίας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επιδείξει μεγάλη αντίσταση και η Δύση έχει επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία σε μια προσπάθεια να την εξαναγκάσει να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Κρεμλίνο: Οποιαδήποτε «επαφή» Ρωσικού στρατού και ΝΑΤΟ θα έχει βαριές συνέπειες

Οποιαδήποτε πιθανή επαφή ανάμεσα στον ρωσικό στρατό και τις δυνάμεις του NATO θα μπορούσε να έχει βαριές συνέπειες, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, μετά τη δήλωση την περασμένη εβδομάδα της Βαρσοβίας ότι θα πρέπει να αποσταλεί ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η ιδέα της Πολωνίας είναι απερίσκεπτη και εξαιρετικά επικίνδυνη.

“Οποιαδήποτε πιθανή αντιπαράθεση ανάμεσα στα στρατεύματά μας και τις δυνάμεις του NATO θα μπορούσε να έχει σαφείς συνέπειες που θα ήταν δύσκολο να διορθωθούν”, δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε επίσης σήμερα τις ΗΠΑ ότι ασκούν πιέσεις σε άλλες χώρες όσον αφορά την συμμετοχή της Ρωσίας στην Ομάδα των Είκοσι (G20), αλλά σημείωσε ότι ορισμένες δυνάμεις εμμένουν στις κυρίαρχες απόψεις τους.

Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί τους σύμμαχοι αξιολογούν αν η Ρωσία θα πρέπει να παραμείνει στους κόλπους της G20, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις πηγών στο Reuters.

Το Κρεμλίνο σημείωσε εξάλλου σήμερα ότι είναι ζωτικής σημασίας η εφαρμογή νέου νόμου, βάσει του οποίου μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών σε δημοσιογράφους για σκόπιμη διάδοση ψευδών ειδήσεων, μετά την έναρξη ποινικής έρευνας κατά ενός εξέχοντα δημοσιογράφου.

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την συγκεκριμένη περίπτωση του δημοσιογράφου Αλεξάντρ Νεβζόροφ, κατά του οποίου οι αρχές άσκησαν χθες ποινική δίωξη για σκόπιμη διάδοση “ψευδών πληροφοριών” για τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για την περίπτωση του Νεβζόροφ, ο Πεσκόφ είπε ότι ο νέος νόμος πρέπει να εφαρμοστεί εξαιτίας αυτού που περιέγραψε ως «έντονο πόλεμο πληροφόρησης» που διεξάγεται κατά της Ρωσίας.

 

militaire.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ