Στο 150% Το Χρέος Των ΗΠΑ Αν Ο Τραμπ Υλοποιήσει Τις Εξαγγελίες Του!!!

0
20

Είναι λογικό ένας αντισυστημικός πρόεδρος να γοητεύει κάποιους ανθρώπους, πόσο μάλλον όταν εξαγγέλλει τις μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις στην αμερικανική ιστορία, ένα πρόγραμμα υποδομών ύψους ενός τρισ. δολαρίων αλλά ακόμη και ένα τείχος που θα προστατεύει τις ΗΠΑ από τους λαθρομετανάστες από το Μεξικό, ιδέα που κάποιοι μοιάζει να βρίσκουν ρεαλιστική.

Το πρόβλημα με τις προεκλογικές υποσχέσεις και τις μετέπειτα εξαγγελίες Τραμπ, ωστόσο, είναι ότι δε μπορούν να χρηματοδοτηθούν, γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν τα χρήματα, τουλάχιστον για τις περισσότερες από αυτές και σίγουρα όχι για όλες.

Και γι’ αυτόν, ακριβώς, το λόγο ο Ντόλαντ Τραμπ δεν έχει δώσει, μέχρι στιγμής, κανένα στοιχείο για το πώς θα τις χρηματοδοτήσει.

Αν παρόλα αυτά ο Τραμπ καταφέρει να κάμψει τις αντιστάσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο και επιχειρήσει να χρηματοδοτήσει μερικές απ’ τις εξαγγελίες του χωρίς ενδελεχή σχεδιασμό, τότε κινδυνεύει να μετατρέψει το αμερικανικό χρέος μη βιώσιμο.

Ήδη, στο κλείσιμο του 2016 το αμερικανικό χρέος διαμορφώθηκε στο ιστορικό υψηλό 127.56% του ΑΕΠ με την ανανεωμένη πρόβλεψη για το 2026 να τοποθετηθεί στο 140.38% και στο 2036 στο 170% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν όσο το σημερινό της Ελλάδας. Αν ο Τραμπ επιχειρήσει να χρηματοδοτήσει μερικές από τις χαρακτηριστικότερες υποσχέσεις και εξαγγελίες του χωρίς να προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές από αλλού, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει συζητηθεί ούτε καν ως ενδεχόμενο, τότε το χρέος θα αυξηθεί ακόμη πιο επιθετικά, προσεγγίζοντας το 150% σχεδόν σε μία δεκαετία και ξεπερνώντας το 200% σε μία εικοσαετία.

Πηγη:analitis.gr(Πάνος Παναγιώτου)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ