Ο καθηγητής Γ. Μυλόπουλος σε άρθρο του στο ΑΠΕ: Τα… Αν της Ανάπτυξης .

0
18
ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Λένε ότι ο ορισμός της παράνοιας είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα με τον ίδιο τρόπο ξανά και ξανά, περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα.
Που σημαίνει ότι αν σήμερα δεν αλλάξουμε την κατεύθυνση και το μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης το οποίο ακολουθήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, πάντοτε στο ίδιο αποτέλεσμα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, του υψηλού δανεισμού και της οικονομικής ύφεσης θα καταλήγουμε.

Κι αυτό γιατί το κυρίαρχο μοντέλο στο οποίο στηρίχθηκε μέχρι σήμερα η ελληνική οικονομία  δεν αποσκοπούσε στην αξιοποίηση του ελληνικού πλούτου προς όφελος των πολλών, αλλά στην εκμετάλλευσή του από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Με άλλα λόγια το μέχρι σήμερα οικονομικό μοντέλο δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες της χώρας και των πολιτών της, αλλά τα συμφέροντα διεθνών και εγχώριων κύκλων που εκμεταλλεύονταν την ελληνική οικονομία.
Γι αυτό και καμία από τις νεοφιλελεύθερες “μεταρρυθμίσεις” που επέβαλαν οι δανειστές δεν έδωσε λύση στο κυρίως πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, που είναι η ιδιαίτερα χαμηλή, σε σχέση με τις δυνατότητές μας, παραγωγικότητα, καθώς και η εξαιρετικά χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Πράγματι, μια χώρα με δυνατότητες σημαντικής πρωτογενούς παραγωγής περιζήτητων στις διεθνείς αγορές προϊόντων και ειδών διατροφής, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση τις τελευταίες δεκαετίες να εισάγει ακόμη και προϊόντα παραδοσιακά ελληνικά, όπως λάδι, κρασί, φρούτα, λαχανικά, τυροκομικά, κρέας και ψάρια.
Επιπλέον, μια χώρα με προνομιακή στρατηγική θέση, απαράμιλλο φυσικό κάλλος, αξιοζήλευτο κλίμα, μεγάλη βιοποικιλλότητα, πλούσια ιστορία και μοναδικό πολιτισμό, αξίες που από μόνες τους η κάθε μια θα μπορούσαν να αποτελούν σημαντική πηγή οικονομικής ανάπτυξης, υφίσταται επί χρόνια τις συνέπειες της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, της οικολογικής καταστροφής και της απαξίωσης κάθε τι ελληνικού, λόγω εισβολής ξένων προτύπων και αξιών.

“Τα… Αν της Ανάπτυξης” πραγματεύονται ακριβώς αυτό το ζήτημα των παθογενειών της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες υποχρέωναν τη χώρα να οδηγείται επί χρόνια σε εξωτερικό δανεισμό, διαμορφώνοντας έτσι τις συνθήκες για τη σημερινή κρίση.

Ταυτοχρόνως το βιβλίο αποτελεί μια πρόταση για μια νέα δομή της ελληνικής οικονομίας και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζονται:
1. στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας,
2. στις αρετές του ανθρώπινου δυναμικού,
3. στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού περιβάλλοντος και
4. στη μοναδικότητα του ελληνικού πολιτισμού.

Η πρόταση λοιπόν του βιβλίου αφορά ένα νέο μοντέλο αυτοδύναμης και γι αυτό βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης προσαρμοσμένο στις ανάγκες της χώρας.

Σήμερα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα μη περαιτέρω, είναι η μεγάλη ευκαιρία να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση μια μεγάλη πρωτοβουλία ανατροπής των σημερινών οικονομικών δομών, μια πρωτοβουλία υπέρβασης των παθογενειών και επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας στην κατεύθυνση του στόχου της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της αυτοδύναμης ανάπτυξης.

Η αειφορική στροφή της ελληνικής οικονομίας περνά υποχρεωτικά από μια νέα, όσο και καινοτόμο αντίληψη, αυτή της ολοκληρωμένης προσέγγισης της ανάπτυξης, που ανοίγει τον δρόμο για οριζόντιες δράσεις μεταξύ των επιμέρους τομέων της οικονομίας, αποκαλύπτοντας καινούργιες και ιδιαίτερα ελκυστικές οικονομικές δραστηριότητες.
Η οργανωμένη εξαγωγική και επιχειρηματική δραστηριότητα με βάση τη μεσογειακή διατροφή και την ελληνική κουζίνα, η αγροτουριστική και η οικοτουριστική ανάπτυξη που μπορούν να ξαναζωντανέψουν την ελληνική ύπαιθρο και να προσελκύσουν τουριστική δραστηριότητα και τις τέσσερις εποχές του χρόνου και η ανάδειξη με σύγχρονες καινοτόμες μεθόδους της ελληνικής ιστορίας στο φυσικό της περιβάλλον μέσω ζωντανών μουσειακών χώρων, είναι ορισμένα εφικτά παραδείγματα τέτοιων οριζόντιων δράσεων.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα σήμερα είναι να εξερευνήσει νέους και προσοδοφόρους δρόμους για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.

Η παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης στην παρουσίαση συμβολίζει τη συνεργασία των τριών επιπέδων της διοίκησης, του εθνικού, του περιφερειακού και του τοπικού, στην επίτευξη του στόχου της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και της αυτοδύναμης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας σήμερα εδώ και να ευχηθώ ότι το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει, θα υλοποιηθεί και θα δώσει καρπούς, αλλάζοντας οριστικά την ελληνική οικονομία και μαζί με αυτήν και την τύχη της χώρας μας και το μέλλον των παιδιών μας.

* Ο Γιάννης Α. Μυλόπουλος είναι καθηγητής, πρόεδρος Αττικό Μετρό ΑΕ

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νίκος Σίμος

Ρήξη - ανατροπή σε ότι μας κρατάει πίσω και μας χαρακτηρίζει σταθερό απότοκο της Οθωμανικής δουλείας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ