Συναγερμός: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να καταρρίψουν το κινέζικο μπαλόνι στον Ατλαντικό – Και δεύτερο αερόστατο στην Κόστα Ρίκα

0
24

Οι ΗΠΑ θα …το φροντίσουν, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση με το κινεζικό αερόστατο

To…ύποπτο κινεζικό αερόστατο επιτήρησης – κατά την Ουάσινγκτον, μετεωρολογικό σύμφωνα με το Πεκίνο – φαίνεται να κατευθύνεται προς τη Βόρεια Καρολίνα, σύμφωνα με το ABC News που επικαλείται ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο με γνώση του θέματος, το οποίο έχει προκαλέσει πραγματικό παροξυσμό στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα καταρρίψουν το μπαλόνι πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και θα ανακτήσουν στη συνέχεια τα υπολείμματά του, ενέργεια που θα βυθίσει σε βαθιά κρίση τις σινοαμερικανικές σχέσεις με απρόβλεπτες συνέπειες.
Το αερόστατο, αφού πέρασε από τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ κατευθύνεται στον Ατλαντικό.
Εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ στις ακτές της Νότιας Καρολίνας, όπου αναμένεται να καταρριφθεί το κινεζικό αερόστατο.

Biden: Θα το φροντίσουμε

Με μία …απειλητική φράση τοποθετήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden στο θέμα του κινεζικού  αερόστατου.
« Οι ΗΠΑ θα το φροντίσουν» είπε ο Biden απαντώντας σε δημοσιογράφους στην αεροπορική βάση Hancock, στη Νέα Υόρκη, όταν του ζητήθηκε σχόλιο για την κατάσταση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε περαιτέρω τι εννοεί με τη δήλωσή του αυτή.
notam.jpg
Τις τελευταίες ώρες είναι πολλοί οι πολιτικοί και άλλοι παράγοντες στις ΗΠΑ, που ζητούν την κατάρριψή του.
Ο υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken λόγω αυτού του περιστατικού ανέβαλε ένα ταξίδι στην Κίνα που θα σηματοδοτούσε την επίσκεψη των ΗΠΑ στην Κίνα.
Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε την κίνηση με το αερόστατο «ανεύθυνη» και «σαφή παραβίαση της κυριαρχίας των ΗΠΑ και του διεθνούς δικαίου».
«Η απόφαση της Κίνας να προβεί σε αυτή τη δράση την παραμονή της προγραμματισμένης επίσκεψής μου είναι επιζήμια για τις ουσιαστικές συζητήσεις που ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε», ανέφερε ο Blinken.
Το κινεζικό αερόστατο πάντως φαίνεται να έχει το μέγεθος όσο μια έκταση 3 λεωφορείων μαζί…


00.png

Όχι κατάρριψη σε κατοικημένες περιοχές

Ο πρόεδρος Biden ενημερώθηκε για πρώτη φορά για το θέμα στις 31 Ιανουαρίου 2023, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre και έλαβε την «σύσταση» από στρατιωτικούς να μην το καταρρίψουν λόγω του κινδύνου να πέσουν συντρίμμια σε κατοικημένες περιοχές.

Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει απροσδιόριστα μέτρα μετριασμού κατά του μπαλονιού, προσθέτοντας ότι εκτιμήθηκε ότι η συσκευή είχε «περιορισμένη προσθετική αξία από την άποψη της συλλογής πληροφοριών πέρα από αυτά που η Κίνα μπορεί να κάνει με άλλα μέσα».

Το κινεζικό καθεστώς ισχυρίστηκε ότι το αερόστατο πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα μη στρατιωτικό μετεωρολογικό μπαλόνι από την Κίνα που διέφυγε της προγραμματισμένης του πορείας.
Οι αμερικανοί πάντως επιμένουν…γνωρίζουμε ότι είναι ένα μπαλόνι επιτήρησης».

Στην Κόστα Ρίκα

Ένα λευκό αερόστατο μυστηριώδους προέλευσης ίπταται πάνω από την Κόστα Ρίκα, οι αρχές πολιτικής αεροπορίας της χώρας ανέφεραν ότι δεν έχει άδεια πτήσης.

«Η μεγάλη μου ανησυχία με την κινεζική πτήση με αερόστατο είναι αν αυτή είναι μια δοκιμή για να δούμε πόσο γρήγορα αντιδρούμε και τι κάνουμε», είπε ο Art Thompson, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Sage Cheshire Aerospace με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία παρέχει υπηρεσίες εκτόξευσης και έρευνας στρατοσφαιρικών μπαλονιών.

Τα δύο μπαλόνια φαίνεται να έχουν εκτοξευθεί από διαφορετικές τοποθεσίες.
Οι φωτογραφίες που εξέτασε ο Thomson από τα δύο μπαλόνια, πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κόστα Ρίκα, δείχνουν ότι μοιάζουν πολύ
Ο Thompson έχει υποστηρίξει οι Ηνωμένες Πολιτείες να καταρρίψουν το μπαλόνι που κινείται προς τα ανατολικά πάνω από το έθνος με όπλα λέιζερ.
mpaloni_kina.png
chinese_spy_balloon.jpg
spy.jpg
spy_balloon.png
www.bankingnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ