POLITICO> Aστυνομική ιστορία μυστηρίου oι διαπραγματεύσεις Ursula von der Leyen-Αlbert Bourla

0
23

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο κατηγορεί την επικεφαλής της Κομισιόν για μυστικές διαπραγματεύσεις με την Pfizer

Kι ενώ στην Ελλάδα ξεκινά η χορήγηση της 4ης ενιχυτικής δόσης του εμβολίου COVID-19 η ΕΕ-σύμφωνα με ρεπορτάζ του POLITICO– αμφισβητεί τον ρόλο της von der Leyen στη συμφωνία εμβολίων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ της Pfizer

By Carlo Martuscelli

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο κατηγορεί την Επιτροπή ότι αρνείται να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο διαπραγμάτευσης της μεγαλύτερης σύμβασης εμβολίων του μπλοκ.

Του Carlo Martuscelli

Κάθε μέρα που περνάει, οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Pfizer σχετικά με τη μεγαλύτερη σύμβαση εμβολίου στην ΕΕ για τον COVID-19 μοιάζουν λιγότερο με τις συνήθεις εργασίες και περισσότερο με αστυνομική ιστορία μυστηρίου!

Η πλοκή πύκνωσε περισσότερο μετά τη δημοσίευση έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σήμερα, κατηγορώντας την Επιτροπή ότι αρνείται να αποκαλύψει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με τον προσωπικό ρόλο της προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen στις συνομιλίες.

Η εποπτική αρχή του προϋπολογισμού διαπίστωσε ότι η επικεφαλής της ΕΕ απέρριψε το υφιστάμενο εγχειρίδιο κανόνων για να καταγράψει μια προκαταρκτική συμφωνία με την πολυεθνική των ΗΠΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή σύμβασης για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού τον Μάιο του 2021. Για όλα τα άλλα εμβόλια συμφωνίες που συνήφθησαν από την ΕΕ μεταξύ 2020 και 2021, μια κοινή ομάδα αποτελούμενη από αξιωματούχους από την Επιτροπή και επτά χώρες μέλη διεξήγαγε διερευνητικές συνομιλίες. Το αποτέλεσμα μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε ένα διοικητικό συμβούλιο εμβολίων αποτελούμενο από εκπροσώπους και των 27 κρατών μελών της ΕΕ που το υπέγραψαν.

Ωστόσο, αυτή η καθιερωμένη διαδικασία δεν ακολουθήθηκε στην περίπτωση της μεγαλύτερης σύμβασης της ΕΕ, λέει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αντίθετα, η ίδια η von der Leyen διεξήγαγε προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση τον Μάρτιο και παρουσίασε τα αποτελέσματα στο διοικητικό συμβούλιο τον Απρίλιο. Εν τω μεταξύ, μια προγραμματισμένη συνάντηση επιστημονικών συμβούλων, που οργανώθηκε για να συζητηθεί η στρατηγική εμβολίων της ΕΕ για το 2022, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, γράφει το δικαστήριο.

Σε αντίθεση με τις άλλες διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις, η Επιτροπή αρνήθηκε να παράσχει αρχεία των συζητήσεων με την Pfizer, είτε υπό μορφή πρακτικών, ονομάτων εμπειρογνωμόνων των οποίων ζητήθηκε η γνώμη, συμφωνηθέντων όρων ή άλλων αποδεικτικών στοιχείων. «Ζητήσαμε από την Επιτροπή να μας παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για αυτή τη συμφωνία», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης. «Ωστόσο, δεν υπήρχε καμία».

Ένας ανώτερος ελεγκτής που βοήθησε να ηγηθεί της έρευνας είπε στο POLITICO ότι η άρνηση της Επιτροπής να αποκαλύψει πληροφορίες ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστη. «Αυτό δεν προκύπτει σχεδόν ποτέ. Δεν είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζουμε συνήθως εμείς στο δικαστήριο», είπε ο ελεγκτής, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η έκθεση ελέγχου εγείρει περαιτέρω ανησυχίες για τις ενέργειες της von der Leyen, μόλις δύο ημέρες πριν από την εκφώνηση της ετήσιας ομιλίας της για την κατάσταση της Ένωσης.

Ήδη τον Απρίλιο του 2021, οι New York Times ανέφεραν ότι η ηγέτης της ΕΕ είχε ανταλλάξει γραπτά μηνύματα με τον Albert Bourla, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, ενόψει της συμφωνίας. Η φαινομενικά άνετη σχέση μεταξύ κορυφαίων πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών έκανε τα φρύδια να σηκωθούν εκείνη την εποχή.

Και, όπως σημειώνει η έκθεση, η έρευνα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή για το θέμα συνάντησε έναν τοίχο σιωπής. Εκείνη την εποχή, η Επιτροπή ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πλέον τα γραπτά μηνύματα. Σε απάντηση, η διαμεσολαβήτρια Emily O’Reilly διαπίστωσε ότι είχε σημειωθεί κακοδιοίκηση.

Η μεγαλύτερη συμφωνία

Η διαμάχη περιστρέφεται γύρω από την τρίτη σύμβαση της Επιτροπής για το εμβόλιο mRNA της BioNTech/Pfizer. Τα δύο προηγούμενα συμβόλαια είχαν εξασφαλίσει συνολικά έως και 600 εκατομμύρια δόσεις. Αλλά αυτή η επόμενη, για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις, θα αποδειχτεί η μεγαλύτερη μακράν όλων των συμφωνιών που υπέγραψαν οι ΒρυξέλλεςΠροέβλεψε την εκ των προτέρων αγορά 900 εκατομμυρίων δόσεων, με δυνατότητα παραγγελίας 900 εκατομμυρίων επιπλέον, για παράδοση το 2022 και το 2023.

Το συμβόλαιο ήταν σημαντικό τόσο σε όγκο όσο και σε τιμή. Σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν, οι βολές κόστισαν αρχικά 15,50 ευρώ το καθένα, με την τιμή στη συνέχεια να αυξηθεί στα 19,50 ευρώ σύμφωνα με τους Financial Times, πράγμα που σημαίνει ότι το συμβόλαιο θα ήταν περίπου 35 δισεκατομμύρια ευρώ εάν ασκηθεί πλήρως«Είναι η μεγαλύτερη σύμβαση εμβολίων για τον COVID-19 που υπέγραψε η Επιτροπή και θα κυριαρχήσει στο χαρτοφυλάκιο εμβολίων της ΕΕ μέχρι το τέλος του 2023», σημειώνει το δικαστήριο.

Η Pfizer δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο για αυτήν την ιστορία.

Η συμφωνία ήρθε στο αποκορύφωμα της πανδημίας, λίγο αφότου τα προβλήματα παραγωγής και διανομής στην εταιρεία παραγωγής εμβολίων AstraZeneca είχαν αφήσει την ΕΕ να μαραζώνει πίσω από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στον αγώνα για την προμήθεια εμβόλων. Ήταν στη μέση αυτής της κρίσης που παρενέβη η von der Leyen.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Κομισιόν αντιμετώπιζε προβλήματα με τα «εξαφανισμένα» μηνύματα κειμένου. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, μια κοινοβουλευτική έρευνα για καλοπληρωμένες συμφωνίες με εξωτερικούς συμβούλους άκουσε ότι μια υφιστάμενη είχε κατά λάθος διαγράψει μηνύματα κειμένου από το επίσημο τηλέφωνό της και η von der Leyen είχε διαγράψει η ίδια μηνύματα από τη δική της συσκευή.

Τελικά, η von der Leyen αθωώθηκε το 2020 από την τελική έκθεση της έρευνας, η οποία διαπίστωσε ότι ανώτεροι στρατιωτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν διαπράξει παραβιάσεις. Στη δική της μαρτυρία στην έρευνα, παραδέχτηκε ελλείψεις στον χειρισμό των συμβουλευτικών συμφωνιών από το υπουργείο, αλλά είπε ότι τις είχε αντιμετωπίσει.

Η Επιτροπή δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό και η γραπτή απάντησή της στην έκθεση ελέγχου δεν κάνει καμία αναφορά στις αλληλεπιδράσεις της von der Leyen με την Pfizer. Όμως, εμφανιζόμενη πρόσφατα ενώπιον της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον COVID-19, η Sandra Gallina, η ανώτερη υγειονομική αξιωματούχος της Επιτροπής που βοήθησε να ηγηθούν των διαπραγματεύσεων, αμφισβήτησε την ιδέα ότι υπήρχε κάτι ασυνήθιστο σχετικά με το τρίτο συμβόλαιο της Pfizer.

«Έγινε διαπραγμάτευση όπως όλα τα άλλα συμβόλαια. Δεν βλέπω καμία διαφορά», είπε η Gallina, ενώ πρόσθεσε ότι «υπήρξε, ίσως, μια διαφορετική προδιαπραγμάτευση».

Ο ελεγκτής του δικαστηρίου που μίλησε στο POLITICO είπε ότι οι προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις ήταν κρίσιμες για τους τελικούς όρους της συμφωνίας: «Οι βασικές πτυχές των συμβάσεων συμφωνήθηκαν ανεπίσημα. Μόνο μετά τη σύναψη αυτής της άτυπης συμφωνίας θα μπορούσε να συνεχιστεί η επίσημη διαδικασία. Ήταν πραγματικά απαραίτητο για τις διαπραγματεύσεις».

Το δικαστήριο δεν μπορεί να υποχρεώσει την Επιτροπή να δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες που λείπουν. Όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω της επιτροπής προϋπολογισμού του, μπορεί να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το θέμα.

Αντικρύω την μουσική

Τον επόμενο μήνα, το Bourla της Pfizer έχει προγραμματιστεί να εμφανιστεί ενώπιον του πάνελ COVID του Κοινοβουλίου. Η πρόεδρος της επιτροπής, η Βελγίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Kathleen van Brempt, είπε ότι σκοπεύει επίσης να ζητήσει από το δικαστήριο να παρουσιάσει τα ευρήματά του.

Μιλώντας στο POLITICO, η van Brempt είπε ότι κατανοούσε ότι μετά την οπισθοδρόμηση της AstraZeneca στις αρχές του 2021, η Επιτροπή βρισκόταν υπό τεράστια πίεση.

«Επομένως βασιζόμασταν στην Pfizer, η οποία είχε καταφέρει να προωθήσει ορισμένες από τις παραδόσεις της στην ΕΕ. Κατανοώ ότι υπό αυτές τις συνθήκες, ήταν σημαντικό για την κ. von der Leyen tνα συνεργαστεί απευθείας με τον κ. Bourla, είπε η ευρωβουλευτής.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής είχε παραμερίσει τις κοινές διαπραγματευτικές ομάδες για μια συμφωνία που θα παρείχε δόσεις μόνο το επόμενο έτος, αφού οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είχαν ήδη εμβολιαστεί. Το μέγεθος της παραγγελίας θα αποδειχθεί αργότερα ζήτημα, με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να διαμαρτύρονται νωρίτερα φέτος ότι δεσμεύτηκαν να αγοράσουν πάρα πολλές δόσεις.

Η έλλειψη διαφάνειας, εξάλλου, προσθέτει περαιτέρω λάδι στην αντίληψη ότι η ΕΕ είναι απόμακρη και βρίσκεται στην τσέπη των πολυεθνικών.

«Απλώς δείτε την εικόνα: Έχετε έναν πρόεδρο της Επιτροπής που συνάπτει προσωπικά μια συμφωνία με έναν Διευθύνοντα Σύμβουλο της Big Pharma και ο οποίος στη συνέχεια αρνείται να αποκαλύψει τα κείμενα που οδήγησαν σε αυτή τη διαπραγμάτευση», είπε η van Brempt.

Ένα ερώτημα στο μυαλό των ευρωβουλευτών που ζητούν αυξημένη διαφάνεια γύρω από τις διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια είναι εάν οι κατασκευαστές εμβολίων άσκησαν οποιαδήποτε πίεση στους πολιτικούς να εμποδίσουν τις εκκλήσεις για διεύρυνση της πρόσβασης στην πνευματική ιδιοκτησία που απαιτείται για την παραγωγή εμβολίων σε φτωχότερες χώρες.

Ερωτηθείς από την αριστερή Πορτογάλο ευρωβουλευτή Marisa Matias κατά τη διάρκεια της επιτροπής COVID εάν η Sanofi αρνήθηκε ποτέ οποιαδήποτε ρήτρα σχετικά με την ανταλλαγή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σχετικά με τα εμβόλια COVID-19 ή άλλα μέτρα που θα έκαναν το εμβόλιο «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», ο Thomas Triomphe, στέλεχος αντιπρόεδρος της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας, είπε ότι δεν θυμάται ότι συνέβη κάτι τέτοιο. Ωστόσο, ο Triomphe είπε ότι αυτή η συζήτηση θα πρέπει να γίνει όσον αφορά τα μελλοντικά συμβόλαια. Είναι ένα σημαντικό θέμα για το Κοινοβούλιο, το οποίο ψήφισε υπέρ της παραίτησης από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ η Επιτροπή παρέμεινε αντίθετη στο μέτρο.

*Η Ashleigh Furlong συνέβαλε στο ρεπορτάζ. Αυτή το ρεπορτάζ έχει ενημερωθεί.

 

kourdistoportocali.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ