Επικαιρότητα, διεθνή πολιτική και ανησυχίες..

+30
°
C
Μεγ.:+28
Ελάχ.:+22
Κυρ
Τρι
Τετ
Πεμ

Επικαιρότητα, διεθνή πολιτική και ανησυχίες..

+30
°
C
Μεγ.:+28
Ελάχ.:+22
Κυρ
Τρι
Τετ
Πεμ

Επικαιρότητα, διεθνή πολιτική και ανησυχίες..

Επικαιρότητα, διεθνή πολιτική και ανησυχίες..

+30
°
C
Μεγ.:+28
Ελάχ.:+22
Κυρ
Τρι
Τετ
Πεμ

Σε δεινή οικονομική θέση η Ελλάδα λόγω καταστροφών – Ψάχνει λύσεις ο Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες, δεν αντέχει ο προϋπολογισμός

Oι νέοι κραδασμοί στην πραγματική οικονομία ενισχύουν τις ταμειακές πιέσεις για την αποκατάσταση των ζημιών

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός εκτάκτου ανάγκης με αύξηση δαπανών 700 εκατ. ευρώ – «Ξαναγράφονται» ομιλία Μητσοτάκη και προβλέψεις για πλεόνασμα

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός εκτάκτου ανάγκης με αύξηση δαπανών 700 εκατ. ευρώ – «Ξαναγράφονται» ομιλία Μητσοτάκη και προβλέψεις για πλεόνασμα

Στο Στρασβούργο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να επαναλάβει το αίτημα για βοήθεια, στη σκιά των καταστροφών που υπέστη η Ελλάδα από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, ενώ λίγη ώρα αργότερα θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, με θέμα τη στήριξη της χώρας μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες στις οποίες από την πλευρά της κυβέρνησης θα συμμετέχουν: ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

 

Προβληματισμός για καταστροφές

 

Αρμόδιες πηγές εκφράζουν έντονο προβληματισμό και ανησυχία για τη μεγάλη ζημιά που υπέστη η παραγωγή (φυτική και ζωική) στον Θεσσαλικό κάμπο που αποτελεί βασικό κινητήρα της ανάπτυξης καθώς η συμμετοχή στο ΑΕΠ φθάνει στο 5,2% του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή οι νέοι κραδασμοί στην πραγματική οικονομία ενισχύουν τις ταμειακές πιέσεις για την αποκατάσταση των ζημιών επηρεάζοντας ανάλογα και τα δημόσια οικονομικά σε μια στιγμή που ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ εφέτος διαφυλάσσεται ως «κόρη οφθαλμού» καθώς η επικαιροποιημένη πρόβλεψη στο Μεσοπρόθεσμο για 1,1% του ΑΕΠ έχει αρχίσει να κλονίζεται και να βγαίνει από τον χάρτη λόγω των έξτρα πιστώσεων που θα προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

 

Gentiloni: Είμαι βέβαιος ότι η Κομισιόν θα προσφέρει στήριξη

 

Μέσω του έκτακτου ταμείου υποστήριξης της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές, θα έρθει η βοήθεια της Κομισιόν προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις φωτιές του καλοκαιριού και την κακοκαίρια Daniel.

Ειδικότερα, ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, με ποιο τρόπο και πόσο σύντομα θα μπορούσε να λάβει μορφή η βοήθεια της ΕΕ στην Ελλάδα, ενόψει της αυριανής συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Επιτροπής, ο Paolo Gentiloni, απάντησε ότι υπάρχει το έκτακτο ταμείο της ΕΕ για υποστήριξη των χωρών που επλήγησαν από φυσικές κατστροφές (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης).

Όπως εξήγησε, τα κράτη-μέλη που επλήγησαν από φυσική καταστροφή, εντός τριών μηνών καλούνται να αναφέρουν το ύψος της εκτιμώμενης οικονομικής ζημιάς.

«Είμαι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να στηρίξει μέσω αυτού του έκτακτου ταμείου υποστήριξης, αλλά όχι μόνο μέσω αυτού, τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κρίση», είπε ο επίτροπος Οικονομίας.

Όπως σημείωσε, η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτό το καλοκαίρι φωτιές και πλημμύρες – «φαινόμενα τα οποία δυστυχώς μαρτυρούν την ακραία καιρική κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Σχετικά με το πόσο σύντομα θα φτάσει η χρηματοοικονομική βοήθεια της ΕΕ, ο Gentiloni ανέφερε ότι κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα ήδη από φέτος, αλλά με περιορισμένο τρόπο, αλλά το επόμενο έτος η βοήθεια θα είναι πολύ πιο ουσιαστική.

 

www.bankingnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο στα social media