SZ: «Ακόμη και η Μέρκελ δεν είναι αήττητη»

0
7

Ο γερμανικός τύπος ρίχνει φως στις πολιτικές διαστάσεις από την νομοθέτηση του ομόφυλου γάμου μετά από αγώνες δεκαετιών. Χέλμουτ Κολ, “ένας μεγάλος πολιτικός άνδρας που στο τέλος γίνεται πολύ μικρός”.

Ο «γάμος για όλους», ο νόμος πλέον της Γερμανίας που ανοίγει τον δρόμο για το ομόφυλο γάμο στη χώρα μετά από αγώνες δεκαετιών, σχολιάζεται εκτενώς υπό το πρίσμα μιας ιστορικής κατάκτησης για το ομοφυλοφιλικό κίνημα αλλά και μέσα από τις πολιτικές διαστάσεις του γεγονότος για την κυβέρνηση συνασπισμού και την ίδια την καγκελάριο Μέρκελ. Ας παραμείνουμε στην τελευταία αυτή διάσταση που για την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αποτελεί την αρχή του διαζυγίου ανάμεσα στους εταίρους του μεγάλου συνασπισμού.

Ο πολιτικός απογαλακτισμός του SPD

Χαράς ευαγγέλια για τον Μάρτιν Σουλτς και τους συντρόφους του στο SPD

«Επί 4 χρόνια» υπενθυμίζει ο σχολιαστής της, «οι Σοσιαλδημοκράτες παρά τους πειρασμούς τήρησαν τη συμφωνία που περιλαμβάνεται στο κείμενο συγκυβέρνησης ότι θα ενεργούν μόνο μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες ή με τη συναίνεσή τους σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Όμως, στην περίπτωση του «γάμου για όλους», για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν στην ολομέλεια τις ψήφους των Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά. Η Χριστιανική Ένωση CDU/CSU ναι μεν δεν έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας για το θέμα, αλλά δεν συμφώνησε να μπει στην ημερήσια διάταξη για ψηφοφορία, άρα και το SPD κανονικά δεν θα έπρεπε να το ψηφίσει. Το έκανε όμως με την πλειοψηφία των δύο άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, κι αυτό αποτελεί τομή στην κομματική πολιτική. Το SPD αρχίζει να κόβει τον ομφάλιο λώρο από τον μεγάλο συνασπισμό, το διαζύγιο δρομολογείται».

Και η Άγκελα Μέρκελ; Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι αφότου οι Σοσιαλδημοκράτες με τους Πράσινους και την Αριστερά ανήγαγαν τον «γάμο για όλους» ως όρο για πιθανό μετεκλογικό τους συνασπισμό η καγκελάριος αντελήφθη ότι το κόμμα της με την αρνητική του στάση στο θέμα θα είχε απώλειες στον προεκλογικό αγώνα, είχε μάλιστα ενημερώσει σχετικά τον Χορστ Ζεχόφερ, από το αδελφό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα. «Αλλά ότι εν μια νυκτί το SPD θα έβαζε το θέμα προς ψήφιση στη Βουλή με τη στήριξη της αντιπολίτευσης, δεν το κατέγραψε η Μέρκελ στο ραντάρ της.  Ακόμη και η σούπερ διορατική καγκελάριος κάνει λάθη» σημειώνει η εφημερίδα. «Βέβαια από την άλλη έχει και τύχη, γιατί όντας ενημερωμένος ο Ζεχόφερ, δεν θα στραφεί εναντίον της. Και επειδή είναι προεκλογικός αγώνας ούτε και οι συντηρητικοί βουλευτές θα εξεγερθούν. Παρόλα αυτά παραμένει η διαπίστωση ότι ακόμη και η Μέρκελ δεν είναι αήττητη», καταλήγει ο αρθρογράφος.

«Ένας μεγάλος άνδρας γίνεται στο τέλος πολύ μικρός»

Tο Σάββατο, η Ευρώπη αποχαιρετά τον Χέλμουτ Κολ, ένας μακρύς αποχαιρετισμός που ξεκινά από το Στρασβούργο και τελειώνει αργά την ίδια ημέρα στο κοιμητήριο του Σπάιερ, όπου ο καγκελάριος της επανένωσης θα βρει την αιώνια ανάπαυση, που τόσο χρειάζεται. Τις τελευταίες ημέρες ο γερμανικός τύπος έχει περιγράψει με κάθε δυνατή λεπτομέρεια πτυχές της πολύ προσωπικής του ζωής, τις ανύπαρκτες σχέσεις των τελευταίων χρόνων με τα παιδιά και τα εγγόνια του και την αρνητική επιρροή που άσκησε η δεύτερη σύζυγός του και συνεχίζει να ασκεί σε σχέση με την πολιτική του παρακαταθήκη. Το περιοδικό der Spiegel φιλοξενεί συνέντευξη της χήρας του Βίλι Μπραντ, η οποία επικρίνει την συμπεριφορά της Μάικ Κολ – Ρίχτερ.  «Τα έγγραφα και οι φάκελοι του πρώην καγκελάριου δεν πρέπει να μείνουν στο σπίτι του Χέλμουτ Κολ, δεν αποτελεί ιδιωτική περιουσία» επισημαίνει η Μπριζίτε Ζεμπάχερ – Μπραντ. «Όποιος φυλάσσει τέτοιες πηγές στο σπίτι, εκτίθεται στην υπόνοια των εκκαθαρίσεων».

Η εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung ρίχνει φως στον καγκελάριο αλλά και στον άνθρωπο Κολ. «Ο Κολ ήταν ένας από τους τελευταίους συνεπείς πολιτικούς που διδάχθηκαν από τα μαθήματα της ιστορίας. Διαμάχη με τη Γαλλία ή τη Ρωσία; Αποστολές στρατιωτών στο εξωτερικό υπό την αιγίδα του; Ούτε να το διανοηθεί κάνεις. Τέτοιο πολιτικές φυσιογνωμίες λείπουν. Ήταν όμως τραγικό, και ίσως ακόμη πιο σημαντικό, ότι η πρώτη του γυναίκα αυτοκτόνησε και ότι με τους γιούς του μάλωσε. Ένας μεγάλος άνδρας γίνεται στο τέλος πολύ μικρός. Βλέπει κανείς πόσο δύσκολο είναι να γίνει ευτυχισμένος, να αγαπήσει και να αγαπηθεί, ακόμη κι όταν λέγεται Χέλμουτ Κολ».

  ΠΗΓΗ:Deutsche Welle /Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ