Επικαιρότητα, διεθνή πολιτική και ανησυχίες..

+30
°
C
Μεγ.:+28
Ελάχ.:+22
Κυρ
Τρι
Τετ
Πεμ

Επικαιρότητα, διεθνή πολιτική και ανησυχίες..

+30
°
C
Μεγ.:+28
Ελάχ.:+22
Κυρ
Τρι
Τετ
Πεμ

Επικαιρότητα, διεθνή πολιτική και ανησυχίες..

Επικαιρότητα, διεθνή πολιτική και ανησυχίες..

+30
°
C
Μεγ.:+28
Ελάχ.:+22
Κυρ
Τρι
Τετ
Πεμ

Τεράστια καταστροφή στη Θεσσαλία – Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις πλημμύρες – Βυθισμένα χωριά, απόγνωση κατοίκων, υγειονομική «βόμβα» τα νεκρά ζώα

Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τις πλημμύρες – Στο κάδρο μπαίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι δήμοι
 Σε απόγνωση βρίσκονται οι πολίτες της Θεσσαλίας, μετά την καταστροφική κακοκαιρία Daniel που άφησε πίσω της 15 νεκρούς και 2 αγνοούμενους, καθώς χωριά και καλλιέργειες βυθίστηκαν στα νερά και στις λάσπες, δρόμοι πλημμύρισαν και παραμένουν κλειστοί, υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, σε αρκετές περιοχές δεν υπάρχει πόσιμο νερό, ενώ τα νεκρά ζώα στις πληγείσες περιοχές αποτελούν υγειονομική «βόμβα» για την ανάπτυξη ασθενειών.
Η βιβλική καταστροφή της Θεσσααλίας προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γ. Αδειλίνης, η οποία ζητά τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των αρμόδιων αρχών, αλλά και  «ποια ακριβώς μέτρα έλαβαν, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αρμόδιοι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας, θεματικός Αντιπεριφειάρχης κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας,Δήμαρχος Βόλου και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, Δήμαρχος Καρδίτσας και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, μετά την κακοκαιρία «Ιανός» το 2020, σε επίπεδο πρόληψης, ήτοι εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και μετά την ακριβή πρόβλεψη της έκτασης του φαινομένου «Daniel» από την ΕΜΥ, προκειμένου να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να μειωθούν οι επιπτώσεις του και, κυρίως, να προστατευθούν οι ζωές των συμπολιτών τους. Πριν δηλαδή το φαινόμενο, αλλά και κατά τη διάρκεια του φαινομένου, σε επίπεδο συντονισμού των αρμοδίων για την πολιτική προστασία υπηρεσιών τους».
Στο μεταξύ, απελπισμένοι είναι οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές, ενώ ήδη έχουν καταγραφεί τα πρώτα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και  εκτιμάται ότι με την αποστράγγιση των υδάτων σε περίπου 10 ημέρες θα εμφανιστούν τα προβλήματα με τα κουνούπια.
Κλειστή παραμένει η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης και στα Τέμπη συνεχίζεται η αγωνία των κατοίκων για την αντοχή των αναχωμάτων του Πηνειού, ενώ μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο καθώς έχουν ξηλωθεί γραμμές και η αποκατάσταση θα πάρει αρκετό χρονικό.
Οι διανοίξεις δρόμων στη Θεσσαλία και οι εργασίες συνεχίζονται σε 21 χωριά, εκ των οποίων τα 7 (Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Μάραθος, Κόρδα και Κοσκινάς) παραμένουν αποκλεισμένα, όπως και η παροχή βοήθειας στους κατοίκους και η απάντληση υδάτων.
Χωρίς ρεύμα 
έχουν μείνει τμήματα του Βόλου, μεγάλα κεντρικά τμήματα της Νέας Ιωνίας και πολλών προαστίων, ενώ πολλές περιοχές δεν έχουν πόσιμο νερό που παρέχεται κατά διαστήματα σε κεντρικούς τομείς.
Η Πυροσβεστική δέχεται καθημερινά κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και διασώσεις, ενώ τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Πυροσβεστικού Σώματος μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα  σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη είναι το επιχειρησιακό σχέδιο με την κωδική ονομασία ”Δαρδανός 2”, στο οποίο συμμετέχουν το Πυροσβεστικό Σώμα, δυνάμεις του ΓΕΕΘΑ, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό Σώμα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, αλλά και εκατοντάδες εθελοντές απ΄ όλη την Ελλάδα με προσωπικό και μέσα.
Παράλληλα, σε κάποιες περιπτώσις για προληπτικούς λόγους μεταφέρονται κάτοικοι μετά από αίτημά τους, ενώ σε όσους δεν επιθυμούν τη μεταφορά τους από τις πλημμυρισμένες περιοχές η Πυροσβεστική παρέχει είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα νερό και ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, σε σύσκεψη που θα γίνει σήμερα (13/9) στη Θεσσαλία θα αποφασιστεί πόσα θα ανοίξουν στις 18/9.
Στο μεταξύ, σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές που ελέγχουν νερό και τρόφιμα, καθώς τα νερά θεωρούνται δυνητικά μολυσμένα, συνεχίζονται οι αυτοψίες, ενώ η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr που ήδη έχει ανοίξει για τις περιοχές και τους νομούς της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας, αναμένεται σήμερα (Τετάρτη 13/9) να ανοίξει για τις περιοχές της Φθιώτιδας και της Λάρισας, ενώ μέχρι την Παρασκευή 15/9 για τις επόμενες περιοχές.

Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τις πλημμύρες

Τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των αρμόδιων αρχών για τη βιβλική καταστροφή της Θεσσαλίας από την επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel», ζητά με έγγραφό της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Αδειλίνη.
Στο κάδρο μπαίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι δήμοι. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε στους συναδέλφους της εισαγγελείς Πρωτοδικών Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων να διακριβώσουν «τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως της πλημμύρας (με ενδεχόμενο δόλο ή από αμέλεια), της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας, της έκθεσης κ.λπ.».
Ακόμη, παρήγγειλε στους εισαγγελείς Πρωτοδικών να διερευνήσουν «ποια ακριβώς μέτρα έλαβαν, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αρμόδιοι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας, θεματικός Αντιπεριφειάρχης κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας,Δήμαρχος Βόλου και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, Δήμαρχος Καρδίτσας και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, μετά την κακοκαιρία «Ιανός» το 2020, σε επίπεδο πρόληψης, ήτοι εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και μετά την ακριβή πρόβλεψη της έκτασης του φαινομένου «Daniel» από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προκειμένου να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να μειωθούν οι επιπτώσεις του και, κυρίως, να προστατευθούν οι ζωές των συμπολιτών τους. Πριν δηλαδή το φαινόμενο, αλλά και κατά τη διάρκεια του φαινομένου, σε επίπεδο συντονισμού των αρμοδίων για την πολιτική προστασία υπηρεσιών τους».
Επιπλέον, ζητά να ερευνηθεί «το ακριβές ύψος των διατεθέντων για αντιπλημμυρικά έργα ποσών από την περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Βόλου και Καρδίτσας, την τριετία 2020-2023, καθώς και τα διατεθέντα για άλλους σκοπούς ποσά, όπως π.χ. για έργα οδοποιίας και αθλητισμού ή για επικοινωνία τα και αν τα αντιπλημμυρικά έργα έγιναν από την περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και εάν η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων ήταν σύμφωνη με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης.
Ακολουθεί η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου:

«Προς τους κκ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων

Ενόψει της βιβλικής καταστροφής της Θεσσαλίας από την επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel», με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία, στο περιβάλλον, στις υποδομές, στις περιουσίες κλπ, πρωτίστως δε με συνέπεια την απώλεια ανθρώπινων ζωών και ανεξαρτήτως της όποιας σχέσης του καιρικού αυτού φαινομένου με την κλιματική αλλαγή, που ωστόσο είναι πλέον από καιρό γνωστή σε όλους μας, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προς διακρίβωση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως της πλημμύρας (με ενδεχόμενο δόλο ή από αμέλεια), της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας, της έκθεσης κλπ.
Στο πιο πάνω πλαίσιο, εκτός των άλλων, με βάση και τα συνημμένα δημοσιεύματα, θα πρέπει να διερευνηθεί, κατά λόγο τοπικής σας αρμοδιότητος:
1.Ποιά ακριβώς μέτρα έλαβαν, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αρμόδιοι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας, θεματικός Αντιπεριφειάρχης κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας,Δήμαρχος Βόλου και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, Δήμαρχος Καρδίτσας και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, μετά την κακοκαιρία «Ιανός» το 2020, σε επίπεδο πρόληψης, ήτοι εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και μετά την ακριβή πρόβλεψη της έκτασης του φαινομένου«Daniel» από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προκειμένου να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να μειωθούν οι επιπτώσεις του και, κυρίως, να προστατευθούν οι ζωές των συμπολιτών τους. Πριν δηλαδή το φαινόμενο, αλλά και κατά τη διάρκεια του φαινομένου, σε επίπεδο συντονισμού των αρμοδίων για την πολιτική προστασία υπηρεσιών τους.
2.Το ακριβές ύψος των διατεθέντων για αντιπλημμυρικά έργα ποσών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Βόλου και Καρδίτσας, την τριετία 2020-2023, καθώς και τα διατεθέντα για άλλους σκοπούς ποσά, όπως π.χ. για έργα οδοποιίας και αθλητισμού ή για επικοινωνία.
3.Ποια αντιπλημμυρικά έργα έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, καθώς και από τον Δήμαρχο Βόλου στο Δήμο του Βόλου, και από τον Δήμαρχο Καρδίτσας στο Δήμο Καρδίτσας, την τριετία 2020-2023, ποια δεν έγιναν και ποια δεν ολοκληρώθηκαν και για ποιους λόγους. Πόσο αποτελεσματικά ήταν τελικά τα έργα που έγιναν, καθώς επίσης και εάν οι αντίστοιχες μελέτες αυτών ελάμβαναν υπόψη κακοκαιρίες παρόμοιες με την «Daniel».
4. Αν η κατασκευή των ως άνω αντιπλημμυρικών έργων ήταν σύμφωνη με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, όπως για παράδειγμα η γέφυρα του χειμάρρου Ξηριά στον Αλμυρό Μαγνησίας, η οποία είχε πληγεί από τις πλημμύρες του «Ιανού» και ανακατασκευάσθηκε («αναβαθμίσθηκε» ή άλλως «αποκαταστάθηκε ή ενισχύθηκε») τέλη του 2022 με ‘Ανοιξη του 2023, για να καταρρεύσει τελικά τμήμα της τον Σεπτέμβριο του 2023, ελέγχοντας σε αποφατική περίπτωση, πλέον των άλλων υπευθύνων και τους αναδόχους των συγκεκριμένων έργων.
5. Αν τα έργα που έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Καρδίτσας και Βόλου μετά τον «Ιανό» ήταν ενταγμένα σε μια συνολική μελέτη που να συνδέει τα επιμέρους έργα προς το σκοπό της ολικής αντιμετώπισης του προβλήματος των πλημμυρών, ή αποσπασματικά, μικρής κλίμακας, και χωρίς έλεγχο.
6. Αν αληθεύουν οι καταγγελίες ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ή ο Δήμος Καρδίτσας (ή από κοινού) προχώρησαν σε παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να προστατεύσουν από την πλημμύρα τον Δήμο Καρδίτσας, αν και γνώριζαν ότι με τον τρόπο αυτό θα πλημμυρίσουν τα χωριά της περιοχής, τα οποία και δεν έσπευσαν προηγουμένως να εκκενώσουν ή ότι σκόπιμα και προκειμένου να μην πλημμυρίσει η πόλη δεν ενισχύθηκαν τα αναχώματα στο πιο πάνω ποτάμι μέσα στον κάμπο, ενώ ενισχύθηκαν τα αναχώματα προς την πλευρά της πόλης της Καρδίτσας, με αποτέλεσμα το ποτάμι να υπερχειλίσει εκεί και να ξεχυθούν τεράστιοι όγκοι νερού, οι οποίοι και πλημμύρισαν τα χωριά του κάμπου.
7. Αν λειτουργούσε στην πόλη του Βόλου το αντλιοστάσιο του Παλιού Λιμεναρχείου και οι δεξαμενές συλλογής & εκτόνωσης των όμβριων υδάτων στη Νεάπολη, και σε αποφατική περίπτωση αν αυτό συνετέλεσε στην ένταση της πλημμύρας.
8. Για ποιο λόγο δεν κατασκευάσθηκε κάποιο ειδικό υδραυλικό έργο, στη γέφυρα του ΟΣΕ της οδού Παπαδιαμάντη, στον χείμαρρο του Κραυσίδωνα, στην πόλη του Βόλου, και αν εξαιτίας της παράλειψης αυτής υπερχείλισε ο Κραυσίδωνας, με αποτέλεσμα την καταστροφή υποδομών και περιουσιών.
9. Για ποιους λόγους καθυστερεί η ολοκλήρωση του έργου του φράγματος του Ενιπέα στα Φάρσαλα, το οποίο εκτιμάται ότι θα θωρακίσει την περιοχή, με αποτέλεσμα τρία χρόνια μετά τον «Ιανό», όταν και είχε επικαιροποιηθεί η επισήμανση της κρισιμότητάς του, να βρίσκεται στη δεύτερη φάση δημοπράτησης της μελέτης.
10. Αν από τη χρηματοδότηση περίπου 12.500.000 ευρώ που έλαβε ο Δήμος Καρδίτσας για αποκατάσταση ζημιών και αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό, το 60% διατέθηκε για έργα «βιτρίνας» και «αλλότριους σκοπούς» και μόνο τα υπόλοιπα χρήματα δόθηκαν για έργα που σχετίζονταν αποκλειστικά με τις επιπτώσεις του «Ιανού» ή την πρόληψη για ανάλογη απειλή στο μέλλον.
11. Αν οι ερευνώμενοι προχώρησαν στην κατασκευή έργων βιτρίνας και όχι αποκατάστασης των ζημιών του «Ιανού», σε έργα ασφαλτόστρωσης σε περιοχές που δεν είχαν πληγεί και σε εργολαβίες με τόσο υψηλές εκπτώσεις που εξαρχής προκαλούσαν αμφιβολίες για την ποιότητα και την επάρκεια των έργων, ερευνώντας στην περίπτωση αυτή και τους αναδόχους των σχετικών έργων».

thess6_2.JPG

Αγαπηδάκη: Στα 46 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, 3 λόγω πλημμυρών – Οι άξονες του επιχειρησιακού σχεδιασμού

Συνολικά έχουν καταγραφεί 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία, από τα οποία τα 6 χρειάστηκαν νοσηλεία και μόνο 3 σχετίζονται με παθογόνο νόσο που σχετίζονται με τις πλημμύρες, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρ. Αγαπηδάκη.
Η κα Αγαπηδάκη μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε τις δυσκολίες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση των νεκρών ζώων , καθώς αρκετές περιοχές είναι αποκλεισμένες και το αποτεφρωτήριο στην Λάρισα δεν είναι προσβάσιμο. Τα νεκρά ζώα μεταφέρονται στη Βέροια για καύση.
Σχετικά με την βοήθεια στους κατοίκους, εξήγησε ότι συγκεντρώνεται στο κτίριο της Περιφέρειας και αποστέλλεται στα χωριά ανάλογα με τις ανάγκες των κατοίκων.
Τέλος, επανέλαβε τους τρεις άξονες του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας στις πληγείσες περιοχές, υπενθυμίζοντας ότι ο πρώτος είναι η επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων σε όλη τη Θεσσαλία που βασίζεται στην καθημερινή ενημέρωση από τις 26 δομές υπηρεσιών υγείας στην περιοχή, ο δεύτερος άξονας η εντομολογική επιτήρηση, καθώς τα προβλήματα με τα κουνούπια θα εμφανιστούν με την αποστράγγιση των υδάτων, περίπου σε 10 ημέρες και ήδη οποθετούνται ειδικές παγίδες ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα.
Τέλος, τρίτος άξονας είναι η καταλληλότητα του νερού και για αυτό γίνονται δειγματοληψίες 3 φορές κάθε εβδομάδα από διάφορα σημεία της Θεσσαλίας.
thess3_2.JPG
Λέκκας: Να ελεγχθούν προσεκτικά τα κτίρια – Φθορές και στα πετρόκτιστα σπίτια

Προσεκτικοί έλεγχοι θα πρέπει να γίνουν στα σπίτια και κτίρια των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες, προκειμένου να διαπιστωθεί η στατική τους επάρκεια, ενώ τεράστια αναμένεται να είναι τα προβλήματα που θα προκύψουν.
Τα «προβλήματα που θα προκύψουν από τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel θα είναι τεράστια», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ευ. Λέκκας, υπογραμμίζοντας ότι «τα σπίτια με πλιθιά είναι ήδη διεγραμμένα» , ενώ ακόμη και τα παλιά σπίτια που δεν κατέρρευσαν είναι ακατάλληλα, καθώς δεν έχουν άλλες αντοχές.
Κατά τον ίδιο, σημαντικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι ιδιοκτήτες σύγχρονων σπιτιών που έχουν χτιστεί με τούβλα, σημειώνοντας ότι «και αυτά έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά».
Για τα κτίρια που είναι κατασκευασμένα με οπλισμένο σκυρόδεμα, τόνισε πως είναι βέβαιο ότι έχουν υποστεί ζημιές κυρίως σε μη δομικά στοιχεία.
Όπως εξήγησε, «εάν έχουμε διόγκωση του εδάφους θεμελίωσης, το κτίριο υφίσταται βλάβες στατικής επάρκειας».
Για τον Θεσσαλικό κάμπο που μετατράπηκε σε λίμνη, ανέφερε ότι «λόγω της ανόδου της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, που έφτασε σχεδόν στην επιφάνεια (σ.σ. του εδάφους) ενώ ήταν στα 30 ή τα 100 μ., μπορεί να έχουμε διόγκωση των υλικών των πετρωμάτων και αυτή η διόγκωση προκαλέσει μακροπρόθεσμες βλάβες στα κτίρια».
Συμπλήρωσε πως ορισμένοι γεωλογικοί σχηματισμοί, όπως ο άργιλος, που είναι κοινοί στο Θεσσαλικό κάμπο, όταν απορροφήσουν νερό διογκώνονται.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, 
«θα πρέπει να γίνει άμεσα μία χαρτογράφηση συνολικά της περιοχής που επλήγη σε σχέση με το φαινόμενο. Θα πρέπει να γίνει ένα σύστημα με γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, με δορυφορικές πληροφορίες και εικόνες, έτσι ώστε να έχουμε αποτυπωμένη όλη την καταστροφή».
«Έχουμε τα εργαλεία και την τεχνογνωσία. Όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να αποτυπώσουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια όλη την περιοχή, έτσι ώστε να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο, τα αίτια, τις επιπτώσεις του φαινομένου στον αγροτικό και στον οικιστικό τομέα», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε δε, πως η καταγραφή πρέπει να γίνει μέσα σε έναν μήνα διότι διαφορετικά θα δρούμε αποσπασματικά, ενώ οι επιστήμονες θα πρέπει έχουν γενική εικόνα ανά περιοχή, ανά χωριό, ανά μονάδα.
Ακόμη,  ο κ. Λέκκας έκανε λόγο και για φθορές έχουν υποστεί και τα πετρόκτιστα σπίτια και ξενοδοχεία στο Πήλιο.
Όπως ανέφερε «υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τυπολογίας κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές. Στο Πήλιο έχουμε μία άλλη κατηγορία, όπου είναι η πιο σημαντική και αφορά την αφαίρεση της υποστήριξης στα θεμέλια του κτιρίου. Γι’ αυτό βλέπουμε κτίρια που έχουν ανατραπεί ή να έχουν πάθει σημαντικές βλάβες».
Σημείωσε πως οι επιστήμονες μπορούν με ειδικές μεθοδολογίες να ελέγξουν την κατάσταση του εδάφους γύρω από τα θεμέλια των σπιτιών σε ορεινές και παρόχθιες περιοχές.

Κλειστή εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης- Η εικόνα του οδικού δικτύου

Ανοιχτές είναι όλες οι βασικές αρτηρίες στο τρίγωνο Λάρισα – Καρδίτσα – Τρίκαλα, από τον άξονα Τρικάλων – Λάρισας στον οποίο κινούνται μόνο οχήματα έκτακτης ανάγκης και μηχανήματα έργου για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.
Στην περιοχή της Μαγνησίας αποκαταστάθηκε το οδικό δίκτυο προς Ζαγορά.
Ανοιχτός είναι ο αυτοκινητόδρομος Ε65 είναι ανοιχτός, αλλά κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης, καθώς έχει πλημμυρίσει αν και εκτείνεται πλέον το πλημμυρικό φαινόμενο στο 1 χιλιόμετρο.
Έτσι, οι εργασίες για την απόδοση του οδικού δικτύου στην κυκλοφορία με κάθε διαθέσιμο μέσο, ενώ η Ελληνική Αστυνομία συνιστά στους οδηγούς που κινούνται στην περιοχή, χαμηλές ταχύτητες και ιδιαίτερη προσοχή ακολουθώντας τις οδηγίες των αρχών που βρίσκονται στα σημεία.
Επιπλέον, μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

thess4_3.JPG
Πυροσβεστική: Συνολικά 8.822 κλήσεις από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για αντλήσεις υδάτων

Συνεχίζεται η απάντληση υδάτων στην Π.Ε. Καρδίτσας-Τρικάλων, στον Παλαμά, στις Σοφάδες, στα μεγάλα Καλύβια, στον Άγιο Θωμά, Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο.
Παράλληλα, έχουν ερευνηθεί οι οικισμοί Μαραθέα, Κόρδα, Κοσκινά, Ψαθοχώρι, Καλογριανά και Πεδινό, στα Τρίκαλα και συγκεκριμένα στο ορεινό δίκτυο προς Ασπροπόταμο ο εφοδιασμός με είδη πρώτης ανάγκης γίνεται με ελικόπτερο, ενώ και στην Πηνειάδα προωθούνται είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους.
Στη Λάρισα, στη συνοικία Γιάννουλη πραγματοποιούνται μεταφορές ατόμων για λόγους υγείας και προληπτικούς λόγους.
Η Πυροσβεστική από τις 5/9 έως τις 12/9 δέχτηκε 11.394 κλείσεις πανελλαδικά και έχει προβεί σε 4570 διασώσεις και απομακρύνσεις συμπολιτών μας προς ασφαλή σημεία Μόνο η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει λάβει 8822 κλήσεις: -Η Π.Ε. Μαγνησίας έχει λάβει 2558 κλήσεις και έχει προβεί σε 634 διασώσεις.
-Η Π.Ε. Λάρισας έχει δεχθεί 2920 κλήσεις και έχει προβεί σε 1328 διασώσεις
-Η Π.Ε. Καρδίτσας έχει δεχτεί 1885 κλήσεις και έχει προβεί σε 896 διασώσεις.
-Η Π.Ε. Τρικάλων έχει λάβει 1339 κλήσεις και έχει προβεί σε 676 διασώσεις.
purosvst_8.JPG
Σύσκεψη στις 13/9 στη Θεσσαλία για τα σχολεία – Θα κριθεί ποια θα ανοίξουν στις 18/9

Μπορεί να έχει γίνει γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν τα σχολεία στη Θεσσαλία, ωστόσο σε σύσκεψη που θα γίνει σήμερα, Τετάρτη 13/9, θα κριθεί πόσα θα ανοίξουν.
Σε κάθες περίπτωση υπάρχουν 88.000 μαθητές, 1.000 σχολικές μονάδες και πάνω από 10.000 εκπαιδευτικοί και όπως αναφέρθηκε δια στόματος του υπουργού Παιδείας, Κ. Πιερρακάκη, το προηγούμενο 24ωρο, «μερικά δεν γίνεται να ανοίξουν».
Στην περιοχή θα μεταβεί κλιμάκιο ειδικών για ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών , ενώ υπάρχει πρόβλημα με τα βιβλία που έχουν βραχεί και θα πρέπει να αντικατασταθούν.

Κραυγή αγωνίας απο τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας – Χάθηκαν πάνω από 50.000 ζώα

Πάνω από 50.000 ζώα έχουν χαθεί από τις πλημμύρες που σάρωσαν την Θεσσαλία και μέρος της Στερεάς Ελλάδας.
Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, έχουν πνιγεί περίπου 100.000 νεαρά ζώα.
Ο Τύρναβος παραμένει αποκλεισμένος από τη Λάρισα. Η μόνη διέξοδος των κατοίκων είναι προς Ελασόνα και Κοζάνη.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τυρνάβου, Γ. Κόκουρα, «αν δεν υπάρξει άμεση βοήθεια σε ζωοτροφές, τότε όσα επέζησαν από την θεομηνία θα χαθούν από ασιτία».Το πλήγμα στην κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή είναι τεράστιο ,όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για όλη τη χώρα.
Στον Τύρναβο, ” δεν είχαμε καταστροφές σε σπίτια από τα ορμητικά νερά της καταιγίδας. Καταφέραμε και σταματήσαμε τα νερά στα 5 μέτρα από τους πρώτους οικισμούς του Αμπελώνα και του Βρυότοπου. Και καταφέραμε μόνοι μας να σώσουμε 25.000 πρόβατα. Ούτε ένα ζώο μας δεν χάθηκε. Όμως αυτά έχουν φύγει πλέον από τα μαντριά τα οποία καταστράφηκαν. Και πλέον έχουμε μεγάλη έλλειψη σε ζωοτροφές, αλλά και σε χώρους”.
“Μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες χάθηκαν και δυστυχώς είναι η περίοδος της παραγωγικής διαδικασίας. Τώρα αρχίζουν τα πρόβατα να γεννούν. Άρα, χρειάζονται άμεσα ζωοτροφές και χώρους για να μεταφέρουν τα ζώα. Τα έχουν μέσα στα πάρκα και σε χώρους στον Αμπελώνα.
Δεν ξέρουν που να τα πάνε. Κάποιοι κτηνοτροφικοί σύλλογοι από άλλες περιοχές της χώρας ανταποκρίθηκαν και μας έστειλαν (ζωοτροφές) και εμείς προσπαθούμε να αγοράσουμε. Αλλά 25.000 πρόβατα είναι πάρα πολλά. Όσοι είναι οι κάτοικοι στο δήμο μας είναι και τα ζωντανά”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τυρνάβου, καταστράφηκαν οι αγροτικοί και επαρχιακοί δρόμοι, χιλιάδες στρέμματα αγροτικής καλλιέργειας βρίσκονται κάτω από τόνους νερού.

Οι πρώτες μηνύσεις….

Κάτοικοι της Φαρκαδόνας καταγγέλλουν πως κάποιοι κατέστρεψαν το φράγμα του Ενιπέα προκειμένου να γλιτώσουν οι πόλεις της Θεσσαλίας και να πλημμυρίσουν χωριά.
Συγκεκριμένα, 30 κάτοικοι του χωριού Φαρκαδόνα Τρικάλων κατέθεσαν ήδη ομαδική μήνυση κατηγορώντας ευθέως την τοπική αυτοδιοίκηση για την καταστροφή του φράγματος.
Ο δικηγόρος των κατοίκων, Γιώργος Μπαρτζώκης καταφέρθηκε ενάντια στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και στην Πολιτική Προστασία, σημειώνοντας πως ο δήμαρχος Καρδίτσας είπε ευθαρσώς ότι δεν σπασανε κανένα φράγμα του Ενιπέα. Όπως σημείωσε, σκοπεύουν να τον καλέσουν ως μάρτυρα να πει αν δόθησε εντολή από τον Δήμο Καρδίτσας ή Παλαμά να πάνε μηχανήματα να αποσυμφορήσουν το φράγμα.
Οπως είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπάρχει φωτογραφικό υλικό από τα σπασμένα σημεία – το οποίο θα δοθεί στις Αρχές – ενώ σημείωσε πως το ίδιο έγινε και σε φράγμα της Λάρισας.
«Στη Φαρκαδόνα έχουν καταστραφεί όλα τα σπίτια. Το νερό ήταν 30 μέτρα και υπάρχει επαγγελματίας που είχε συνεργείο, καταστράφηκαν τα μηχανήματα του. Είναι ζημιά εκατομμυρίων. Το χωριό θα μπορεί να κατοικηθεί σε 2-3 χρόνια», εκτίμησε.
g7_3.JPG
Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Με διαταγή του ΓΕΕΘΑ και κατόπιν εντολών της ηγεσίας, οι ‘Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε την Θεσσαλία, θα συνεχίσουν να συνδράμουν με προσωπικό και μέσα, όπως παρακάτω:
-Διάθεση 80 μηχανικών για τον έλεγχο- επιθεώρηση κτιρίων και εγκαταστάσεων που έχουν υποστεί φθορές.
-Διάθεση μηχανημάτων για την αποκατάσταση οδοποιίας και χώρων καλλιέργειας που έχουν υποστεί ζημιές.
-Διάθεση μεγάλων ποσοτήτων αντισηπτικών και αντικουνουπικών.
-Αποστολή κτηνιατρικού κλιμακίου.
-Παροχή υγειονομικής υποστήριξης.
thess5_4.JPG
Παράλληλα, στην Λάρισα ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) του ΓΕΕΘΑ έχει εγκαταστήσει 5 σταθμούς απολύμανσης προσωπικού και μέσων σε κατάλληλα σημεία στις ακόλουθες στρατιωτικές εγκαταστάσεις:
-Στρατόπεδα «ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ», «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ (ΠΖ) ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ», «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΒ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑ» στην Λάρισα.
-Στρατόπεδο «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ» στον Βόλο.
-Στρατόπεδο «ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΒΡΑΚΟΥ» στα Τρίκαλα.
Στόχος είναι η επιβεβλημένη απολύμανση των συνεργείων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν, ενώ ύστερα από συνεννόηση με τις τοπικές αρχές, θα δίνεται επίσης η ευκαιρία στους πλημμυροπαθείς να φροντίσουν για την αναγκαία ατομική τους υγιεινή.
Ακόμη,το ΓΕΕΘΑ οργανώνει σε όλες τις Μονάδες/Σχηματισμούς ανά την επικράτεια, σταθμούς συγκέντρωσης εθελοντικής συνεισφοράς από τα στελέχη των ΕΔ σε ένδυση, υπόδηση, κλινοσκεπάσματα και συσκευασμένα τρόφιμα. Τα εν λόγω είδη θα συγκεντρώνονται και θα προωθούνται στην 1η ΣΤΡΑΤΙΑ/EU-OHQ που στην συνέχεια θα τα παραδίδει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για να καλυφτούν οι αυξημένες ανάγκες.

Απο : www.bankingnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο στα social media