Silicon Valey Bank – Τι αποκαλύπτει αυτή η χρηματοπιστωτική τραγωδία στις ΗΠΑ;

0
27

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΜΠΟΥΡΑΝΗΣ*

Tο FDIC (Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφαλίσεως των Καταθέσεων των ΗΠΑ) έχει τοποθετηθεί Receiver (διαχειριστής πτωχεύσεως) στην εξ απληστείας και ανοησίας πτωχεύουσα Silicon Valey Bank, του λοιπού: SVB. Η SVB είναι η 16η σε μέγεθος αμερικανική τράπεζα.

Τα εξ όσων ανεγράφησαν σφάλματά της έγκειντο : (1) στην τρομερή συγκέντρωση χορηγήσεων σε έναν κλάδο δραστηριότητος (concentration risk). (2) στην υπερβολική συγκέντρωση χορηγήσεων σε ένα υπεραποδοτικό τραπεζικό προϊόν (start-up financing). (3) και κυριότερον, στην υπερβολική ανάληψη κινδύνου επιτοκίων (interest rate risk).

Το τελευταίο σημαίνει ότι οι χορηγήσεις της SVB ήσαν κυρίως σταθερού επιτοκίου (ίδιου σε κάθε τοκοφόρο περίοδο π.χ. τρίμηνο) ενώ τα κεφάλαιά της τα δανειζόταν κυρίως υπό μεταβλητό επιτόκιο (που μπορούσε να αλλάζει εις βάρος της σε κάθε τοκοφόρο περίοδο).

Στην αρχή και μέχρι πέρσι όλα ήσαν καλά και τα κέρδη της καλύτερα, καθώς δάνειζε π.χ. στο 5% ενώ δανειζόταν στο σχεδόν 0%. Όμως από πέρσι η Federal Reserve Bank (κάτι σαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή την Τράπεζα Ελλάδος) ανέβασε εκρηκτικά το αναπροεξοφλητικό επιτόκιο στο 4.75% για να αντιμετωπίσει τον ενσκήψαντα πληθωρισμό. (*) Αυτό παρέσυρε και εκάρφωσε όλα τα επιτόκια της αμερικανικής αγοράς σε ένα υψηλό επίπεδο, εξαφανίζοντας το πρωτογενές κέρδος της SVB και προφανέστατα τρέποντάς το σε ζημία.

Την κατάσταση αυτή, οι παλαιοί τραπεζίτες πλάϊ στους οποίους πρωτόμαθα το επάγγελμα, την έλεγαν παροιμιακά ως : “έφαγε η φακή το λάδι”! Και περί αυτού πρόκειται!

Η μόνη ΠΡΑΚΤΙΚΗ λύσις είναι να βρεί ο διαχειριστής πτωχεύσεως έναν “λευκό ιππότη” (a white knight), που θα εξαγοράσει την SVB, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την λειτουργία της και να μην βαρέσει κανόνι – ακούγεται ήδη ότι ενδιαφέρεται η Bank of London.

Αν όχι, τότε η SVB κατεβάζει ρολά και το μείζον των 9/10 των καταθετών της παθαίνει ένα σοβαρό “κούρεμμα” καταθέσεων, πολλοί των οποίων δεν θα το αντέξουν (serious capital loss). Τότε η κρίσις θα εξαπλωθεί και θα δούμε και πολλές άλλες πτωχεύσεις. Λέω δε “μείζον” διότι πάρα πολλοί από αυτούς έχουν δραπετεύσει εγκαίρως σαν τα ποντίκια λίγο πρίν βυθιστεί το καράβι (bank run). Και λέω 9/10, διότι το 1/10 (μόλις!) έχει καταθέσεις κατώτερες του ύψους των $250,000, που ασφαλίζει ο FDIC. Ακούγεται επίσης ότι ένας σοβαρά βλαπτόμενος είναι και ένας Ολλανδικός οργανισμός συντάξεων, που δεν θα έχει λεφτά να πληρώσει τις συμβατικά οφειλόμενες συντάξεις, έτσι ώστε να πρέπει να “κουρευτούν” κι αυτές. Τώρα είναι που θα δούμε ..Ιπτάμενους Ολλανδούς!

Τι αποκαλύπτει αυτή η χρηματοπιστωτική τραγωδία;
Ότι ο κόσμος μας είναι για τα πανηγύρια. Έχει θεσμισθεί με κανόνες που ονομαστικώς μεν ανάγονται στο ευχάριστο παραμύθι που λέγεται “Ελεύθερη Αγορά”. Στην πράξη όμως, με κανόνες που επιτρέπουν και διευκολύνουν την αρπακτική κερδοσκοπία των ελάχιστων εξαιρετικά πλουσίων. Αυτό δεν εκπλήσσει καθώς η μοίρα των θεσμίσεων (rationalization) είναι να καθορίζονται από τους πολιτικο-κοινωνικά (Max Weber) ή στρατιωτικά (Θουκυδίδης) ισχυροτέρους.

Αυτό σημαίνει ότι αξία του νομίσματος που χρησιμοποιώ για να ζήσω εξαρτάται από την υπέρμετρη ή όχι απληστία των ασύδοτων τραπεζιτών. Απεναντίας, αυτό το νόμισμα διά του οποίου ζώ (ευρώ, ή δολλάριο κλπ), θα έπρεπε να ήταν απρόσβλητο από τις διακυμάνσεις των λαθών της απληστίας. Θα έπρεπε να ήταν Δημοσίας εκδόσεως και άτοκο! Δεν μπορεί η απληστία και τα λάθη των ελάχιστων ισχυρών να δημιουργούν ανεργία, μείωση εισοδημάτων, θάνατο ονείρων μιάς κοπιώδους ζωής του 85% των φτωχοτέρων μιάς κοινωνίας. Και όλα αυτά επειδή μερικοί πάμπλουτοι θέλουν να έχουν την “ελευθερία” να κερδοσκοπούν κατά το δοκούν!

Αυτό συμβαίνει διότι η “δημοκρατία” στον κόσμο είναι …κόπρανα! Δεν έχει απολύτως καμμία σχέση με την πραγματική, απλώς αντιποιείται το όνομά της. Ο Κόσμος διανύει μια παρακμή ενός νεομεσαίωνος. Που επιταχύνεται καθώς έρχεται κοντύτερα το Great Reset…

 

  • Ο κ Γιωργος Γιαμπουράνης είναι οικονομολόγος και μακροοικονομικός αναλυτής
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ