Νίκος Σίμος : ΤΟ GREXIT ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΕΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ Ή ΘΑ «ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ» ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ;

0
64

 

Είναι καιρός τώρα που στη μίζερη καθημερινότητά μας λειτουργεί ο όρος  “Grexit” θα έλεγε κανείς περισσότερο ως «μπαμπούλας» παρά σαν μια φυσική κατάληξη της καθοδικής επτάχρονης πορείας της χώρας.

Είναι αλήθεια πως το σχέδιο του κ. Βόλφκανγκ Σόιμπλε σε σχέση με την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης (Grexit) δεν είναι ένα σχέδιο καινούργιο. Και από την αρχή της εισόδου της χώρας στο κοινό νόμισμα είχε οπαδούς σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά ακόμη και σε ολόκληρο τον κόσμο από σοβαρούς επιστήμονες οικονομολόγους.

Επιπλέον, είχε υποστηρικτές και στο εσωτερικό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο.  Πολιτικά στελέχη – μεταξύ των οποίων και ο γράφων αυτές τις γραμμές-  αναγνώριζαν την πραγματική αδυναμία μιας μικρής αγροτοκτηνοτροφικής οικονομίας, η οποία ως ένα επιπλέον «όπλο» της είχε μόνο την παροχή τουριστικών υπηρεσιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, να ανταπεξέλθει σε ένα νόμισμα – μη νόμισμα – το οποίο ήταν ουσιαστικά κατασκεύασμα της παγκοσμιοποιημένης Νέας Εποχής και το οποίο από τη Συνθήκη που προανήγγειλε την ένωση της Ευρώπης (Μάαστριχτ) ήταν προδιαγραμμένο και σχεδόν ισοτιμημένο με το γερμανικό μάρκο.

Ήταν εμφανές ότι το μόρφωμα που συγκροτήθηκε μέσα από το Μάαστριχτ ήταν μια μορφή «παγκοσμιοποιημένου τοκογλύφου» υπό γερμανική κηδεμονία. Και ήταν ακόμη σαφέστερο ότι μόνο οι μεγάλες βιομηχανικές οικονομίες θα μπορούσαν να «αντέξουν» ένα ανάλογο νόμισμα.

Παρόλες τις επισημάνσεις και διεθνών επιστημονικών παραγόντων αλλά και πολιτικών στελεχών στο εσωτερικό της χώρας, η τότε πολιτική ηγεσία (κυβέρνηση Κ. Σημίτη) έκανε όλες τις απαραίτητες «ενέργειες» και επαφές, προκειμένου να παρουσιαστεί η ελληνική οικονομία ισχυρότερη από την πραγματική της εικόνα. Και για λόγους, που δυστυχώς φάνηκαν αργότερα, αυτοί οι χειρισμοί (πολλοί τους αποκάλεσαν «λογιστικές αλχημείες», ώστε η γενική εικόνα της οικονομίας να φαίνεται ότι πληροί τα κριτήρια για την είσοδο στο ενιαίο νόμισμα) έγιναν από τα νεοσύστατα τότε παγκοσμιοποιημένα ευρωπαϊκά όργανα  των Βρυξελλών αποδεκτοί. Και η χώρα μας βρέθηκε μέσα στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε ουσιαστικά ως «πρόβατο επί σφαγή». Πράγμα που αποδείχτηκε αμέσως με την είσοδο της κρίσης στην Ευρωπαϊκή  Ήπειρο από τις Η.Π.Α.

Από την περίοδο του 2010, οπότε η χώρα μετατρέπεται σε πειραματόζωο παγκοσμιοποιημένων χρηματοπιστωτικών εφαρμογών, τίθεται το Grexit σαν βασικό επιχείρημα εκείνων που ήθελαν μια Ευρώπη στιβαρή χρηματοπιστωτικά και γερμανικά ελεγχόμενη με την αναγκαία ύπαρξη των ΕΟΖ (*)

   Είναι ακόμα γνωστή η ενδοκαπιταλιστική αντίθεση στο στρατόπεδο των χρηματοπιστωτών μεταξύ των Η.Π.Α. και της Γερμανίας.

Αυτή ακριβώς η αντίθεση  αξιοποιήθηκε από την Γερμανία  που χρησιμοποιώντας τα παγκοσμιοποιημένο χρηματοπιστωτικά σχέδια, επιδιώκει  να πετύχει την ιστορική ρεβάνς της ήττας που υπέστη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και να κατακτήσει με άλλον τρόπο – μέσω της χρηματοπιστωτικής έκφανσης της  οικονομίας – ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, φαίνεται ότι η Γερμανία έχει πετύχει τον στόχο της, αφού υπερκέρασε στο χρηματοπιστωτικό πεδίο τις Η.Π.Α. και ουσιαστικά οδηγεί τη φρενήρη και καταστροφική για την παγκόσμια κοινωνία κούρσα των χρηματοπιστωτών σε μια πορεία φτώχειας, αέναης λιτότητας και υψηλής αποθεματοποίησης κέρδους για λογαριασμό της.

Το ζήτημα λοιπόν του Grexit δεν είναι καινούργιο. Δεν τέθηκε μόνο από τον Β. Σόιμπλε και λειτουργούσε πάντα ως μηχανισμός απειλής μιας χώρας που αποτελούσε το πειραματόζωο παγκοσμιοποιημένων εφαρμογών.

Ποια είναι όμως η κατάσταση στην Ευρώπη σήμερα;

   Παρόλα τα αντίθετα που προβάλλονται από τα μίσθαρνα όργανα των Βρυξελλών περί ευρωπαϊκής σταθερότητας, ανάκαμψης κ.ο.κ. . η πραγματική εικόνα της Ευρώπης σήμερα συνοψίζεται σε μια εικόνα απόλυτης κοινωνικοοικονομικής αφυδάτωσης ενός μεγάλου γεωοικονομικού τμήματός της, του ευρωπαϊκού Νότου, και στην εικόνα των δορυφόρων της κυρίαρχης Γερμανίας, οι οποίοι εργάζονται γι΄αυτήν και την ηγεμονία της στην Ευρώπη.

   Αν δούμε τις στατιστικές απασχόλησης στη μισή Ευρώπη (τόσος περίπου είναι ο ευρωπαϊκός Νότος), θα διαπιστώσουμε ότι ο μέσος όρος ανεργίας των χωρών του Νότου κινείται στο εφιαλτικό 25% του ενεργού πληθυσμού των χωρών  αυτών!

Μια άλλη εικόνα, που τεχνηέντως αποκρύβεται, είναι ο στασιμοπληθωρισμός που υφίσταται στην ευρωζώνη για πάνω από μια πενταετία και που τον υπαγορεύει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ένα Σύμφωνο που αποτελεί καθαρά γερμανόπνευστη λογική και που δεν επιτρέπει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες από κράτη – μέλη χωρίς την άδεια και την υποστήριξη της Γερμανίας.

Ουσιαστικά η εικόνα της Ε.Ε. την τελευταία πενταετία συμπυκνώνεται στη φράση του τέως Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι: «η Ευρώπη αποτελεί το ΑΤΜ των Γερμανών»!!! Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της Ευρώπης.

Βεβαίως, η απολυταρχικού τύπου διοίκηση της Ευρώπης μέσα από την ποδηγέτηση των ευρωπαϊκών οικονομιών από τη Γερμανία δημιούργησε αναμενόμενες πολιτικοκοινωνικές αντιδράσεις.

Έτσι, στην αυγή του 2017 και λίγο πριν την έναρξη εκλογικών διαδικασιών για την ανάδειξη νέων κυβερνήσεων σε πολλά κράτη – μέλη της ευρωζώνης αναμένουμε θεαματικές αλλαγές, οι οποίες δεν ενισχύουν τη γερμανική λογική και την πραγματική έννοια της Ε.Ε. – που δεν είναι άλλη από την επί της ουσίας γερμανική Ευρώπη.

Παντού, όπου αναμένονται εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέων κυβερνήσεων στην ευρωζώνη, φαίνεται ότι το αντί-γερμανικό ρεύμα, που πολλές φορές μεταφράζεται και ως αντί-ευρωπαϊκό ρεύμα, κυριαρχεί στις προτιμήσεις των πολιτών μιας σειράς χωρών, όπως είναι η Ολλανδία, η Γαλλία και η χειμαζόμενη Ιταλία. Μια Ιταλία της οποίας τα τεράστια κοινωνικοοικονομικά προβλήματα αποκρύβονται από τη γερμανική Καγκελαρία και τους υπηρέτες της στις Βρυξέλλες για προφανείς λόγους.

Άλλωστε, ο Σόιμπλε πρόσφατα το είπε σχεδόν απερίφραστα: «Εάν δεν διατηρήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας, το Ευρώ θα καταρρεύσει». Αυτό από μόνο του απαντά σε όλους εκείνους που επιχειρούν να διοχετεύσουν ελπιδοφόρες ειδήσεις από το ευρωπαϊκό κέντρο των Βρυξελλών περί δήθεν επιτυχίας του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Σόιμπλε δεν έχει πλέον την ευχέρεια των κινήσεων που είχε μέχρι τώρα κι ότι τα πράγματα στην Ευρώπη γίνονται κρίσιμα ασταθή με την κυριολεξία της έννοιας των λέξεων. Για παράδειγμα, τι θα γίνει εάν μέχρι το καλοκαίρι έχουν προκύψει σε Γαλλία και Ολλανδία κυβερνήσεις που είναι αντίθετες με τη λογική που αναπτύσσεται από τις Βρυξέλλες και που προφανώς είναι γερμανικής έμπνευσης και σχεδιασμού;;;

Επομένως, το Grexit θεωρώ ότι δεν αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της γερμανικής Καγκελαρίας και του Βόλφκανγκ Σόιμπλε. Υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα να απασχολήσουν τη γερμανική Καγκελαρία, η οποία βλέπει το οικοδόμημά της, την Ε.Ε., να τρίζει κάτω από τα πόδια της.

Με την παρατεταμένη αφυδάτωση μιας ήδη προβληματικής οικονομίας, όπως ήταν η ελληνική, με την ταχύτατη περαιτέρω αποπαραγωγικοποίησή της το Grexit είναι πιο πιθανό να επέλθει από τα ίδια τα αποτελέσματα της πολιτικής που υποχρεώθηκε να ακολουθήσει η χώρα ως αποικία αέναου χρέους, βρίσκοντας πρόθυμους μέσα στο πεδίο των πολιτικών εκφράσεων αυτής της χώρας, αφού εξακολουθεί να παραμένει για το πολιτικό μεταπρατικό σύστημα ταμπού (όπως δυστυχώς ήταν φυσικό και αναμενόμενο) η οποιαδήποτε συζήτηση εναλλακτικού σχεδίου για διαφορετική γεωστρατηγική και γεωοικονομική πορεία της χώρας.

   Άλλωστε, η εκπόνηση ανάλογων σχεδίων απαιτεί και προϋποθέτει πολιτικούς που δεν έχουν εξαρτήσεις από τα γνωστά παραδοσιακά κέντρα εξάρτησης αυτής της χώρας, η οποία ήταν προτεκτοράτο και κατέστη χώρα σε παρατεταμένο χρεοστάσιο.

Το Grexit, λοιπόν, μπορεί να επέλθει σαν αποτέλεσμα μιας ολέθριας οικονομικής πορείας από μόνο του τους επόμενους μήνες χωρίς την συνδρομή του κ. Βόλφκανγκ Σόιμπλε.

(*) Σχετικα με τις ΕΟΖ(ειδικές οικονομικές ζώνες) παραπομπή στο άρθρο μου με τίτλο: Η Ισλαμοτρομοκρατία το προσφυγικό και η Νεοφεουδαρχική αντίληψη της εξαρτημένης εργασίας.

   Μετά τιμής

Νίκος Σίμος       

Νίκος Σίμος

Ρήξη και ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
Νίκος Σίμος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ