Τα προλεχθέντα των ραδιοφωνικών “Αναστοχασμων” : Financial Times : Παραμύθι Η Βιωσιμότητα – Καταστροφικά Λάθη Τσίπρα – Εχθρικό Το ΔΝΤ Υπό Τραμπ

0
25

«Το κλίμα στο ΔΝΤ θα γίνει πιο εχθρικό μόλις στείλει ο Ντόναλντ Τραμπ τους αντιπροσώπους» εκτιμά ο αρθρογράφος Βόλφγκανγκ Μουντσάου, των Financial Times, ο οποίος πιστεύει ότι το Ταμείο θα βγει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας παράγοντας που θα μπορούσε να εξηγήσει τι συμβαίνει με το ελληνικό ζήτημα είναι η αποτυχία να ειπωθεί η αλήθεια, φέρνοντας ως παράδειγμα την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, που ανέφερε ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο.

Οι Ευρωπαίοι δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοια ωμότητα, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί, η Κομισιόν και οι Ελληνες να διαμαρτύρονται γιατί ήθελαν να κρατήσουν λίγο ακόμη το παραμύθι της βιωσιμότητας του χρέους, εξηγεί.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος αυτό που τους σόκαρε περισσότερο, ήταν ότι το ΔΝΤ ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι κάποια μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου είχαν διαφορετική άποψη.

«Όταν η διοίκηση Τραμπ στείλει τους αντιπροσώπους της στο συμβούλιο του ΔΝΤ, να περιμένετε ότι το κλίμα θα γίνει πολύ πιο εχθρικό. Περιμένω ότι το Ταμείο τελικά θα αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα, αφήνοντας ελεύθερους τους Ευρωπαίους να διαχειριστούν λάθος από μόνοι τους την ελληνική κρίση».

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει ποτέ πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ όπως και ότι το Βερολίνο δεν θα κουρέψει ποτέ το χρέος, σημειώνοντας ότι η εχθρικότητα πολλών Γερμανών βουλευτών έναντι της ελάφρυνσης χρέους θα είναι πολύ υψηλότερη μετά από τις εκλογές στη χώρα.

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι «έκανε το καταστροφικό λάθος να συμμαχήσει με τους Ευρωπαίους απέναντι στο ΔΝΤ, τον μοναδικό θεσμό που στήριζε την ελάφρυνση χρέους. Ήταν πολιτικά λάθος υπολογισμός», ενώ σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβιβαστεί με τους Ευρωπαίους για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης υπολόγισε λάθος ότι το ΔΝΤ θα συμφωνούσε σε τέτοια συμφωνία», συμπληρώνει.

Αν τώρα αποσυρθεί το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, δύο πράγματα μπορεί να συμβούν καταλήγει. «Είτε θα χρεοκοπήσει η Αθήνα το καλοκαίρι και θα αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη, είτε το Βερολίνο θα αποδεχθεί ελάφρυνση χρέους μόλις λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, είναι μία μάχη στην οποία κάποιος θα καταλήξει στο έδαφος»

Πηγη : Analitis .gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ