Ρωσία: Πράσινο φως σε νόμο που επιβάλει απαγορεύσεις στους «ξένους πράκτορες»

0
12
Όσοι χαρακτηρίζονται «ξένοι πράκτορες» δεν μπορούν να διδάσκουν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, να διοργανώνουν δημόσιες εκδηλώσεις, να ασφαλίζουν τις καταθέσεις τους kai να συνάπτουν συμβάσεις στρατιωτικής θητείας

Η Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) ενέκρινε σε δεύτερη ανάγνωση νομοσχέδιο που αφορά στις τροπολογίες που σχετίζονται με την «αντιμετώπιση της ξένης παρέμβασης».
Το νομοσχέδιο προτείνει την εξίσωση των κειμένων που παράγουν οι «ξένοι πράκτορες» με τις πληροφορίες που προκαλούν βλάβη στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών.
Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, πληροφορίες που προκαλούν βλάβη στην υγεία και ανάπτυξη των παιδιών θεωρούνται, για παράδειγμα, οι αναφορές σε χρήση ναρκωτικών, οινοπνευματωδών και καπνικών προϊόντων, όπως επίσης η πορνογραφία, οι υβριστικές εκφράσεις και η «προπαγάνδα μη παραδοσιακών σχέσεων».
Ο ιστότοπος Setevie svobodi επισημαίνει ότι στην περίπτωση αυτή τα κείμενα των «ξένων πρακτόρων» πρέπει να έχουν την σήμανση 18+, δεν πρέπει να διανέμονται σε οργανώσεις που προορίζονται για παιδιά ή σε ακτίνα 100 μέτρων από τέτοιους χώρους.

Οι ξένοι πράκτορες

Ο επικεφαλής της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Αγκόρα» Pavel Tsikov δήλωσε ότι ο νόμος αυτός περιλαμβάνει τροπολογίες σε 40 ομοσπονδιακούς νόμους.
Όσοι χαρακτηρίζονται «ξένοι πράκτορες» δεν μπορούν να διδάσκουν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, να διοργανώνουν δημόσιες εκδηλώσεις, να ασφαλίζουν τις καταθέσεις τους, να συνάπτουν συμβάσεις στρατιωτικής θητείας, να είναι μέλη εκλογικών επιτροπών.
Αν κάποιος αναγνωρίζεται «ξένος πράκτορας», αυτό θα συνιστά λόγο για να απολυθεί από την δουλειά του.
Το νέο νομοσχέδιο, εισάγει την απαγόρευση στην διεξαγωγή συγκεντρώσεων στους χώρους σιδηροδρομικών σταθμών, αεροδρομίων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και σε χώρους που βρίσκονται κοντά σε κυβερνητικά κτίρια.
Στις 22/11 η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε έναν νέο κατάλογο κανόνων.

wwww.bankingnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ